Vestsjællands Trafikselskab

Vestsjællands Trafikselskab
Vestsjællands trafik 1.png
Logo for det daværende Vestsjællands Trafikselskab
Virksomhedsinformation
Opløst1. januar 2007 Rediger på Wikidata
Lukket1. januar 2007
HovedsædeDr. Kaarsbergsvej 6, 4180 Sorø
ProdukterOffentlig transport
Organisation
EjerVestsjællands Amt
Sekundært logo fra VT

Vestsjællands Trafikselskab (forkortet VT) var et dansk trafikselskab der varetog den kollektive transport i det daværende Vestsjællands Amt. Trafikselskabet blev 1. januar 2007 slået sammen med det nydannede fælles trafikselskab Movia[1] der skulle dække hele Sjællands efter Strukturreformen.

Historie

Vestsjællands trafikselskab var et trafikselskab der dækkede det daværende Vestsjællands amt. Trafikselskabet opstod ved den første lov om trafikselskaber i Danmark der blev vedtaget i starten af 1980[2] hvorefter VT endeligt blev oprettet den 1. august samme år[3]. Før denne lov trådte i kraft blev rutebustrafikken varetaget af lokale vognmænd[4] der selv oprettede ruter og kørerplaner samt af jernbaneselskaber, eksempelvis selskabet bag Odsherredsbanen OHJ der længe før oprettelse af VT havde kørt rutetrafik i Odsherred[5].


De første mange år underlagt Vestsjællands trafikselskab kørte rutebusserne fortsat rundt i de tidligere vognmænds design men med et VT logo klistret på siderne af busserne indtil man i midt 1980'erne begyndte at male busserne fra de private vognmænd om til VT's nye busdesign som blev udrullet i forbindelse med nyere udbudskontrakter af bustraikken.

Gratis Weekend

I weekenden fra den 30. juli og frem til den 2. august 2005 fyldte VT år. Trafikselskabet der var blevet etableret i 1980 kunne således fejre 25-års jubilæum. Dette jubilæum blev markeret ved at alle borgere i Vestsjællands Amt kunne få fri bustransport i den sidste weekend af sommerferien i 2005. dette var en stor glæde for mange familier der nu kunne tage bussen ud i amtets sommerland[6].

Kampen mod Movia

Da det blev besluttet i forbindelse med Strukturreformen at amterne skulle nedlægges, førte dette også til lidt modstand i det daværende amt på Vestsjælland. Blandt andet var der på Vestsjælland stærk modstand imod at det lokale trafikselskab VT skulle sammenlægges med Storstrøms Trafikselskab STS og HT fra hovedstadsområdet. Disse diskussioner førte blandt andet til at VT's daværende formand gik i pressen og udtrykte sin utilfredshed over den kommende sammenlægning med blandt andet ordene:

"- Busdriften er jo lokal, og der er stor forskel på atorganisere busdrift i et tyndtbefolket område i Odsherred og så idet indre tætbefolkede København, siger formand for VestsjællandsTrafikselskab[7][8]."

Produkter

Vestsjællands Trafikselskab kørte med følgende prodrukter:

  • Bybusser
  • Rutebiler
  • E-busser
  • Hurtigbussen
  • IC Busser

Bybusser

Bybusserne var busser der kørte lokalt inden for byerne i VT's område, specielt kendetegn for bybusserne var, at bybusserne var opkaldt efter det zonenummer som byen lå i. F.eks hed Holbæk "10" også 1 for linje 1. så linjen hed 101. Sådan fortsatte nummereringen hele vejen igennem trafikselskabet.

Zoner som byerne lå i og trafikkort vedhæftet nedenfor[9].

Kolonnen om trafikkort tilføjes snarest
ZoneByLinjenumreBemærkningerTrafikkort
10Holbæk101-112
20Kalundborg201-208
30Slagelse301-303
40Ringsted401 - 405
50Korsør500-502
60Nykøbing SJ601
80Sorø806-807Linjerne 801-804 blev benyttet af Skolebusruter
90Skælskør900Linjen blev også kaldt for "Solskinsbussen"

Rutebiler

På Vestsjælland blev betegnelsen "Rutebiler" brugt helt frem til nedlæggelsen af Vestsjællands Trafikselskab. Rutebiler var de regionale Amts busser der kørte på tværs at kommunegrænser og i visse tilfælde også amtsgrænserne. Vestsjællands Trafikselskab havde et nummereringssystem der gjorde at rutebilerne havde 2-cifrede linjenumre. Eksempelvis havde linjen mellem Holbæk og Ringsted rutenummer 14. mens ruten der kørte mellem Slagelse og Næstved havde rutenummer 88.

E-busser

E-busser var en rutetype der kun kørte i myldretiden hos VT. Linjerne kørte på længere strækninger men med få stop og de supplerede normalt også en almindelig buslinje. Ruterne ligesom E-busserne hos HT, senere Movia kendes på at havde et E bag på linjenummeret. En undtagelse fra E-bus konceptet var Linje 15 der i myldretiderne kørte hurtigture imellem Holbæk og Ringsted men af en anden rute end linje 14 der var den ordinære rute imellem de to byer. Et eksempel på en linje med et fælles linjenummer til den ordinære rutebus var ekspresbussen 35E. Linje 35E kørte en længere rute end den ordinære linje 35 ved at den kørte mellem smedeparken i Sorø og Korsør via Slagelse Sygehus og Station. Fra Slagelse til Korsør kørte linje 35E af motorvejen hvorimod linje 35 kørte af den almindelige Korsørvej. Linje 35E kørte dermed uden stop mellem stoppestedet ved "Bilka" i Slagelse og til stoppestedet "Motalavej" i Korsør hvorefter linje stoppede ved alle stoppesteder indtil Casper Brandts Plads. E-busserne havde som hovedreglen en længere rute end de ordinære ruter med samme linjenummer. Eksempelvis kørte den daværende linje 13E helt fra Nykøbing Sjælland til Slagelse hvorimod den almindelige linje 13 kun kørte mellem Holbæk og Slagelse.

Ekspreslinjer ved VT's nedlæggelse
RuteLinjeføringBemærkninger
13ESlagelse St - Munke Bjergby - Stenlille St - HolbækLinjen fortsatte ind i Movia hvor den blev lagt ind under den nyoprettee Linje 420R da R-Nettet blev introduceret
15Ringsted - Store Merløse - Tølløse - Vipperød -HolbækLinje var tidligere besskiltet med et E men dette blev senere droppet.
35ESmedeparken(Sorø) - Sorø Byterminal - Slagelse sygehus -

Slagelse St - Selandia - Bilka - Motalavej(Korsør) - Casper Brandts Plads

Linjen fortsatte ind i Movia som linje 436 men blev senere nedlagt da Slagelse skulle have nyt busnet.

Hurtigbussen

Hurtigbussen var et levn tilbage fra da vognmændene selv kørte bustrafik med egne busruter og køreplaner. Hurtigbussen overlevede ind i VT og kørte oprindeligt helt til Valby St i København fra henholdsvis Odden eller Rørvig. Linjerne havde ingen stoppesteder i HT's dækningsområde bortset fra Valby St. Linjerne blev senere afkortet til Høje Taastrup hvor de fik deres udgangspunkt fra i slut 80'erne. Linjerne var døbt linje 555(Høje Taastrup - Holbæk - Odden) og 666(Høje Taastrup - Rørvig). Linjerne kørte oprindeligt hver dag hele året men denne betjening blev hurtigt nedlagt og linjerne blev fremover udelukkende kørt som Sommerruter fra maj til september. Ruterne fortsatte med ind i Movia der senere nedlagde dem.

RuteLinjeføringBemærkning
555Høje Taastrup - Holbæk - Nykøbing Sjælland - Odden
666Høje Taastrup - Nykøbing Sjælland - RørvigLinjen kørte ikke ind forbi Holbæk

IC Busser

I Samarbejde med DSB og Storstrøms Trafikselskab havde VT i en periode, et koncept der hed IC busser. IC Busserne blev lanceret i forbindelse med DSBs K91 køreplan, hvor også IC3 togene blev sat ind i landstrafikken. IC Busserne, blev sat ind med udgangspunkt ved en InterCity station, og kørte så til en mindre by på Sjælland[10].[11]

RuteLinjeføringBemærkning
800Nykøbing Falster - Spodsbjerg-Tårs - OdenseLinjen fortsatte driften efter ophør af de resterende IC busser
808Slagelse - Næstved - Præstø - Stege
841Store Heddinge - Faxe - Rønnede - Haslev - Ringsted

Zone-opdelingen i VT

I Vestsjællands Trafikselskab var zonerne delt op som følgende. Zonerne er efter sammenlægningen til movia blevet bibeholdt men har fået et "1" tal foran hver zone sådan at den daværende zone 30(Slagelse) i Movia hedder "130".

Sammenlægningen til Movia

Som følge af Strukturreformen fra 2006 som trådte i kraft i 2007 skulle der dannes et nyt trafikselskab. Strukturreformen betød at amterne blev nedlagt og de nuværende regioner blev oprettet. Heraf skulle et nyt fællessjællands trafikselskab se dagens lys. Der var meget modstand i det daværende Vestsjællands Amt imod sammenlægningen af det lokale trafikselskab, men partnerne blev til sidst enige og Movia så dagens lys den 1. januar 2007.

Movia lavede en glidende overgang. De første 3 år af Movia levetiden skete der ikke meget. Linjenumre, billetudstyr, zonesystem og farverne på busserne forblev stort set uændret. Fra 2010 begyndte Movia at sende nye udbudskontrakter afsted til operatørerne rundt på Vestsjælland. Disse udbud skulle løbende sikre at busserne i det daværende VT design ville blive udfaset stille og roligt. De sidste busser i det daværende VT design kørte i 2013.[12]. Siden 2010 er zonesystemet og billetteringssystemerne også blevet ensartet for de daværende HT, STS og VT områder.

Galleri

Referencer

  1. ^ 'Trafikselskabernes busfarver' hos Petersbusside.dk
  2. ^ https://www.ditobus.dk/om-ditobus-gruppen/historie//
  3. ^ Vestsjællands Trafikselskabs start 1978-80. I: Busbladet nr. 108, side 11-19, udgivet af Bushistorisk Selskab, september 2022
  4. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 24. januar 2022. Hentet 24. januar 2022.
  5. ^ https://bibod.dk/arkiv/rutebildrift_odsherred/rutebildrift.pdf
  6. ^ https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/k%C3%B8r-gratis-ud-i-det-bl%C3%A5-med-str%C3%A5hat-p%C3%A5-1518
  7. ^ https://www.dr.dk/nyheder/indland/modstand-mod-sjaellandsk-trafikselskab
  8. ^ https://jyllands-posten.dk/indland/ECE5075564/Modstand-mod-et-samlet-trafikselskab-p%C3%A5-Sj%C3%A6lland/
  9. ^ https://drive.google.com/drive/folders/1Da-IU6cHOknDOp_mXbLf336sub5Oj-fG
  10. ^ http://blog.myldre10d.dk/arkiv/arkivpakkekalenderen22
  11. ^ Lars Ersgaard: IC-Bus. I: Busbladet nr. 109, side 22, udgivet af Bushistorisk Selskab, december 2022
  12. ^ https://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/nye-busser-i-vestsjaelland
  13. ^ http://www.danskebusser.dk/bus/billeder/vis_index_id.php?ID=6761


Medier brugt på denne side

Vestsjællands trafik 1.png
Forfatter/Opretter: "Vestsjællands Trafikselskab, old public domain Denmark", Licens: CC BY-SA 4.0
Tidligere Vestsjællands trafikselskab logo
Skælskør Station 22.JPG
Forfatter/Opretter: Leif Jørgensen, Licens: CC BY-SA 4.0
The former railway station and now bus station in Skælskør in Denmark.
SN 97677 (DK)-III.JPG
(c) Jan Oosterhuis, CC BY-SA 3.0
DitoBus bus 295 van het type Volvo Volvo 8500 LE / Volvo B7RLE Säffle te Kalundborg.
Arriva 1746 152.JPG
Forfatter/Opretter: Christian Giersing (da:), Licens: CC0
Aabenraa bus (#1746, reg. PC 95 824) with Volvo B10BLE chassis as Movia route 152 toward Værløse. Here seen at Værløse station. Arriva Danmark A/S from Kastrup operator.
Movia bus line 553 at Kalundborg Station.jpg
Forfatter/Opretter: Leif Jørgensen, Licens: CC BY-SA 4.0
Movia bus line 553 at Kalundborg Station in Kalundborg in Denmark.
Linje 1 på Frederikshavn St.jpg
Forfatter/Opretter: Erobran, Licens: CC BY-SA 4.0
Linje 1 på Frederikshavn St
Vestsjællands trafik 2.png
Forfatter/Opretter: "Vestsjællands Trafikselskab, old public domain Denmark", Licens: CC BY-SA 4.0
Tidligere Vestsjællands trafikselskab logo 2
Busbevarelsesgruppen - Ditobus 258 01.jpg
Forfatter/Opretter: Leif Jørgensen, Licens: CC BY-SA 4.0
Open house at Busbevarelsesgruppen Danmark in Alsted in Denmark. Ditobus 258, a DAB 12-1024L/DAB serie 12. The bus is in the livery of the former Vestsjællands Trafikselskab. It was handed over to Danmarks Busmuseum in 2016.
UY 89585 (DK).JPG
Forfatter/Opretter: Spoorjan, Licens: CC BY-SA 3.0
DitoBus bus 636 van het type Jonckheere Transit 2000 te Nykøbing Sj.
Holbæk Station 26.jpg
Forfatter/Opretter: Leif Jørgensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Buses at Holbæk Station in Denmark. The white bus at the left is in the old design of Vestsjællands Trafikselskab while the others are in the yellow design of Movia from 2007.
R-buses in Slagelse.jpg
Forfatter/Opretter: Leif Jørgensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Movia bus line 430R and 480R at Slagelse Station, Denmark. The left is still in the old design used as standard for buses on Vestsjælland (western Seeland) until 2007. The one on the right is the new standard design for whole Sjælland (Seeland).