Vivisektion
- Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Vivisektion (af lat. vivus "levende" og sectio "snit") betegner den videnskabelige praksis at udføre kirurgiske indgreb på et levende væsen i forskningsøjemed. Fx for at dissekere for undersøge deres indre opbygning (også kaldet).
Vivisektion er en komponent i visse dyreforsøg, men historien kender også en del eksempler på vivisektion af mennesker. Således anklages "anatomiens fader", den græske læge Herophilos (335-280 f.v.t.), af kirkefaderen Tertullian for at have vivisekeret op mod 600 fanger[kilde mangler]. I nyere tid er det mest kendte eksempel givetvis nazilægen Josef Mengeles forsøg på levende mennesker under 2. verdenskrig[kilde mangler].
Danmark
I Danmark reguleres dyreforsøg blandt andet igennem Dyreforsøgsloven[1] og overvåges af Dyreforsøgstilsynet, som er en del af Fødevarestyrelsen. I Danmark kræver udførelse af dyreforsøg tilladelse fra Rådet for Dyreforsøg.
Eksterne henvisninger
- Dyreforsøgstilsynet Arkiveret 6. marts 2017 hos Wayback Machine
- Forretningsorden for Rådet for Dyreforsøg
Kilder
- ^ Retsinfo. "Dyreforsøgsloven". Hentet 2017-03-05.
Spire Denne artikel om lægevidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |
Spire Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |
|
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: Anomie, Licens: LGPL
Red plus symbol in a circle, based on Image:Nuvola apps kcmdrkonqi.png
Forfatter/Opretter: Muhammad Mahdi Karim, Licens: GFDL
A vivisection of a Common Sand Frog. The frog is chloroformed and then dissected. This dissection was carried out in a Biology lab, as part of the A-levels biology practicals in Dar es Salaam, Tanzania.