Veretjekulturen

Veretje-kulturen er en arkæologisk kultur, der eksisterede på den østlige side af Østersøen i det centrale Rusland omkring 8.850-7.600 f.Kr. i den sidste halvdel af den præboreale periode, og det er således en kultur tilhørende mesolitikum eller mellemste stenalder. Den er opkaldt efter fundlokaliteten Veretje I.

Kulturens oprindelse er enten Kunda-kulturen eller Butovo-kulturen. Folk fra denne kultur menes at have bidraget til den tidligste bosættelse i Finland, da nogle af genstandene fra det tidlige mesolitiske Finland ligner genstande fra Veretje-kulturen.

Bosættelsesområder

Veretje-kulturen anses for at omfatte flere opholdssteder. I nærheden af Lachaya-søen ligger Veretje I dateret til 9.050-8.520 før nu [1] eller 8.200-7.600 f.Kr. [2]), Suhoje, Pogostiche og Vjazovyi Mys. Langs Kinemaji-floden, der strømmer ned til Lacha-søen, ligger Popova-gravpladsen (9730-7150 før nu [1] eller 9.100-6.000 f.Kr. [2]). Lokaliteten Andozero-M ligger ved bredderne af Andozero-søen.

Noter

  1. ^ a b Peregrine, Peter, Encyclopedia of Prehistory, Vol. 4, s. 110
  2. ^ a b Kalibroitu CalPal- ohjelmalla, ks. Uwe Danzeglocke

Litteratur

Medier brugt på denne side

Haches pierre polie.jpg
Forfatter/Opretter: Pline, Licens: CC BY-SA 3.0

Haches de prestige en pierre polie du Néolithique (Dépot dit de "Bénon"). Taillées dans de la fibrolite sans doute d'origine locale et dans de la roche verte probablement extraite dans les Alpes