Uddannelse

Skolepiger modtager undervisning i udendørs skole i Afghanistan i 2007.
Jan Steen (1672)

Uddannelse er et udtryk, der både benyttes om den uformelle læring af færdigheder, viden og holdninger og de uddannelsesinstitutioner, som udbyder formelle uddannelsestilbud. Det kan foregå på meget specifikke, målrettede områder, eller det kan være mere grundlæggende og mindre håndgribeligt: at få erfaring, god dømmekraft og visdom, eller med et andet ord almen dannelse.

Den formelle uddannelse

En formel uddannelse foregår normalt i uddannelsesinstitutioner, som samfundet stiller til rådighed for borgerne, især børn og unge. Institutionerne er organiserede i uddannelsessystemet, som normalt inddeles i kategorier efter uddannelsens niveau, art og længde. En formel uddannelse har fordelen af at være rimeligt systematisk og grundig. Kritikere har altid fremhævet, at de, der sørger for uddannelsen, hvad enten det er kirken, staten eller en anden institution, næsten altid vil forsøge at danne de studerende efter egne idealer. Det er formentlig uundgåeligt, at uddannelse bliver vævet sammen med normer, men man kan kræve, at systemet vedstår sig de normer, som lægges ned i uddannelsen (i Danmark sker det f.eks. gennem skolelovens krav om opdragelse til en demokratisk holdning).

Den uformelle læring

Den uformelle læring begynder det øjeblik, et barn fødes og fortsætter hele livet. For nogle er kampene og triumferne i det daglige liv meget mere lærerige end en formel skolegang (Eller som Mark Twain siger: "Jeg lader aldrig skolen komme i vejen for min uddannelse"). Familiemedlemmer har en stor uddannende indflydelse – ofte mere end de selv indser – selv om familiens uddannende indflydelse er meget uformel. Familiens påvirkning af et barn betegnes også som socialisering.

Samspillet mellem undervisning og læring

Uddannelse består dels af personens egen læring og dels af den undervisning, man har modtaget. Læring vil ofte være tilfældig og interessebetonet, mens undervisning som regel er systematisk og bestemt af pligt. Det er en klassisk diskussion, om det ene eller det andet giver mest udbytte i form af et øget uddannelsesniveau, og i Danmark har modsætningerne været eksemplificeret med den sorte skole på den ene side og Grundtvig samt Kold på den anden.

I de senere år er livslang læring blevet et almindeligt anvendt begreb[1]. Gennem kurser og efteruddannelser skal borgerne lære at omstille sig til nye krav og muligheder og herved udvikle sine kompetencer. De seneste års teknologiske udvikling indenfor bærbare apparater har også gjort, at man ikke behøver befinde sig på skolebænken for at modtage undervisning. Ofte kan uddannelsen foregå online, lige præcis når vi behøver en viden om et eller andet specielt emne.

Lignende emner.

Kategorier

Klassisk uddannelseLæsningMatematikSprogVidenskabEtikFysisk uddannelseReligiøs uddannelse

Formel uddannelse

SkoleFolkeskolenFriskoleEfterskoleHøjskoleTeknisk skoleHandelsskoleVoksen UndervisningscenterProduktionsskoleUngdomsuddannelserErhvervsuddannelserSocial- og sundhedsuddannelserAndre ungdomsuddannelserGymnasiale uddannelserGymnasiumVideregående uddannelserUniversitet.

Uddannelsespolitik

AnalfabetStandardiserede testUddannelsesreformSkolevalgSkolebestyrelse

Uformel uddannelse

Tidlig instruktionHjemmeskoleVoksen Specialundervisning Folkeoplysning Aftenskole Daghøjskole

Teori og metoder

UddannelsesfilosofiUddannelsesmetoderLæremetoderEMU - Danmarks undervisningsportal

Se også

Referencer

  1. ^ a b c d "Anerkendelse af formel, ikke-formel og uformel uddannelse og erhvervsuddannelse på ungdomsområdet". Resumeer af EU-lovgivning (Se Engelsk udgave). Europæiske Union. 2007-02-14. Hentet 2011-04-13. 

Litteratur

  • Pedersen, Poul Aarøe (2014). "Tænk på et tal. Uddannelsespolitik på afveje". Tiderne Skifter
  • Rømer, Thomas Aastrup (2010): “Uddannelse i spænding: åbenhjertighedens, påmindelsens og tilsynekomstens pædagogik”. Klim

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Schoolgirls in Bamozai.JPG
Schoolgirls sit in the girls' section of a school in Bamozai, near Gardez, Paktya Province, Afghanistan. The school has no building; classes are held outdoors in the shade of an orchard.
Jan Steen school class with a sleeping schoolmaster, 1672.jpg
A school class with a sleeping schoolmaster, oil on panel painting by Jan Steen, 1672