X (socialt medie)

For alternative betydninger, se X (flertydig). (Se også artikler, som begynder med X)
X Corp.
Virksomhedsinformation
Tidligere kaldt
Twitter, Inc. (2007-2023)
BrancheSociale medier Rediger på Wikidata
Grundlagt21. marts 2006 Rediger på Wikidata
GrundlæggereJack Dorsey
Evan Williams
Noah Glass
Biz Stone Rediger på Wikidata
HovedsædeSan Francisco, Californien, USA Rediger på Wikidata
Nøglepersoner
SlogansBlaze Your Glory!, People on X are the first to know. Rediger på Wikidata
Regnskab
Omsætning4,4 mia. $ (2022)
Organisation
EjerX Holdings Corp. (ejet af Elon Musk)
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
X
Det tidligere fuglelogo (til venstre) er i øjeblikket ved at blive udfaset til det nuværende X-logo (til højre).
URL-adressex.com
Sidens typeSocialt medie
Sprog33[1]
Ejer(e)X Corp.
Skabt afJack Dorsey
Noah Glass
Biz Stone
Evan Williams
Lanceret21. marts 2006
SloganWhat's happening?
Sidens statusaktiv

X (tidligere Twitter) er et socialt netværk og mikro-blogging-værktøj, der giver brugerne mulighed for at sende og læse statusbeskeder – også kendt som tweets. Det særlige kendetegn ved X er, at statusbeskederne er begrænset til oprindeligt 140 tegn, men i 2017 udvidet til op til 280,[2] der dog kan udvides med vedhæftede billeder, videoer[3] og links. Det betyder, at X og Twitter ofte har været brugt til korte, hurtige opdateringer og diskussioner.

Tweets vises på brugerens egen profil og kan ses af de andre brugere, også selvom de ikke følger vedkommende, da de kan se tweets på hashtags, hvis de bliver retweetet af en bruger de selv følger, eller hvis de aktivt ser på brugerens profil. I modsætning til andre sociale netværk, har der på Twitter aldrig været krav om, at man skal følge hinanden gensidigt. Hvor andre sociale medier som Facebook i de første år ofte blev brugt til at skabe kontakt med venner og familie, så blev Twitter mere set som et professionelt værktøj, hvor man fulgte folk, man havde en professionel interesse i. De forskellige sociale medier ændrer dog løbende på deres regler og metoder, og derfor ændres brugen af de sociale medier også løbende.

Historie

Ideen til Twitter opstod i marts 2006 som et udviklingsprojekt i podcasting-firmaet Odeo[4], der var stiftet af Evan Williams. Medarbejderen Jack Dorsey kom på ideen om at lave en service, der skulle gøre det nemt at sende korte beskeder til grupper af mennesker. Han byggede efterfølgende den første prototype i løbet af et par uger sammen med Biz Stone. Den første offentlige udgave blev gjort tilgængelig i juli 2006. På dette tidspunkt hed produktet twttr.

Twitters første gennembrud kom på den indflydelsesrige IT-konference SXSW i Texas i 2007, hvor det samlede antal tweets steg fra 20.000 til 60.000 dagligt.[5]

I efteråret 2013 gik Twitter på Børsen, og firmaets samlede værdi endte på 31 milliarder dollars.[6] Der har løbende været en debat om Twitters reelle værdisætning, da antallet af nye brugere er stagnerende og firmaets omsætning stadig er lav i forhold til værdisætningen på Børsen. Den årlige omsætning lå i 2015 på 2,2 mia. dollars, mens der i samme år var et underskud på 500 millioner dollars. I slutningen af 2019 havde Twitter dog en historisk høj omsætning på over en milliard dollars fordelt på årets sidste måneder, hvor størstedelen af indtægterne blev hentet via reklamer.[7] I hele 2019 var omsætningen på 3,5 milliarder dollars, som var en stigning på 14 procent fra 2018.[8]

Twitter har gennem årene købt en række andre firmaer og produkter med det formål at inkorporere dem i Twitter.en:List_of_mergers_and_acquisitions_by_Twitter Det gælder blandt andet Tweetdeck, Twitpic, Vine og Periscope.

Elon Musk købte i 2022 Twitter efter et kaotisk forløb over et halvt år,[9] der fik adskillige brugere af det sociale netværk til at flytte over til konkurrenten Mastodon.[10][11]

d. 24 Juli 2023 annoncerede Elon Musk på Twitter at han vil rebrande Twitter til navnet "X", hermed medfølger det nye domæne "x.com", som Musk har haft ejerskab efter at PayPal havde overgivet ham domænet, som et minde fra hans første succes virksomheder.[12]

Størrelse

Internationalt gennemgik Twitter en eksplosiv vækst i de første år. Ifølge firmaets egne tal havde de i oktober 2008 3,2 mio. brugerkonti, hvilket er vokset til 310 mio. aktive brugere om måneden i 2016.[13] Brugerne genererer over 340 millioner tweets daglig, og udførte 1,6 milliarder søgninger per dag.[14]

I Danmark blev der i løbet af 2015 i alt skrevet ca. 21 millioner tweets (inkl. retweets). Det betyder en nedgang af aktivitet i forhold til 2014, hvor danskere sendte ca. 27 millioner tweets af sted.[15]

Twitter i samfundet

Twitter blev i de første år særligt kendt for evnen til at rapportere nyheder hurtigere end med gængse nyhedsmedier på nettet. Når en dramatisk nyhed finder sted, kan en borger med en smartphone med Twitter med det samme rapportere, hvad han eller hun ser. Et af de mest kendte eksempler var flystyrtet på Hudsonfloden i New York og Turkish Airlines-flystyrtet ved Schiphol-lufthavnen i februar 2009.[16] Da Osama bin Laden blev dræbt, var det også en lokal Twitter-bruger, der først undrede sig over helikopter-trafik.[17]

Twitter er meget udbredt blandt politikere, journalister og topfolk i fx interesseorganisationer og firmaer. Her benytter politikere og topfolk sig af muligheden for at udsende korte meldinger om aktuelle emner, som ofte bliver grebet og gentaget af pressen.[18]

Mange kendte skuespillere, musikere og sportsfolk bruger deres Twitter-konto til at rapportere fra turneer eller kampe, både direkte til deres fans og via medierne. Mange har brug for sin daglige dosis af newsfeed fra deres idol, og man føler, at man kommer tættere på sit idol ved at følge dem.

Twitter er et effektivt værktøj til at kommunikere i netværk, og har derfor været brugt i forbindelse med flere politiske opstande. Af samme grund er Twitter forbudt i Iran, Kina og Nordkorea. I forskellige perioder har Twitter også været forbudt i Tyrkiet, Ægypten, Irak og Venezuela.

Ind imellem mødes folk fra Twitter til arrangementer, der kaldes et "tweetup".

Værktøjer

Twitter kan både bruges direkte fra firmaets egen hjemmeside, fra apps og fra oversigts-programmer som Hootsuite og Tweetdeck. De sidstnævnte eksterne værktøjer giver ofte et bedre overblik og muligheder for at sende tweets på bestemte tidspunkter samt søge på udvalgte målgrupper og søgeord. Det er også muligt at trække tweets ud som RSS-feed eller Twitters API. Det gør det muligt fx at integrere tweets på andre sider og services.

En del eksterne værktøjer såsom billedservices, live-video og link-forkortere er efterhånden blevet integreret ind i Twitters eget interface efterhånden som Twitter har opkøbt en stribe andre firmaer.

Twitter har indført Verified Accounts, der kan kendes på et lille blåt flueben, for at gøre det nemmere for brugerne at skelne falske konti fra rigtige konti.

Twitters metoder og fagtermer

Twitter har hen over årene udviklet nogle særlige værktøjer og forkortelser, som dels gør det muligt at sende tweets til udvalgte brugere, at søge på bestemte ord eller emner.[19] Twitter justerer løbende på regler og metoder.

Starter man et tweet med D og efterfølger det med et brugernavn, vil det blive sendt som en direkte besked, der kun kan læses af pågældende person. På den måde kan Twitter også bruges som et chat-program, hvor man taler direkte med udvalgte personer uden at andre kan læse med.

Twitter-brugere har også indført en kutyme med at bruge "HT" (Hattip) og "via" for at kreditere de brugere, der først har fundet og spredt en oplysning.

Twitters brugere begyndte at bruge hashtag-tegnet # - foran bestemte emneord. Siden har Twitter gjort alle hashtags klikbare, og på den måde kan man bruge værktøjet til lynhurtigt at få overblik over, hvad der skrives om bestemte emneord. Da søgefunktionen næsten virker i realtid, er den ekstremt brugbar under breaking news, konferencer, tv-udsendelser, mv.

Vigtigheden af de særlige forkortelser er dog ved at blive udfaset efterhånden som Twitter indarbejder værktøjer til direkte beskeder, retweets, mv. direkte i Twitter.com og Tweetdeck.

Noter

 1. ^ Now Available in Basque, Czech, Greek 6 august 2012
 2. ^ https://blog.twitter.com/official/en_us/topics/product/2017/tweetingmadeeasier.html
 3. ^ How to share and watch videos - help.twitter.com
 4. ^ Why Evan Williams of Twitter Demoted Himself - The New York Times
 5. ^ Twitter blows up at SXSW Conference
 6. ^ Twitter shares jump 73% in market debut - BBC News
 7. ^ Twitters omsætning stryger op på stor vækst i USA - finans.dk
 8. ^ Twitter lokker flere brugere til og runder milliard-milepæl - Berlingske.dk
 9. ^ Breinstrup, T. (2022) Virkeligheden rammer teknologigiganterne: Nu falder der fyresedler i tusindvis. Berlingske, 11. november 2022. Hentet 1. december 2022.
 10. ^ Chan, Wilfred (2. november 2022). "Mastodon gained 70,000 users after Musk's Twitter takeover. I joined them". The Guardian. Hentet 3. november 2022.
 11. ^ Breinstrup, T. (2022) Her flygter mange af Twitter-brugerne hen – og der er kun én ansat. Berlingske, 14. november 2022. Hentet 1. december 2022.
 12. ^ Elon Musk - Twitter (d. 23 Juli 2023). https://twitter.com/elonmusk/status/1683171310388535296
 13. ^ "Virksomhed | About". Arkiveret fra originalen 17. juni 2016. Hentet 1. juni 2016.
 14. ^ Twitter Search Team (May 31, 2011). "The Engineering Behind Twitter’s New Search Experience". Twitter Engineering Blog. Twitter. Retrieved June 10, 2011.
 15. ^ 2015 på Twitter og Instagram | Overskrift.dk
 16. ^ Amsterdam plane crash: Twitter, social media, and the anatomy of a disaster - Telegraph
 17. ^ One Twitter User Reports Live From Osama Bin Laden Raid
 18. ^ Danske politikere vil helst følge journalister på Twitter
 19. ^ Leoparddrengens twitterguide

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

X logo 2023.svg
Logo for the social networking site X, formerly known as Twitter.
Twitter-logo.svg
Forfatter/Opretter: X, Licens: Apache License 2.0
The former logo of X (then Twitter) – American social networking service
Screen of X (Twitter).png
Screen of X (Twitter)