Vladimir Lenin

Vladimir Lenin
Vladimir Lenin.jpg
Personlig information
PseudonymЛенин,
Ильин,
Н. Ленин,
Старик,
К. Тулин Rediger på Wikidata
FødtВладимир Ильич Ульянов Rediger på Wikidata
22. april 1870 Rediger på Wikidata
Simbirsk
Død21. januar 1924 (53 år) Rediger på Wikidata
Bolshiye Gorki Rediger på Wikidata
Dødsårsagblodprop i hjertet
GravstedLenins mausoleum Rediger på Wikidata
NationalitetRusland Russisk
BopælPodolsk, Sjusjenskoje, Schwabing, Moskva, Sankt Petersborg, London Rediger på Wikidata
Højde165 cm Rediger på Wikidata
ReligionAteist
Politisk partiRuslands socialdemokratiske arbejderparti, Ruslands Socialdemokratiske Arbejderparti, Sovjetunionens kommunistiske parti Rediger på Wikidata
FarIlja Nikolaevitj Uljanov Rediger på Wikidata
MorMaria Alexandrovna Blank Rediger på Wikidata
SøskendeDmitrij Ilitj Uljanov,
Aleksandr Ilitj Uljanov,
Anna Iljinitjna Jelisarova,
Marija Ilinitjna Uljanova,
Olga Ilinitjna Uljanova Rediger på Wikidata
ÆgtefælleNadesjda Krupskaja (1898-1924) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedKasans kejserlige universitet (til 1888),
Simbirsk klassisk gymnasium,
Juridisk fakultet, Sankt Petersborgs statsuniversitet (fra 1890) Rediger på Wikidata
Medlem afCentralkomiteens Politbureau i SUKP(b) (1917-1917, 1917-1919, 1919-1924) Rediger på Wikidata
BeskæftigelseRevolutionær, politiker Rediger på Wikidata
Deltog i10. kongres af det Kommunistiske Parti i Sovjetunionen,
2. kongres af det Russiske Socialdemokratiske arbejderparti,
3. kongres af det Russiske Socialdemokratiske arbejderparti,
4. kongres af det Russiske Socialdemokratiske arbejderparti,
9. kongres af det Kommunistiske Parti i Sovjetunionen med flere Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverSankt Petersborgs Statsuniversitet Rediger på Wikidata
ArbejdsstedMoskva, Sankt Petersborg Rediger på Wikidata
Kendte værkerImperialismen som kapitalismens højeste stadium Rediger på Wikidata
BevægelseAnti-imperialisme, Klassekamp, Antikapitalisme, Marxisme Rediger på Wikidata
Påvirket afGeorgy Plekhanov, Aleksandr Herzen, Friedrich Engels, Josef Dietzgen, Karl Kautsky med flere Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserArbejdsordenen (1922) Rediger på Wikidata
Signatur
Unterschrift Lenins.svg
Eksterne henvisninger
Beskrevet iEncyclopædia Britannica
Den store sovjetiske encyklopædi
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Vladimir Ilitj Lenin (russisk: Влади́мир Ильи́ч Ле́нин, tr. Vladimir Ilitj Lenin Om denne lydfil Lyt ?; født Владимир Ильич Ульянов, Vladimir Ilitj Uljanov den 22. april 1870 i Simbirsk, død 21. januar 1924 i Gorki Leninskije) var den sovjetiske statsleder i perioden 6. november 191721. januar 1924 og en vigtig marxistisk revolutionær teoretiker, hvis bidrag til den marxistiske teori betegnes Leninisme (heraf: Marxisme-leninisme). Navnet Lenin er det revolutionære dæknavn, som Vladimir Uljanov er bedst kendt under. Han begyndte at bruge dette navn første gang i 1901, hvor han yderligere kombinerede det med fornavnet Nikolaj. Senere under hans politiske storhedstid blev han nok mest kendt under sit officielle for- og fadersnavn: Vladimir Ilitj Lenin. Selve navnet Lenin er efter al sandsynlighed afledt af den sibirske flod Lena.

Lenins unge år

Han blev født i Simbirsk som søn af Ilja Nikolaevitj Uljanov og Marija Aleksandrovna Blank. Han døde 53 år efter i sit hjem i landsbyen Gorki lidt uden for Moskva af et slagtilfælde. Han havde da haft to tidligere slagtilfælde og blev desuden udsat for et attentatforsøg den 30. august 1918 af Fanni Kaplan.

Lenins ældre bror – Aleksandr Uljanov – blev i 1887 arresteret og hængt for at have medvirket i planer om at myrde zar Alexander 3. Henrettelsen af Aleksandr gjorde et uudsletteligt indtryk på Lenin. I efteråret 1887 blev Lenin bortvist fra universitetet i Kasan for deltagelse i et studentermøde. Han kastede sig med stor energi ind i studiet af Karl Marx og ikke mindst den revolutionære bevægelses historie.

Efter halvandet års intense selvstudier tog Lenin juridisk embedseksamen i Sankt Petersborg som bedste kandidat. I efteråret 1893 slog Lenin sig ned i Sankt Petersborg og blev medlem af en socialdemokratisk gruppe. Efter en rejse til Vesteuropa i 1895 var han med til at organisere Kampforbundet for arbejderklassens befrielse og begyndte at udgive en illegal avis. Lenin blev straks arresteret, og efter et års fængsel blev han forvist til Sibirien i fire år, hvor han levede i eksil fra 1896-1900.

Under forvisningen til Sibirien arbejdede Lenin med planerne om en illegal avis, der skulle tjene som redskab i opbygningen af en partiorganisation. Avisen, der kom til at hedde И́скра (tr. Iskra, dansk: ~ Gnisten), blev trykt i Leipzig i december 1900. Senere flyttedes trykningen til London, hvorfra aviserne blev smuglet til Rusland. Her opbyggedes et netværk af hemmelige agenter, som stod for distributionen. Ved den anden kongres i 1903 i det russiske socialdemokratiske parti fremtvang Lenin en sprængning af partiet mellem bolsjevikker ("flertalsmænd") og mensjevikker ("mindretalsmænd").

Den 9. januar 1905 – "den blodige søndag" – blev hundredvis af arbejdere dræbt under en fredelig demonstration foran Vinterpaladset i Sankt Petersborg. Massakren førte til strejker over hele Rusland, som først døde ud, da året var omme, da soldaterne i det store og hele var loyale overfor zaren. Ved denne lejlighed blev begrebet sovjetterne opfundet, og disse arbejderråd blev dannet i mange større byer. Lenin selv opfattede denne revolution som et lærestykke:

Citat"Arbejderklassen fik en storslået lektion i borgerkrig; proletariatets revolutionære opdragelse tog på én dag et så stort skridt fremad, som den ikke kunne have taget i måneder og år i sit grå, forkuede hverdagsliv. Det heroiske Petersborgproletariats parole: Døden eller friheden! ruller nu som et ekko ud over hele Rusland".Citat
Vladimir Lenin (1905) Revolutionen i Rusland begyndt[1]

Lenin i eksil

Efter oprøret den 22. januar 1905 måtte Lenin drage i eksil, og han opholdt sig i forskellige lande i Europa, hvor han var en flittig skribent af revolutionære skrifter. Han styrede samtidig den illegale bolsjevikiske bevægelse.

Lenin i København

Vesterbrogade 112a, hvor Lenin boede. Mindepladen blev opsat på ejendommen i 1984.

Efter den mislykkede revolution i 1905 boede Lenin som en del andre prominente russiske revolutionære i adskillige byer i Central- og Vesteuropa og besøgte bl.a. ved to lejligheder Danmark. Første gang var et kort besøg i 1907, hvor det russiske socialdemokrati planlagde at afholde en eksilkongres i København, idet repressionen i Rusland var for voldsom til, at der kunne afholdes kongres dér. Det russiske styre lagde dog pres på den danske regering for at få det forpurret, og allerede inden kongressen kunne komme i gang, blev samtlige deltagende udvist af Danmark med tolv timers varsel. Andet besøg var af lidt længere varighed, idet Lenin besøgte København fra den 26. august til den 27. oktober 1910, hvor han boede i baghuset til Vesterbrogade 112a1. sal, hos familien Petersen, mens han deltog i den anden internationales 8. kongres, der fandt sted i Odd Fellow Palæet fra den 28. august til 3. september 1910. Kongressen samlede i alt omkring 900 delegerede fra mere end 20 lande. Blandt andre russiske revolutionære ved kongressen kan nævnes: Plekhanov, Zinovjev, Kamenev og Trotskij.[2]

Under besøget i København benyttede Lenin lejligheden til at studere statistisk materiale på Det Kongelige Bibliotek. Det værelse, han lejede, var normalt beboet af Maren Jensen, som i sommerperioden opholdt sig på landet og dermed gjorde det muligt for Lenin at bo der. Lenin kunne derfor leje værelset på 2 x 4m for 10 kr. om måneden plus 5 kr. for morgenkaffe. Værelset havde en divan, et bord og to stole. Det bord, Lenin sad og arbejdede ved på Vesterbro, blev senere sendt til Moskva for at blive udstillet på Leninmuseet.[3] Lejligheden havde han fundet via den russiske emigrant Mikhail Kobetskij, sovjetisk ambassadør i København i årene 1924-33.

Revolutionen bryder ud

Efter februarrevolutionen i 1917 vendte Lenin tilbage til Petrograd (tidligere Sankt Petersborg) fra Zürich og opfordrede til øjeblikkelig overtagelse af den politiske magt under sloganet "Al magt til sovjetterne". I august/september 1917 skrev han "Staten og revolutionen", der må ses som en opskrift på, hvorledes revolutionen kunne gennemføres i Rusland.

Citat"Disse ord: "at sønderbryde det bureaukratisk-militære maskineri", indeholder kort udtrykt marxismens hovedlære om proletariatets opgaver under revolutionen over for staten.Citat
Vladimir Lenin (1917) Staten og revolutionen[4]

Den siddende regering blev afsat den 25. oktober[5], da bolsjevikkerne med støtte fra tropper fra marinen gennemførte et kup. Ved valget til den grundlovgivende forsamling en måned senere opnåede bolsjevikkerne blot 175 af 707 pladser, men ved hjælp af sovjetternes kontrol med de vigtigste industrier kontrollerede de – med Lenin i spidsen – statsapparatet, og den grundlovgivende forsamling fik ingen indflydelse.

Lenin efter 1917

Uddybende Uddybende artikel: Oktoberrevolutionen

Efter oktoberrevolutionen i 1917 var Lenin statsleder i spidsen for dannelsen af den sovjetiske stat i Rusland. Lenin introducerede en centralt styret, kommunistisk økonomi og nationaliserede fabrikker, miner, banker mv. Han trak Rusland ud af første verdenskrig og sluttede separatfred med Tyskland for at få de væbnede styrker hjem fra fronten. I de følgende måneder blev bankerne nationaliseret og overgik til statseje, ligesom en storstilet statslig overtagelse af produktionsmidler og jord blev indledt. Den konsekvente gennemførelse af bolsjevikkernes program førte til en blodig borgerkrig. Borgerkrigen førte til sejr for bolsjevikkerne, da den røde hær under ledelse af Trotskij nedkæmpede sine modstandere.

Lenin i Gorki i 1923, da han var præget af sit slagtilfælde.

I 1920 brød en omfattende hungersnød ud i Rusland, og op til 5 millioner mistede livet. Lenin løste dette ved at indføre "den ny økonomiske politik" (NEP), som midlertidigt og i begrænset omfang indførte kapitalistiske markedsmekanismer – specielt i landsbyerne, og som tillod privat produktion og handel. Flertallet af den russiske befolkning støttede Lenin og kommunismen.

Fra 1921 var Lenin generet af søvnløshed og anfald af hovedpine og kvalme. I marts 1922, ved den 11. kommunistiske partikongres, var han meget medtaget. På denne kongres blev Stalin udnævnt til generalsekretær i centralkomitéen, utvivlsomt på Lenins opfordring. Kort tid efter blev Trotskij foreslået som viceformand i folkekommissærernes råd, hvilket ville betyde, at han med tiden ville overtage Lenins stilling. Trotskij afslog, men grundlaget for den senere magtkamp mellem ham og Stalin var dermed lagt. I maj 1922 fik Lenin et ildebefindende med taleproblemer og lammelser i højre side; det første af en række slagtilfælde, der førte til hans død 20 måneder senere. Lægerne anbefalede hvile, men i efteråret fik han lov til at genoptage arbejdet. Efter et nyt slagtilfælde i december 1922 blev han anbefalet absolut ro. Lenin blev derfor isoleret på sit landsted i Gorki, hvor han hverken modtog gæster eller politiske nyheder. Alligevel tiltog hans betænkeligheder ved Stalin som leder, og han beskrev i notater Stalin som hensynsløs og illoyal. Til den 12. partikongres skrev Lenin til centralkomitéen, med krav om at få Stalin fjernet som generalsekretær. Men i marts 1923 fik Lenin et nyt slagtilfælde, der gav ham betydelige taleproblemer og lammelser. Hans indflydelse på centralkomitéen forsvandt, mens Stalins blev styrket. I januar 1924 døde Lenin brat efter en række krampeanfald. Der gik rygter om, at Stalin havde fået ham forgiftet; men obduktionsrapporten tyder på, at Lenin virkelig døde af et nyt slagtilfælde.[6]

I sine sidste optegnelser, som har fået navnet "Lenins testamente", foreslog han en drastisk forøgelse af antallet af centralkomitémedlemmer for at styrke partiets stabilitet. Det var her, han ville have Stalin fjernet, og antydede sin støtte til Trotskij som ny partileder.[7] Testamentet blev læst op på den efterfølgende partikongres, men blev først offentliggjort i 1956 efter Stalins død.

Betydning og eftermæle

Lenin anses for hovedmanden bag den russiske revolution og grundlæggeren af den sovjetiske stat, som under den kolde krig var en af verdens to supermagter. Han efterlader sig en betydelig skriftlig produktion, i alt ca. 15.000 normalsider med fortrinsvis revolutionære kampskrifter. Han var forbillede for Stalins opbygning af Sovjetunionen, men samtidig har venstreoppositionen brugt årtier på at argumentere for, at Stalin afsporede og korrumperede Lenins revolutionære projekt.[8] Borgerlige debattører karakteriserer generelt Lenin som en skrupelløs og blodtørstig diktator, der ikke adskiller sig væsentligt fra sin efterfølger, Stalin.[9]

I Danmark forsøgte fraktionen VS-Leninister at overbevise venstreoppositionen om, at Lenin var den sande efterfølger for Karl Marxs revolutionære projekt.

Efter den kolde krigs afslutning blev mange af de statuer af Lenin, der havde været symboler på kommunismen i Sovjetunionen og Østeuropa, destrueret.

Konstantin TjernenkoLeonid BresjnevJosef StalinMikhail GorbatjovJurij AndropovNikita KhrusjtjovVladimir Lenin

Familierelationer

Lenins far Ilja var embedsmand og blev adlet. Lenin havde 5 søskende og var gift med Nadezjda Krupskaja, som døde den 27. februar 1939. Han havde dog også en elskerinde i Inessa Armand.

Nulevende efterkommere af Lenin: En niece.

Noter

Litteratur

  • Service, Robert (2000): Lenin, A Biography, Harvard, 592 pages ill. ISBN 978-0-674-00828-1

Eksterne henvisninger


Medier brugt på denne side

Cquote2.svg
Vectorised version of png by Cuahl
Cquote1.svg
Vectorised version of png by Cuahl
Coat of arms of the Soviet Union 1.svg
State Emblem of the Soviet Union (1956–1991)
Lenin-last-photo.jpg
One of the last photographs of Lenin. Taken in Gorki after May 15th 1923. Beside him are his sister Anna Ilyinichna Yelizarova-Ulyanova and one of his doctors A. M. Kozhevnikov.
Vladimir Lenin.jpg
Vladimir Lenin.
Unterschrift Lenins.svg
This vector-graphic shows the signature of Vladimir Ilyich Ulyanov Lenin.
Leninikobenhavn.jpg
Forfatter/Opretter: Lydhave, Licens: CC BY-SA 4.0
Plakette på Vesterbrogade 112a i København
Ru-Lenin.ogg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC-BY-SA-3.0