Torup (Halsnæs Kommune)

Torup

Domer i Dyssekilde økolandsby i Torup
Overblik
LandDanmark Danmark
RegionRegion Hovedstaden
KommuneHalsnæs Kommune
SognTorup Sogn
Postnr.3390 Hundested
Demografi
Torup by375[1] (2023)
Kommunen31.466[1] (2023)
 - Areal121,19 km²
Andet
TidszoneUTC +1
Hjemmesidewww.halsnaes.dk
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Torup. (Se også artikler, som begynder med Torup)

Torup er en landsby i Nordsjælland med 375 indbyggere (2023)[1], beliggende i Torup Sogn, ca. 7 kilometer øst for Hundested og 5 kilometer nordvest for Frederiksværk. Torup er stationsby på jernbanen mellem Hundested og Frederiksværk, og byens station hedder Dyssekilde Station. Landsbyen tilhører Halsnæs Kommune og er beliggende i Region Hovedstaden.

Landsbyen var oprindeligt hovedbyen på halvøen Halsnæs, formentlig opstået omkring Torup Kirke fra 1100-tallet, der stadig er hovedkirke i Torup Sogn. Senere blev Hundested den klart største by på Halsnæs.

Byen har en brugs, Taraxacum (Økologisk Butik & Helsekost), Restaurant Torup Spisehus, Bageriet Kornsang, et forsamlingshus, eget lægehus, en børnehave, og i 2001 fik byen egen friskole, Halsnæs Lilleskole, hvor der idag går ca 190 elever[2].

Siden midten af 1980'erne har Torup oplevet en kraftig udvikling, særligt i forbindelse med opførelsen af det økologiske landsbysamfund Dyssekilde fra år 1990, samt siden 2019 en ny bæredygtig bydel, Økosamfundet Hvidkilde[3], hvor 150 voksne og børn i fremtiden skal bo på den gamle Hvidelandsgårds jorder. 100 nye og forskellige bæredygtige boliger bygges af de nye beboere, alene eller i samarbejde med arkitekter og håndværkere[4].

Torup omegn er præget af landbrug, gårdbutikker. Man finder bl.a. den populære besøgsgård Tothaven Lokal ciderproducent PolyVin, Polyvin begyndte at anlægge vinmarker og plantage i 2022. Byaasgaard, en gård med både Mikrolandbrug & Naturcamping, Engmosegaard Økologisk gårdbutik og Blomsterfællesskabet og senest Jord Naturgård.

Mange andre aktiviteter præger Torup, som blev Årets Landsby i 2019: Musikfestival Himmelstorm, Jazz i Mejeriet, Torup Bogbys Folkeuniversitet, projekt Sykkel, Torup Deleværkssted/ Repair Cafe Kældergalleriet under Brugsen, Torup Marked, Dyssekilde Stationshave. Torup er med i flere nationale og internationale projekter: projekt Deltag (Kulturhusene i Danmark); Varme Zoner (landsbyer med tilflytning); og Smart Rural 21 (EU landdistrikts-udviklings projekt).

Økosamfundet Dyssekilde

Økologisk Landsbysamfund erhvervede i 1987 Dyssekildegård, aftægtsboligen Villaro samt 13 ha jord, hvoraf de 5 er i byzone. I 1990 byggedes de første huse, og året efter flytter de første beboere ind. Samtidig starter forældrene en børnehave i privat regi, som 1992 bliver en officiel børnehave. Samme år er de første 6 lejeboligheder klar til indflytning, flere kommer til senere.

I 2009 boede der i økosamfundet 53 mænd, 63 kvinder og 62 børn. Der er ca 25 selvstændige erhvervsdrivende (bl.a. håndværkere, behandlere, kunstnere) samt knap 20 med lokale arbejdspladser på f.eks. skolen, i børnehaven, i bageriet eller i butikken. Derudover arbejder en del andre steder, nogle er pensionister og studerende.

Henvisninger

Eksterne henvisninger

Kilder

Halsnæs KommuneSpire
Denne artikel om geografi i Halsnæs Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Medier brugt på denne side

Denmark Capital Region location map (ca).svg
Forfatter/Opretter: Erik Frohne, Licens: CC BY-SA 3.0
Location map of the Capital Region in Denmark, color adjusted

Equirectangular projection, N/S stretching 177 %. Geographic limits of the map:

  • N: 56.20° N
  • S: 54.90° N
  • W: 11.70° E
  • E: 15.20° E
DenmarkStub2.svg
Map of Denmark with flag.
Gjethuset vestfløjen.jpg
(c) Krestenklit at da.wikipedia, CC BY-SA 2.5
Gjethuset i da:Frederiksværk, vestfløjen. Gjethuset var en central del af kanonværket (Gjethuset var støbehuset). Gjethuset blev opført i to etaper; en nordfløj (færdigopført i 1764) og en dertil hørende trefløjet industribygning (færdigopført i 1769). Gjethuset findes endnu; efter en periode med kraftigt forfald i sidste halvdel af det 20. århundrede blev Gjethuset og området omkring det restaureret i et storstilet byggeprojekt i starten af 1990'erne. I dag er Gjethuset kulturhus.
Domer - domes - Dyssekilde økolandsby ecovillage Denmark.jpg
Forfatter/Opretter: Øyvind Holmstad, Licens: CC BY-SA 4.0
Domer - domes - Dyssekilde økolandsby ecovillage Denmark