VM i bandy 2005

Verdensmesterskabet i bandy 2005 var det 25. VM i bandy gennem tiden, og mesterskabet blev arrangeret af Federation of International Bandy. Turneringen blev afviklet i Kazan, Rusland i perioden 30. januar6. februar 2005. VM var opdelt i en A-turnering med seks hold og en B-turnering med fem hold.

Mesterskabet blev vundet af Sverige efter finalesejr over værtslandet Rusland på 5-2. Det var Sveriges ottende VM-titel i alt og den første siden 2003. Bronzemedaljerne gik til Kasakhstan, som besejrede de forsvarende verdensmestre fra Finland med 5-3 i bronzekampen.

TopscorerRusland Sergej Obuhov (18 mål)

A-VM havde deltagelse af seks hold, som først spillede en indledende runde alle-mod-alle. Sejre gav 2 point, uafgjorte 1 point, mens nederlag gav 0 point. De fire bedste hold kvalificerede sig til semifinalerne, hvor nr. 1 mødte nr. 4 og nr. 2 spillede mod nr. 3. Taberne af semifinalerne mødtes i bronzekampen, mens vinderne spillede finale om verdensmesterskabet. Holdet, der sluttede på sidstepladsen i den indledende runde, spillede kvalifikationskamp til næste års VM mod vinderen af B-VM.

Resultat
FørstepladsHviderusland Hviderusland  (1. titel)
AndenpladsCanada Canada
TredjepladsHolland Holland
Statistik
Antal kampe12
Antal mål146 (12,17 pr. kamp)
TopscorerCanada Brandon Ellement (10 mål)

B-VM havde egentlig seks tilmeldte hold, men kort før mesterskabet meldte Mongoliet afbud, så turneringen endte med at have fem deltagere. De fem hold spillede først et gruppespil alle-mod-alle. Sejre gav 2 point, uafgjorte 1 point, mens nederlag gav 0 point. Vinderen af gruppespillet kvalificerede sig til en oprykningskamp til A-gruppen mod nr. 6 fra A-VM. Gruppespillets nr. 2 og 3 spillede placeringskamp om 2.-pladsen, mens nr. 4 og 5 spillede placeringskamp om 4.-pladsen.

Kvalifikation til A-VM 2006

A-VM's nr. 6, USA, og vinderen af B-VM, Hviderusland, mødtes i en kvalifikationskamp om den sidste ledige plads ved næste års A-VM. Kampen blev vundet 6-3 af Hviderusland, som dermed sikrede sig oprykning til A-gruppen.

5.2USA - Hviderusland3-6