VM i ishockey 1979
VM i ishockey 1979 var det 46. VM i ishockey, arrangeret af IIHF. For de europæiske hold gjaldt det samtidig som det 57. europamesterskab. Mesterskabet blev afviklet i tre niveauer som A-, B- og C-VM:
- A-VM i Moskva, Sovjetunionen i perioden 14. – 27. april 1979.
- B-VM i Galaţi, Rumænien i perioden 16. – 24. marts 1979.
- C-VM i Barcelona, Spanien i perioden 16. – 25. marts 1979.
- B-VM i Galaţi, Rumænien i perioden 16. – 24. marts 1979.
Der var tilmeldt 26 hold til mesterskabet – det højeste antal indtil da. Sydkorea deltog for føste gang i VM. De otte bedste hold spillede om A-VM, de ti næstbedste hold spillede om B-VM, mens de sidste otte hold spillede C-VM.
A-VM blev for 16. gang vundet af et suverænt sovjetisk mandskab, der på hjemmebane i Moskva fejede al modstand til side. Mestrenes suverænitet blev understreget af, at de to opgør mod sølvvinderne fra Tjekkoslovakiet blev vundet med henholdsvis 11-1 og 6-1, kampene mod bronzevinderne Sverige blev vundet 9-3 og 11-3, mens Canada blev besejret med 5-2 og 9-2.
EM-titlen som bedste europæiske hold gik naturligvis også til Sovjetunionen (for 19. gang).
A-VM
Afviklingsformatet for A-VM var blevet ændret i forhold til året før. De otte hold spillede først en indledende runde i to grupper med fire hold. De to gruppevindere og de to toere gik videre til mesterrunden om 1.- 4.pladsen, mens de resterende fire hold spillede videre i nedrykningsrunden om at undgå den ene nedrykningsplads. I mesterrunden og nedrykningsrunden spillede holdene to gange mod hinanden, mens der kun var én indbyrdes kamp i den indledende runde.
Indledende runde
Gruppe A
| Gruppe B
|
Sovjetunionen, Sverige, Tjekkoslovakiet og Canada gik videre til mesterskabsrunden, mens Vesttyskland, Polen, USA og Finland spillede videre i nedrykningsrunden.
Nedrykningsrunde
De to treere og de to firere fra grupperne i den indledende runde spillede en dobbeltturnering alle-mod-alle om placeringerne 5-8 og om at undgå at rykke ned i B-gruppen. De optjente point og målscoren fra indbyrdes opgør i den indledende runde blev overført til nedrykningsrunden.
|
|
Resultaterne betød, at Polen efter kun et enkelt år i A-gruppen igen rykkede ned i B-gruppen til VM 1981. Op fra B-gruppen kom Holland.
Mesterskabsrunde
De to gruppevindere og de to toere fra den indledende runde spillede en dobbeltturnering alle-mod-alle om verdensmesterskabet og placeringerne 1-4. De opnåede point og målscoren fra den indbyrdes kamp i den indledende runde blev overført til mesterskabsrunden.
|
|
EM
Der blev uddelt EM-medaljer til de tre bedst placerede europæiske landshold ved VM.
B-VM
B-verdensmesterskabet blev spillet i Galaţi i Rumænien, og turneringen skulle egentlig kun have haft deltagelse af otte hold, men politiske problemer med afviklingen af C-VM betød, at Danmark og Kina ekstraordinært blev oprykket til B-gruppen til dette VM, og dermed kom deltagerfeltet til at bestå af ti hold.
De ti hold spillede om én oprykningsplads til A-VM 1981 og om at undgå de fire nedrykningspladser til C-VM 1981. Holdene spillede først en indledende runde i to grupper med fem hold. De to gruppevindere og -toere gik videre til oprykningsrunden, hvor de spillede om den ene oprykningsplads. Holdene, der sluttede på sidstepladsen i de to grupper, rykkede direkte ned i C-gruppen, mens holdene, der endte på tredje- og fjerdepladserne i grupperne, spillede om placeringerne 5-8, hvoraf de to dårligste også betød nedrykning til C-gruppen.
B-VM blev sensationelt vundet af Holland, der var oprykkere fra C-gruppen og som dermed tog spriget fra C- til A-gruppen på blot to år. Hollændernes metode med at opsøge canadiske ishockeyspillere af hollandsk afstamning og derefter give dem hollandsk statsborgerskab blev senere i stor stil kopieret af andre lande. Det hollandske hold havde også marginalerne på sin side: tre af kampene mod de hårdeste oprykningskonkurrenter blev vundet med et mål (6-5 over Japan, 3-2 over Rumænien og 4-3 over DDR).
Gruppe A
|
|
DDR og Rumænien gik dermed videre til oprykningsrunden om placeringerne 1-4, mens Østrig og Danmark gik videre til placeringsrunden om 5.- 8.pladsen. Ungarn rykkede direkte ned i C-gruppen.
Gruppe B
|
|
Resultaterne betød, at Holland og Norge gik videre til oprykningsrunden om placeringerne 1-4, mens Schweiz og Japan gik videre til placeringsrunden om 5.- 8.pladsen. Kina rykkede direkte ned i C-gruppen.
Placeringsrunde (5.- 8.pladsen)
I placeringsrunden spillede de hold, der i den indledende runde endte på tredje- og fjerdepladserne, om 5.- 8.pladsen. De hold, der sluttede som nr. 7 og 8 rykkede ned i C-gruppen. Resultaterne fra kampe mellem hold fra sammen indledende gruppe blev overført til placeringsrunden.
|
|
Dermed rykkede Østrig og Danmark ned i C-gruppen sammen med Ungarn og Kina, der endte på sidstepladserne i de indledende grupper. De fire hold blev erstattet af de to oprykkede fra C-gruppen, Jugoslavien og Italien. Dermed blev B-gruppen igen skåret ned fra 10 til 8 hold.
Oprykningsrunde
I oprykningsrunden spillede de fire hold, der i den indledende runde endte på første- og andenpladserne i sine grupper, om 1.- 4.pladsen. Vinderen rykkede op i A-gruppen. Resultaterne fra kampe mellem hold fra sammen indledende gruppe blev overført til placeringsrunden.
|
|
Resultaterne betød, at Holland rykkede op i A-gruppen for første gang siden 1950. Hollændernes anden oprykning i træk sikrede dem en plads ved A-VM i 1981. I B-gruppen blev Holland erstattet af Polen, som rykkede ned fra A-VM.
C-VM
C-verdensmesterskabet blev spillet i Barcelona i Spanien. De otte hold spillede om to oprykningspladser til B-VM 1981. Egentlig var Kina blevet udpeget som værtsland for C-VM, men de kinesiske myndigheder nægtede at udstede indrejsevisum til spillerne fra Sydkorea, der skulle VM-debutere ved dette C-VM. Kineserne blev derfor frataget retten til at afholde C-VM, og i stedet overtog Spanien med kort frist ansvaret for turneringen for andet år i træk.
For at forhindre yderligere kontroverser i en evt. kamp ved mellem Kina og Sydkorea, besluttede IIHF endvidere at Danmark og Kina (nr. 3 og 4 ved C-VM 1978) ekstraordinært blev oprykket til B-gruppen. Dermed kom C-gruppen til at bestå af 8 nationer.
|
|
C-VM 1979 Kampe Vund. Uafgj. Tabte Mål Point 1. Jugoslavien 7 7 0 0 83-10 14 2. Italien 7 6 0 1 64-17 12 3. Frankrig 7 5 0 2 59-27 10 4. Bulgarien 7 4 0 3 35-28 8 5. Storbritannien 7 2 0 5 23-68 4 6. Spanien 7 2 0 5 25-48 4 7. Sydkorea 7 1 1 5 16-67 3 8. Australien 7 0 1 6 13-53 1
Resultaterne betød, at Jugoslavien og Italien rykkede op i B-gruppen. På grund af reduktionen af B-gruppen fra 10 til 8 hold, rykkede fire hold fra B-gruppen ned i C-gruppen: Østrig, Danmark, Kina og Ungarn.
|
Medier brugt på denne side
Flag of Canada introduced in 1965, using Pantone colors. This design replaced the Canadian Red Ensign design.
Finlands flag
Flag of Romania, (21 August 1965 - 22 December 1989/officialy 27 December 1989).
Construction sheet of the Flag of Romania as depicted in Decree nr. 972 from 5 November 1968.
- l = 2/3 × L
- C = 1/3 × L
- S = 2/5 × l
Flag of Austria with the red in the Austrian national colours which was official ordered within the Austrian Armed Forces (Bundesheer) in the characteristic “Pantone 032 C” (since May 2018 the Red is ordered in the characteristic “Pantone 186 C”.)
Flag of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (1946-1992).
The design (blazon) is defined in Article 4 of the Constitution for the Republic of Yugoslavia (1946). [1]
Pictograms of Olympic sports - Ice hockey