Vandrerhjem

Vejskilt, som henviser til et vandrerhjem.

Et vandrerhjem (engelsk: hostel) er et enkelt indrettet gæstehus af en type, der findes både i byer og på landet i mange lande. Målet er af give især unge mennesker overkommelig nattely på vandre- eller cykelture. På vandrerhjem findes ofte køjesenge på sovesale, en enkel indretning, ligesom badefaciliteterne ofte deles med flere. Vandrerhjemmene tilbyder også sine gæster køkkenfaciliteter. Flersengsværelserne er dog på retur til fordel for enkelt- og dobbeltværelser.

De nordiske vandrerjem har deres forbillede i blandt andet Tyskland, hvor vandrerbevægelsen vandt indpas i forbindelse med den øgede interesse for fritidsliv i begyndelsen af 1900-tallet. Grundlæggelsen af det første vandrerhjem i Danmark fandt sted i 1919/1920 på initiativ af Hans Hartvig Møller, rektor ved Gammel Hellerup Gymnasium. Det var en hytte på Bornholm, Fjällstauan, som i en årrække stod gratis til rådighed for vandrende[1]. Fjällstauan er for længst solgt til private igen. Sveriges første vandrarhem åbnede i maj 1933 i Gränna.

Nyere vandrerhjem fokusere på mere trendy interiør, hvoraf nogle er at sammenligne med boutique hoteller. Nogle imødekommer digitale nomader, globale nomader og €vigt rejsende, der foretrækker eksklusive private værelser og en mere rolige omgivelser.

Referencer

  1. ^ "Fjällstauan i Paradisbakkerne på Bornholm; rektor for Gammel Hellerup Gymnasium Hans Hartvig Møller købte stedet i 1920 og oprettede det som herberg for unge mennesker og andr..." Arkiveret fra originalen 11. april 2019. Hentet 31. december 2018.

Ekstern henvisning

TurismeSpire
Denne artikel om turisme er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Palm tree symbol.svg
A symbol depicting a palm tree.
Sweden road sign H8.svg
Sweden road sign: Information signs - Vandrarhem