Trævlekrone

Trævlekrone
Silene flos-cuculi flower - Niitvälja.jpg
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
DivisionMagnoliophyta (Dækfrøede)
KlasseMagnoliopsida (Tokimbladede)
OrdenCaryophyllales (Nellike-ordenen)
FamilieCaryophyllaceae (Nellike-familien)
SlægtSilene [1] (Limurt)
ArtS. flos-cuculi
Hjælp til læsning af taksobokse

Trævlekrone (Silene flos-cuculi) er en 20-50 cm høj urt, der vokser på fugtige enge. Planten indeholder saponin, som er skumdannende og volder ubehag ved indtagelse. Den tidlige blomstring og den rige, lyserøde blomstring gør planten velegnet i blomsterenge.

Beskrivelse

Trævlekrone er en flerårig urt med en opstigende vækst. Det første år dannes der en bladroset, som i reglen også overvintrer. Bladene i rosetten er linjeformede (eller let spatelformede) og helrandede med hvide hår ved bladgrunden. Stænglerne er glatte og runde i tværsnit. Stængelbladene er modsatte og linjeformede med hel rand. Oversiden er lyst blågrøn, mens undersiden er en smule lysere. Blomstringen sker i maj-august, hvor man kan se de rødviolette blomster samlet i små stande fra bladhjørner og ved enden af skuddene. Frugten er en kapsel med mange frø.

Rodnettet består af en kort rodstok, som bærer en pælerod og et stort antal siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,40 x 0,40 (40 x 5 cm/år).

Voksested

Planten er naturligt forekommende i Europa, Kaukasus og Sibirien, mens den er naturaliseret i Nordamerika. Den er knyttet til fugtige enge, og det er også dér, man finder den i Danmark, hvor den er temmelig almindelig.

Højstaudevegetationen langs Gudenåen rummer denne art sammen med bl.a. alm. fredløs, kattehale, alm. skjolddrager, angelik, blåhat, djævelsbid, engkabbeleje, gederams, gul fladbælg, gærdesnerle, hamphjortetrøst, hyldebladet baldrian, knoldet brunrod, kærgaltetand, kærtidsel, lodden dueurt, lysesiv, musevikke, nyserøllike, rørgræs, stor skjaller, strandkvan og sværtevæld[2].


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Noter

  1. ^ Arten er – sammen med alle andre i slægten Lychnis – pr. 5. oktober 2007 overført til slægten Limurt (Silene), jf. Germplasm Resources Information Network: Silene (engelsk)
  2. ^ Århus Amt: Ekstremrigkær i Århus Amt Arkiveret 27. august 2009 hos Wayback Machine

Kilder

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Silene flos-cuculi flower - Niitvälja.jpg
Forfatter/Opretter: , Licens: CC BY-SA 4.0
Flower of Ragged-robin (Ø 3–4 cm) covered with morning dew