VM i ishockey 1931

VM i ishockey 1931 var det 5. VM i ishockey, arrangeret af IIHF, og det gjaldt samtidig som det 16. EM i ishockey. VM-turneringen blev spillet 1.8. februar 1931 i den polske by Krynica.

I forhold til året før blev VM afviklet på en helt ny måde. De 10 deltagende hold spillede først en kvalifikationsrunde i cupformat for at finde de seks hold, der skulle spille i finalerunden. I denne kvalifikationsrunde spilledes først en udskilningsrunde med fire hold, hvorfra de to vindere gik videre til forrunden sammen med de seks hold, der sad over i udskilningsrunden. De to tabere i udskilningsrunden fortsatte i placeringsrunden om placeringerne 7-10. De otte tilbageværende hold spillede derefter om fire pladser i finalerunden, som gik til de fire vindere i forrunden. De fire tabere fortsatte i opsamlingsrunden, hvorfra de to vindere kvalificerede sig til finalerunden, mens de to tabere måtte spille i placeringsrunden.

Verdensmesterskabet blev vundet af Canada foran USA. Sejren var canadiernes femte VM-titel, og de havde dermed vundet alle fem afholdte VM-turneringer og var indtil da ubesejrede ved VM. Dog måtte de indkassere det første pointtab nogensinde efter 0-0 mod Sverige. Bedste europæiske hold blev Østrig, der vandt bronzemedaljerne og dermed europamesterskabet for anden gang.

Placeringsrunde

Placeringsrunden om 7.-10.pladsen havde deltagelse af taberne fra udskilningsrunden og opsamlingsrunden, og den blev afviklet som et gruppespil.

Finalerunde

Finalerunden om 1.-6.pladsen havde deltagelse af vinderne fra forrunden og opsamlingsrunden, og den blev afviklet som et gruppespil

4.2.USA - Østrig2-1?
4.2.Canada - Tjekkoslovakiet2-01-0, 0-0, 1-0
4.2.Polen - Sverige2-01-0, 0-0, 1-0
5.2.Østrig - Tjekkoslovakiet1-20-2, 0-0, 1-0
5.2.USA - Sverige3-03-0, 0-0, 0-0
5.2.Polen - Canada0-30-1, 0-1, 0-1
6.2.USA - Tjekkoslovakiet1-00-0, 0-0, 1-0
6.2.Canada - Sverige0-00-0, 0-0, 0-0