Vágur

VÁGUR
Dansk navnVåg
Lydskrift'Våavur
KommuneVágur
Indbyggere1.131 (2015)
Indbyggere rang6
PostnummerFO 900
BorgmesterBjarni Johansen
Grammatik dativí/úr Vági
Grammatik genitivtil Vágs
Hjemmesidewww.vagur.fo
BeliggenhedN 61° 28' 31 V 6° 48' 26

Vágur, dansk: Våg, er med sine 1360 indbyggere i 2010 den næststørste bygdSuðuroyFærøerne og administrationscenter for Vágs kommuna. Vágur havn har en bassindybde på 14 m. I havnen er der flere fiskekuttere, et skibsværft og flere fiskefabrikker.

Kommunen blev udskilt fra Suðuroyar prestagjalds kommuna i 1906, og bygden Nes blev en del af kommunen i 1936. Politisk har vælgerne i Vágur ofte foretrukket de socialistiske partier Javnaðarflokkurin og Tjóðveldi. Borgmesterhvervet i kommunen har vekslet mellem de to partier siden 1975.[1] Borgerlige vælgere på Suðuroy har ofte foretrukket det danskvenlige parti Sambandsflokkurin, der ikke har stået lige stærkt i Vágur i 2000-tallet. Derimod har politikere som Annika Olsen og Jacob Vestergaard trukket vælgere til Fólkaflokkurin.[2]

Vágur har en folkeskole, en idrætshøjskole, en børnehave, en idrætshal med fodboldbane, svømmehallen Pálshøll, der har en 50-meter lang pool samt wellness og fitness og en multisportshal med fodboldbane i halv størrelse, løbebane og klatrevægge. Byen har også en klinik med læger, sygeplejerske, tandlæger og fodterapeut. Vágur har også et hotel, B&B, ti hytter til turisme, en bank og forskellige butikker. Der er desuden et dieselkraftværk på sydsiden af fjorden, Vágsverkið. Svømmehallen Pálshøll, får afløbsvarme fra dieselkraftværket.

Vandkraftværket Botnur kraftværk í Botni 3 km nordvest for Vágur, blev åbnet i 1921, og var Færøernes første vandkraftværk. Det var først i kommunens eje, og blev senere overdraget til det kommunale selskab (kaldet Elfelagið Suðuroy fra 1953), som siden blev optaget i det landsomfattende SEV i 1960. Nutidens to turbiner blev installeret i 1965 og 1966, og har en effekt på 1,1 MW og 2,2 MW.

Vágur
Vágseiði
Nordisk Kystkultur 2016 i Vágur
Johanna TG 326

Geografi

Bygden er beliggende inderst i Vágsfjørður, den næst længste fjord på Suðuroy, som begynder ved øens østkyst. Vágsfjørður har også en sydlig fjordarm, Lopransfjørður. Hovedparten af bebyggelsen i Vágur ligger på nordsiden af fjorden. Afstanden mellem Vágsfjørður og Vágseiði på vestkysten er 1 km. På dette landområde ligger søen Vatnið, som også kaldes Vágsvatn eller Eiðisvatn. Rundt om søen er der anlagt en sti.

I Hvannadalur nord for Vágur ligger en 30 100 store skovplantage, som blev plantet med forskellige træarter i 1950-erne.[3]

Der er vejforbindelse fra Vágur mod øst til bygden Porkeri beliggende på den nordlige side af fjorden, og videre til Hov. Vejen fortsætter til bygderne længere mod nord via en vejtunnel. På vejen til Porkeri ligger bygden Nes, som statistisk og administrativt regnes til Vágur. I nordvestlig retning fra Vágur går der en fjeldvej til gården i Fámara og Botni. Mod syd langs med Vágsfjørður er Vágur forbundet med bygderne Lopra, Akrar og Sumba, sidstnævnte via den 3.240 meter lange vejtunnel Sumbiartunnilin, der blev indviet i 1997.

I den sydlige del af Vágur løber fjeldvejen Eggjarvegur fra Líðarvegur mod syd-vest til forbjerget Skúvanes og området Eggjarnar, hvorfra man kan vandre paralellt med kysten og se en stor del af Suðuroy's vestkyst. Mod syd kan man se Færøernes næsthøjeste forbjerg Beinisvørð, som er 470 meter højt.

Historie

Bygden er ikke en landnamsbygd, (dvs. oprettet af dem, der tog landet i besiddelse i Vikingetiden på Færøerne), men der har sandsynligvis været tidlige bosættelser på stedet. Der findes myter om, at vikingerne har benyttet Vágsfjørður som mellemstation på deres færd til Island og Grønland.

Vágur nævnes første gang 1350 i Hundebrevene, der beretter om, at der findes flere hundeejere i bygden. Den tidligere katolske præst broder Andrass holder 1538 sin første lutherske prædiken på Færøerne. Derfor anses Vágur kirke for at være Færøernes helligste kirke. 1584 var der i følge tingbøgerne bosat 17 i Vágur.

1804 køber Nólsoyar-Pall sammen med sine to brødre og vennerne Jákup í Toftum og Per í Gjørdum, Porkeri et skibsvrag (engelske Sally&Polly) på en auktion i Hvalba det engelske skibsvrag Sally. Vraget slæbes af robåde til Vágur, og på Fløtan Friða byggede de det første færøske dæksfartøj, det 45 fod og 9 kommercelæsters store Royndin Fríða ("det frie forsøg"). Hans formål var at udvikle fiskeriet og uddanne sine landsmænd i søfart og desuden at ophjælpe øerne ved udførsel af deres produkter. Varer, som ikke var opført i handelstaksten, stod det Nólsoyar Páll frit for at ind- og udføre; men med hensyn til de i handelstaksten optagne varer måtte han ansøge handelskommissionen eller, når denne afviste ham, rentekammeret om tilladelse til ud- eller indførsel. Nólsoyar Páll, som ivrigt benyttede enhver lejlighed til at virke for indførelse af frihandel på Færøerne, kom snart på kant med den lokale øvrighed, som anklagede ham for smugleri og gentagne gange sværtede ham til overfor handelskommissionen og rentekammeret.

1860 grundlægger Jákub Dahl (1837-1915) sit firma, der hurtigt bliver et af Færøernes største handelsfirmaer, og nogle år senere også rederi. I 1870 bygger købmanden William Askham et pakhus på Marknoyri ved Vágur. Han opkøber fisk fra engelske slupper og forarbejder dem til klipfisk, som eksporteres.

Kommunen blev udskilt fra Suðuroyar prestagjalds kommuna i 1906, og optog 1936 bygden Nes. Vágur har en idrætshal ved stedets fodboldbane, en svømmehal ved skolen, samt en klinik med læger, sygeplejersker og tandlæger. Vágur har også et hotel, postkontor, banker og forskellige butikker. Det første vandkraftværk på Færøerne blev opført ved Vágur i 1921. Endvidere er der i dag et dieselkraftværk på sydsiden af fjorden.

Fra 1870érne er Vágur sammen med Tvøroyri Færøernes vigtigste havne for det omfattende havfiskeri ved Island og Grønland, og bygden var i mange år et af de bysamfund på Færøerne, som havde den hurtigste udvikling. Se Færøsk fiskeri

1921 opførtes Færøernes første vandkraftværk ved Botni nord for Vágur i 1921.[4] Hovedformålet var at gøre det muligt at tørre fisk også om vinteren og forsyne Vágur med elektricitet. Værket er senere blevet udvidet i flere etaper og producerer i nutiden ca. 10 % af Suðuroys el.

1939 blev Vágs kirkja indviet den 19. februar af biskop Hans Fuglsang-Damgaard. (Den tidligere kirke bygget 1853, blev 1942 genopført i Hov). Et gammelt sagn beretter, at Vágurs første kirke blev skænket som offergave af en rig, norsk enke, som lod kirken drive over havet og rejstes der, hvor det sammenbundne tømmerflåde med trækirken drev i land.

1942 byggede amerikanske ingeniørtropper ved det 200 m høje Eggjarnar, på Skúvanes vest for Vágur en loran-station (long range aid to navigation). Der blev opstillet en 4 m høj mast. Det første signal blev sendt den 15. oktober 1943. Stationen guidede skibe flyvemaskiner. Efter at de britiske styrker forlod Færøerne i 1946, overtog Danmark stationen og benyttede den indtil december 1977. I nutiden benyttes bunkerne og danskernes bygning som fårestalde.

Sport og idrætshøjskole

Af idrætsfaciliteter findes der en idrætshal og fodboldbane vest for byen ved Vágseiði, en svømmehal, som indtil oktober 2015 var en del af skolen, som havde en 25-meter lang pool, men den 17. oktober 2015 blev den lukket til fordel for Færøernes første 50-meter pool, som blev bygget fra 2012 til 2015 ved siden af dieselkraftværket, Vágsverkið, for at udnytte det varme spildvand, som ellers løb ud i havet. Den nye svømmehal åbnede den 17. oktober 2015[5][6] og kaldes Páls Høll efter Færøernes mest kendte og mest vindende svømmer, Pál Joensen, som kommer fra Vágur.[7] I januar 2018 åbnede Marghøllin, der er en multisportshal med fodboldbane i halv størrelse og løbebane rundt om. Et halvt år senere blev klatrevæg opsat i hallen. Multihallen er den første af sin slags på Færøerne. Den gør det muligt at træne f.eks. fodbold indendørs, selvom vejret er dårligt.[8] Ítróttaháskúlin í Suðuroy (idrætshøjskolen) blev etableret i 2016 og har bopæl i Vágur. Eleverne kommer både fra Færøerne og andre lande. Skolen bruger de sportsfaciliteter der er i byen, men også naturen. De har en adventure-linje, og her bruger de meget naturen, både det at gå i fjeldene, springe i havet, ro i kajak mm.[9] De første år boede eleverne i hytterne i Vágur, der blev bygget i 2016, men fra 2021 vil de bo i et kollegie, der er blevet bygget til formålet. Kollegiet har 24 dobbeltværelser og er tegnet af arkitekt Mayfinn Norðoy.[10]

Turisme

Bygden har en række specialforretninger, supermarkedet Keyp Vagur, et hotel med restaurant, et B&B med café, og en husflidsforretning, som kaldes Heimavirki. I 2008 åbnedes et mindre indkøbscenter, Torgið, midt i byen, som har flere forretninger. I 2016 blev der bygget 10 hytter til turisme, ni af disse har seks sengepladser hver, i alt er der 58 sengepladser.[11] Hytterne ligger i den vestlige del af byen mellem fjorden og indsøen Vatnið. Ved siden af sportshallen mellem Vágseiði og Vatnið er en kampingplads med plads til 12 autokampere samt en teltplads på 400 m2, kampingpladsen åbnede i 2014.[12]

Langs fjorden findes mange ældre bådhuse og robåde, hvoraf flere af de gamle færøbåde stadig bruges ved særlige lejligheder, som kaproning og grindefangst. Den ældste af bådene er fra 1873, mens flere andre er bygget omkring år 1900.[13]

I havnen ligger sluppen Johanna TG 326, der blev bygget i England 1884 og anvendt til fiskeri frem til 1972, og den bruges i dag til turistsejlads. Mod vest efter indsøen Vatnið og byens stadion og sportshal ligger Vágseiði, hvor den tidligere vesthavn lå. Herfra blev der i 2010 sejlet til Sumba og i 2009 roede/sejlede man til Fámjin og til Tórshavn.[14]

Bygdens tidligere skole er nu kunstmuseum med overvejende malerier og tegninger af Ruth Smith, samt et bygdmuseum med en samling af modelskibe som er kopi af skibe fra bygden, som forliste under anden verdenskrig.

Vágur og Tvøroyri skiftes til hvert år i slutningen af juni at holde en årlig folkefest kaldet Jóansøka. Jóansøka er i Vágur lige år og i Tvøroyri i ulige år. Kaproningen afholdes altid lørdag eftermiddag.

Personligheder

Venskabsbyer

Noter

 1. ^ Johannesen, Johnsigurd (15. november 2012). "Vágur og Vestmanna nýggjar borgarstjórar" (færøsk). Kringvarp Føroya. Hentet 3. juli 2014.
 2. ^ "Løgtingsvalúrslit 2011. Fíntalt" (PDF) (færøsk). Løgtingið. 2011. Hentet 30. juli 2014.
 3. ^ Højgaard, Andrias (1989). Træplanting í Føroyum í eina øld (færøsk). Tórshavn. s. 42.
 4. ^ "SEV.fo, The Hydro Electric Power Plant in Botnur". Arkiveret fra originalen 22. marts 2012. Hentet 4. september 2015.
 5. ^ "portal.fo - Myndir: Pál kavaði og tók hylin alment í nýtslu". Arkiveret fra originalen 19. oktober 2015. Hentet 18. oktober 2015.
 6. ^ "svimjihollin.com - Seinasta hond løgd á langhylin". Arkiveret fra originalen 12. juli 2018. Hentet 16. august 2015.
 7. ^ "sudurras.fo - Pál vitjaði Pálshøll". Arkiveret fra originalen 20. december 2014. Hentet 3. marts 2015.
 8. ^ "Marghøllin í Vági". vagur.fo. Vágs kommuna. Arkiveret fra originalen 19. september 2020. Hentet 29. december 2020.
 9. ^ "Um skúlan". his.fo. Ítróttaháskúlin í Suðuroy. Hentet 29. december 2020.
 10. ^ Olsen, Dagfinn (8. oktober 2020). "Næmingaheimið liðugt í desember". in.fo. Arkiveret fra originalen 19. april 2021. Hentet 29. december 2020.
 11. ^ "Smátturnar í Vági – ferðist í Suðuroy". vagur.fo. Vágs kommuna. 3. juni 2016. Arkiveret fra originalen 20. oktober 2020. Hentet 29. december 2020.
 12. ^ "Kampingplássið í Vági liðugt". vagur.fo. Vágs kommuna. Arkiveret fra originalen 21. oktober 2020. Hentet 29. december 2020.
 13. ^ Grindabatar.com (Webside ikke længere tilgængelig)
 14. ^ "Sudurras1.com". Arkiveret fra originalen 6. august 2009. Hentet 10. april 2011.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 61°28′31″N 6°48′26″V / 61.47528°N 6.80722°V / 61.47528; -6.80722


Infoboks uden skabelon
Denne artikel har en infoboks dannet af en tabel eller tilsvarende.

Medier brugt på denne side

List-Icon.svg
Forfatter/Opretter: Tango Project], Gnome, og VisualEditor team, Licens: GPL
Icon used to indicate a list
Vágur.Suðuroy,2.jpg
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Vestlige del af Vágur
Vagur Faroe Islands.JPG
Forfatter/Opretter: Eileen Sandá, Licens: CC BY-SA 3.0
Vágur (Våg) er en af de større bygder på Suderø (Suðuroy) på Færøerne.
Grindabátar 2016.jpg
Forfatter/Opretter: EileenSanda, Licens: CC BY-SA 4.0
Wooden boats and smacks on Vágsfjørður at the Nordic Coastal Cultural Festival (Nordisk Kystkultur Festival) in July 2016.
Vágur.20..jpg
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 4.0
Dryfish work, Fiskeanlægget ved Løðhammar - 1907. Vágur, Suðuroy, Faroe Islands
Johanna TG 326, Vágur.FaroeIslands.1.jpg
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
I Vágurs fiskerihavn ligger sluppen Johanna TG 326, bygget i England 1884
2010 Rowing Competition on Jóansøka in Vágur Faroe Islands.JPG
Forfatter/Opretter: Eileen Sandá, Licens: CC BY-SA 3.0
Kaproning til Jóansøka i Vágur, Suðuroy, Færøerne den 26. juni 2010. Jóansøka er hvert andet år i Vágur (lige år) og hvert andet år i Tvøroyri (ulige år). Kaproningen foregår hele sommeren, det starter ved Norðoyastevna i Klaksvík i starten af juni eller slutningen af maj. Stævnerne rundt omkring øerne afholdes altid i weekends, hvor kaprongen er om lørdagen, bortset fra finale kaproningen som foregår til den sidste af stævnerne: Ólavsøka (Olaj). Kaproningen er altid den 28. juli, uanset hvilken ugedag den 28. juli er. Selve Olaj dagen er den 29. juli.
Vágur.Suðuroy.5.jpg
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Vágur Kirke
British Concrete Pillbox from World War II on Eggjarnar Faroe Islands.JPG
Forfatter/Opretter: Eileen Sandá, Licens: CC BY-SA 3.0
This is the remains of a British pillbox, made by the British Army during World War II. The Faroe Islands were occupied by United Kingdom, while Denmark (which the Faroe Islands belong to) was occupied by Germany. This place is called Eggjarnar or Skúvanes, the sea cliff is 204 meters above sea level; it is located on the west coast of the island Suðuroy, which is the southernmost of the 18 islands of the Faroes. This pillbox is just a few meters away from the edge. The cliff is vertical. The view on this photo is towards south. The mountains Gjógvaráfjall, Hvannafelli and Vágfelli are in the background. There is another pillbox on this place and the concrete remains of a gun pit are just a few meters away.
World War II Museum in Vágur Faroe Islands.JPG
Forfatter/Opretter: Eileen Sandá, Licens: CC BY-SA 3.0
In June 2010 a new museum opened in Vágur, Suðuroy, Faroe Islands. It is located in the Old School (Gamli Skúli) on Vágsvegur 101, in the same building as the Ruth Smith Art Museum. Vágs Sóknar Bygdasavn got a present from a man, Poul Niclassen, a retired captain. He had built a model of all the nine wooden ships from Vágur, which went missing during World War II. Some of the ships went missing with all the men on board and in some of the ships the men got rescued. The museum has these 9 ship models, you can see three of them on this photo, and a few more items, i.e. a bench which is made by the wood of the ship wreack of one of these nine ships, which went shipwreack in Hafnafjørður in Iceland. There are also photos in the museum.
Gamla Skúla, Vágur 2004.jpg
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Vágur - Suðuroy - Faroe Islands
Smátturnar í Vági.jpg
Forfatter/Opretter: EileenSanda, Licens: CC BY-SA 4.0
There are ten cottages in Vágur, built in 2016, which are used as dormitory for the pupills who attend the sports folk high school and as accommodation for tourists.
Vágur Faroe Islands, Vágsfjørður, The Harbour and Rávan Mountain.JPG
Forfatter/Opretter: Eileen Sandá, Licens: CC BY-SA 3.0
Vágur er en af de større bygder på Suðuroy (Suderø), som er den sydligste af Færøernes 18 øer. Her ses centrum af bygden samt fjorden og havnen. Bjerget Rávan ses på den anden side af fjorden.
View from Eggjarnar towards Westcoast of Suduroy and Beinisvord.JPG
Eggjarnar er et meget smukt sted syd for bygden Vágur på Suderø (Suðuroy). En vej fører hele vejen op til Eggjarnar, vejen starter fra Líðarvegur i den sydlige del af Vágur, vejen hedder Eggjarvegur. Vejen blev lavet i forbindelse med at en Loran station blev bygget ved Eggjarnar under Anden Verdenskrig. Denne var virksom indtil midten af 1970'erne. Udsynet er fantastisk ved Eggjarnar/Skúvanes. Mod syd ses Suðuroy's vestkyst, som det ses på dette billede. Længst borte ses Beinisvørð, som er Suðuroy's højeste forbjerg med sine 470 meter. Beinisvørð er Færøernes næsthøjeste forbjerg og flere digtere har digtet om det. Udsigten mod nord fra Eggjarnar er også fantastisk. Der kan man se Vágseiði, Gjógvaráfjall, den vestlige del af bygden Vágur og idrætsanlægget "á Eiðinum".
Vágur.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Nolsoyar Pall Memorial in Vagur Faroe Islands.JPG
Mindessten til minde om at Færøernes første skib blev bygget i Vágur i 1804 af Nólsoyar Páll, Jákup bonde i Toftum i Vágur og Per bonde i Gjørðum i Porkeri. Skibet fik navnet Royndin Fríða og blev bygget der hvor mindesstenen nu står. Mindesstenen står midt i Vágur ved hovedvejen Vágsvegur, lige i nærheden af kirken og Krosslábrekkan. Havnen er lige nedenfor mindesstenen.
Vágur.Suðuroy.2.jpg
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Vágseiði, old landing place, west, Vágur, Suðuroy, Faroe Islands
Vágur.Suðuroy.6.jpg
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Kongeligt besøg i Vágur - 21-06 2005
Vagur Suduroy Faroeislands East and West Coast.JPG
Vágur er en af de største bygder/byer på Suderø (Suðuroy), som er Færøernes sydligste ø. Vágur ligger ved østkysten, men vestkysten er meget tæt på, som det ses her på billedet. Vestkysten kaldes Vágseiði. Tæt ved vestkysten ligger FC Suðuroy's fodbold stadium og idrætshallen Vágshøll. Midt mellem østkysten og vestkysten ligger en indsø som kaldes Vatnið eller Vágsvatn.