Victoriakorset

Victoriakorset

Victoriakorset (eng. Victoria Cross, officiel forkortelse VC) er den højeste militære britiske orden, der kan blive tildelt en person fra de britiske eller Commonwealths styrker for tapperhed udvist i fjendens nærvær. Ordenen kan tildeles tjenestegørende af enhver rang eller civile, der står under militær kommando.

Korset bærer inskriptionen "FOR VALOUR" (for tapperhed) på forsiden og på bagsiden modtagerens navn, rang, nummer, enhed og dato for handlingen, der resulterede i tildeling af ordenen. Victoriakorset, der altid overrækkes af monarken, er uddelt 1.355 gange, siden den blev indført i 1856 under Krimkrigen. Efter 1945 er ordenen kun blevet uddelt 13 gange senest i 2006 under kampene mod Taliban i Helmand-provinsen i Afghanistan. Alle Victoriakors støbes af bronze fra to kanoner, der blev erobret fra russerne under belejringen af Sevastopol. Ordenen er udformet som et kors med en krone, en løve og en inskription.

Victoriakorset kan aldrig fratages en modtager, uanset hvilken forbrydelse han har udøvet. En dødsdømt Victoriakors-modtager kunne bære sin dekoration under eksekvering af dommen[1].

Tilsvarende ordener

  • Den tilsvarende orden for andre civile og for handlinger, der ikke udføres over for en fjende, er George Cross.

Danske modtagere af Victoriakorset

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i dette afsnit, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil dette afsnit muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Se også

Kilder

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Victoria Cross 2.jpg
Forfatter/Opretter: Arghya1999, Licens: CC BY-SA 3.0
A Victoria Cross Edit this at Structured Data on Commons