USSR mod Resten af verden

USSR (eller Rusland) mod Resten af verden er en tilbagevendende begivenhed inden for skakverdenen, hvor verdens stærkeste skaknation, som tidligere var Sovjetunionen (nu Rusland), møder spillere fra resten af verden i en prestigefyldt holdmatch. Der er hidtil blevet afholdt fire sådanne matcher: I Beograd (1970), i London (1984), i Madrid (1988) og i Moskva (2002).

Første Match: Beograd 1970

Det var den daværende præsident for verdensskakforbundet FIDE, den hollandske eksverdensmester Max Euwe, som fik arrangeret "Århundredets match", som den blev kaldt. Baggrunden var, at Sovjetunionen siden 2. verdenskrig havde været dominerende inden for skak ved dels at have en ubrudt række af verdensmestre fra Mikhail Botvinnik, som tog den vakante titel ved en matchturnering i 1948, til den regerende mester, Boris Spasskij, og dels ved at have været fuldstændigt dominerende inden for holdskak – bl.a. ved skakolympiaderne. Nu var der imidlertid mindst to seriøse kandidater til verdensmestertitlen fra vesten, Bobby Fischer og Bent Larsen, og begge parter ønskede en styrkeprøve, også som en generalprøve på den igangværende VM-cyklus. Matchen fandt sted i den jugoslaviske hovedstad Beograd 29. marts – 5. april 1970.

Max Euwe var holdkaptajn for Resten af verden og fik problemer fra start, idet Bent Larsen ikke ville acceptere at spille andetbræt efter Fischer, fordi han kunne henvise til en imponerende stribe resultater, mens amerikaneren havde været mindre aktiv. Bobby Fischer løste dog problemet ved at acceptere at spille andetbræt, hvilket han i øvrigt senere fortrød.[1]

Hvert hold skulle udtage ti spillere plus to reserver, og der skulle spilles fire runder, dvs. at man fik en stribe små matcher på hvert bræt. Euwe satte sit hold først, og der blev i bl.a. de lokale aviser i Jugoslavien spekuleret i, at Sovjetunionen skulle have parret sine spillere, så de fik modstandere, de normalt havde et godt tag på. Men deres holdopstilling følger denne logik: Spasskij på bræt 1 som regerende verdensmester, Petrosian på bræt 2 som hans forgænger, Kortsjnoj på bræt 3 som finalist i kandidatturneringen, derefter følger de øverste spillere fra Sovjetmesterskabet, som gjaldt som kvalifikation til den efterfølgende interzoneturnering og endelig Botvinnik, Tal og Keres for deres tidligere meritter.

I sidste ende vandt Sovjetunionen matchen med 20½ – 19½, bl.a. efter Lajos Portisch havde foræret Viktor Kortsjnoj en remis ved trækgentagelse i en vundet stilling i første runde, hvilket medførte kritik fra holdkammeraten Bobby Fischer. Portisch bidrog dog med en positiv score på bræt 3 ved at vinde 2½ – 1½, selv om han gav yderligere to gange remis i bedre stillinger. I det hele taget havde Resten af verden overtaget på de fire øverste brætter, hvor Larsen spillede lige op med Spasskij – bl.a. ved at tilføje ham det første nederlag, siden han havde vundet verdensmesterskabet den forudgående sommer – og vandt et parti over reserven Leonid Stein. Fischer slog Petrosian, som han havde ellers traditionelt havde haft problemer imod, og tjekkoslovakken Vlastimil Hort slog Lev Polugajevskij. Til gengæld vandt Sovjetunionen på fem af de nederste seks brætter.

Eksverdensmester Mikhail Tal udtrykte efter matchen i det russiske skaktidsskrift "64" sin bekymring over, at det sovjetiske hold havde højere gennemsnitsalder, og at spillerne fra resten af verden tilsyneladende udviklede sig hurtigere end i Sovjetunionen.

Tabel Beograd 1970

USSR mod Resten af verden
Beograd 1970
BrætSovjetunionenResten af verden
Resultat
1Sovjetunionen Boris SpasskijDanmark Bent Larsen
1½ – 1½
1Sovjetunionen Leonid Stein (reserve)Danmark Bent Larsen
0 – 1
2Sovjetunionen Tigran PetrosianUSA Bobby Fischer
1 – 3
3Sovjetunionen Viktor KortsjnojUngarn Lajos Portisch
1½ – 2½
4Sovjetunionen Lev PolugajevskijTjekkiet Vlastimil Hort
1½ – 2½
5Sovjetunionen Efim GellerJugoslavien Svetozar Gligorić
2½ – 1½
6Sovjetunionen Vasilij SmyslovUSA Samuel Reshevsky
1½ – 1½
6Sovjetunionen Vasilij SmyslovIsland Friðrik Ólafsson (reserve)
1 – 0
7Sovjetunionen Mark TajmanovDDR Wolfgang Uhlmann
2½ – 1½
8Sovjetunionen Mikhail BotvinnikJugoslavien Milan Matulović
2½ – 1½
9Sovjetunionen Mikhail TalArgentina Miguel Najdorf
2 – 2
10Sovjetunionen Paul KeresJugoslavien Boris Ivkov
3 – 1
Slutresultat:
20½ – 19½

Anden match: London 1984

14 år efter den første match forsøgte man at stable en ny match på benene i Beograd, men sponsorer sprang fra. Det gentog sig i Rom, og kun takket være en redning i sidste øjeblik kunne arrangementet finde sted i London 24. – 29. juni 1984. Bagmændene var den britiske stormester Raymond Keene, London Docklands Development Corporation, det britiske skakforbund British Chess Federation og en medsponsor, den indonesiske forretningsmand H. M. Hasan, som gav en sum penge for at være holdkaptajn for Resten af verden – selve ansvaret som holdkaptajn overlod han dog til stormesteren Lubomir Kavelek[2].

Også denne match blev benævnt "Århundredets match", og den fulgte samme format som den forudgående. I mellemtiden var der sket ændringer i skakverdenens top, så verdens to højst rangerende spillere på dette tidspunkt, Sovjetunionens Anatolij Karpov og Garri Kasparov, spillede på de to øverste brætter, hvor de mødte hhv. svenske Ulf Andersson og hollandske Jan Timman. Kun Tal, Smyslov og Polugajevskij var tilbage på det sovjetiske hold, mens Bent Larsen var eneste genganger for Resten af verden. Portisch havde meldt afbud i protest over kun at blive tilbudt bræt 7. Til gengæld havde Viktor Kortsjnoj skiftet hold efter sin afhopning. Også Boris Spasskij havde skiftet nationalitet, men han havde ikke lyst til at møde sine gamle venner så tidligt, efter han var flyttet til Frankrig.

Der var udsigt til en lige kamp, idet ratinggennemsnittet for de to hold var omtrent identisk. Det blev afgørende, at den tidligere juniorverdensmester Alexander Beljavskij sikrede Sovjetunionen 3½ points med to sejre over amerikanske Yasser Seirewan og en sejr og en remis mod Bent Larsen. Sovjetunionen vandt 21 – 19.

Tabel London 1984

USSR mod Resten af verden
London 1984
BrætSovjetunionenResten af verden
Resultat
1Sovjetunionen Anatolij KarpovSverige Ulf Andersson
2½ – 1½
2Sovjetunionen Garri KasparovHolland Jan Timman
2½ – 1½
3Sovjetunionen Lev PolugajevskijSchweiz Viktor Kortsjnoj
1 – 2
3Sovjetunionen Vladimir Tukmakov (reserve)Schweiz Viktor Kortsjnoj
½ – ½
4Sovjetunionen Vasilij SmyslovJugoslavien Ljubomir Ljubojević
½ – 1½
4Sovjetunionen Vladimir Tukmakov (reserve)Jugoslavien Ljubomir Ljubojević
1½ – ½
5Sovjetunionen Rafael VaganjanUngarn Zoltán Ribli
½ – 2½
6Sovjetunionen Alexander BeljavskijUSA Yasser Seirewan
2 – 0
6Sovjetunionen Alexander BeljavskijDanmark Bent Larsen (reserve)
1½ – ½
7Sovjetunionen Mikhail TalEngland John Nunn
1½ – ½
7Sovjetunionen Oleg Romanisjin (reserve)England John Nunn
½ – ½
7Sovjetunionen Mikhail TalEngland Murray Chandler (reserve)
½ – ½
8Sovjetunionen Jurij RazuvajevVesttyskland Robert Hübner
2 – 2
9Sovjetunionen Artur JusupovEngland Anthony Miles
1½ – 1½
9Sovjetunionen Oleg Romanisjin (reserve)England Anthony Miles
0 – 1
10Sovjetunionen Andrej SokolovFilippinerne Eugenio Torre
1 – 2
10Sovjetunionen Oleg Romanisjin (reserve)Filippinerne Eugenio Torre
½ – ½
Slutresultat:
21 – 19

Tredje match: Madrid 1988

I forbindelse med FIDEs kongres i Madrid 1988 blev der i perioden 14. – 18. december afholdt en velgørenhedsmatch mellem Sovjetunionen og Resten af verden.

Man forlod det gamle format til fordel for en turnering over otte runder, hvor alle otte spillere møder hver af de otte spillere på modstanderholdet (også kaldet Scheveningen-systemet) – dog med mulighed for indsætning af reserver. Desuden brugte man hurtigskak for at gøre afviklingen mere publikumsvenlig.

Det var dog ikke verdens stærkeste spillere, der mødte op denne gang, bl.a. var Anatolij Karpov fraværende på Sovjetunionens hold, der blev anført af Garri Kasparov.

Sovjetunionen startede med at tabe de tre første runder stort og var bagud 8½ – 15½. Før runde syv havde de fået reduceret til 22½ – 25½, hvorefter de brugte den "jugoslaviske" gevinstrecept (gevinst med hvid og remis med sort på alle brætter) og kom foran for første gang med 28½ – 27½. Derefter kunne de med 4 – 4 i sidste runde vinde 32½ – 31½.

Individuel score Madrid 1988

USSR mod Resten af verden
Madrid 1988
Holdopstilling
Sovjetunionen
Score
Holdopstilling
Resten af verden
Score
Sovjetunionen Garri Kasparov5½/8Schweiz Viktor Kortsjnoj5½/8
Sovjetunionen Andrej Sokolov2½/8England Jonathan Speelman3½/8
Sovjetunionen Alexander Beljavskij4/8Jugoslavien Ljubomir Ljubojević3½/8
Sovjetunionen Mikhail Gurevitsj5½/8Ungarn Lajos Portisch4½/8
Sovjetunionen Sergej Dolmatov4½/8Sverige Ulf Andersson4½/8
Sovjetunionen Alexander Csernyin5/8Island Jóhann Hjartarson3½/8
Sovjetunionen Lev Psachis2½/8Spanien Miguel Illescas Córdoba3/8
Sovjetunionen Zurab Azmaiparashvili3/8Cuba Jesús Nogueiras3½/8
Slutresultat:32½31½

Fjerde match: Moskva 2002

I 2002 var Sovjetunionen opløst, og i stedet gennemførte man 8. september11. september 2002 i Moskva en match mellem Rusland og Resten af Verden, som blev kaldt "Det ny århundredes match".

Ligesom i Madrid 1988 brugte man Scheveningen-systemet og hurtigskak, denne gang dog med ti spillere på hvert hold plus to reserver.

Der var umiddelbart lagt op til revanche for "Resten af verden", der bl.a. kunne mønstre mere end en håndfuld spillere født i det tidligere Sovjetunionen: Alexej Sjirov (Spanien), Ilja Smirin (Israel), Vassilij Ivantsjuk (Ukraine), Boris Gelfand (Israel), Ruslan Ponomariov (Ukraine) og Teimour Radjabov (Aserbajdsjan). Dog manglede især to topspillere; Michael Adams fra England og Veselin Topalov fra Bulgarien. Rusland kunne bl.a. mønstre "de fire K'er", idet Karpov og Kasparov var blevet suppleret med yderligere to verdensmestre Vladimir Kramnik og Alexander Khalifman. Alt i alt var de to hold nogenlunde lige efter gennemsnitsrating.

Selv om matchen først blev afgjort i de sidste tre runder var der allerede tidligt tegn på, at Resten af verden ville sejre. Bl.a. gik de tre første runder uden en gevinst til en af de fire K'er. Især Kasparov scorede dårligere end forventet (i alt fire points ud af ti mulige) og tabte bl.a. for første gang nogensinde et parti til verdens stærkeste kvindelige skakspiller, ungarske Judit Polgar. I sidste ende blev det til en forholdsvis sikker sejr på 52 – 48 til Resten af verden.

Individuel score Moskva 2002

Rusland mod Resten af verden
Moskva 2002
Holdopstilling
Rusland
Score
Holdopstilling
Resten af verden
Score
Rusland Vladimir Kramnik4/9Ukraine Ruslan Ponomariov6/10
Rusland Garri Kasparov4/10Indien Viswanathan Anand5/9
Rusland Anatolij Karpov5/9Ungarn Péter Lékó5½/10
Rusland Alexander Khalifman3½/9Ukraine Vassilij Ivantsjuk6/10
Rusland Jevgenij Barejev6/10Israel Boris Gelfand6/10
Rusland Alexander Morozevitsj6/10Spanien Alexej Sjirov7/10
Rusland Aleksandr Grisjtjuk5½/10England Nigel Short2½/8
Rusland Peter Svidler5/9Ungarn Judit Polgar2/7
Rusland Alexej Dreev4½/8Cuba Ilja Smirin4/9
Rusland Alexander Motylev1/6Aserbajdsjan Teimour Radjabov5/10
Rusland Sergej Rublevskij
(reserve)
3/6Armenien Vladimir Akopian
(reserve)
1/3
Rusland Vadim Zviagintsev
(reserve)
½/4Georgien Zurab Azmaiparashvili
(reserve)
2/4
Slutresultat:
48
52

Noter

  1. ^ "USSR vs Rest of the World: Belgrade 1970 "The Match of the Century", review på Olimpbase.org". Arkiveret fra originalen 11. maj 2008. Hentet 11. februar 2008.
  2. ^ "USSR vs Rest of the World: London 1984, review på Olimpbase.org". Arkiveret fra originalen 11. oktober 2007. Hentet 11. februar 2008.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side