The Guardian

Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler avisen The Guardian. Opslagsordet har også en anden betydning, se The Guardian (film).
The Guardian 2018.svg
The Guardian Building Window in London.JPG
Generelle informationer
TypeDagblad
HovedsædeKings Place Rediger på Wikidata
OprindelseslandStorbritannien Rediger på Wikidata
Grundlagt1821
GrundlæggerJohn Edward Taylor Rediger på Wikidata
Ejer(e)Guardian Media Group
RedaktørKatharine Viner
Politikcentrum-venstre
FormatTabloid
SprogEngelsk,
britisk engelsk Rediger på Wikidata
Oplag161.152 Rediger på Wikidata
UdmærkelserPulitzer Prize for Public Service Rediger på Wikidata
Andet
ISSNISSN 0261-3077
WebstedThe Guardian

The Guardian er en britisk avis, der er grundlagt i 1821. Avisen ejes af Guardian Media Group og udkommer mandag til lørdag. The Observer er søsteravisen, der udkommer om søndagen. Indtil 1959 hed den The Manchester Guardian på grund af sin provinsielle herkomst. Avisen redigeres i dag i London fra hovedkvarteret Kings Place, 90 York Way, London N1 9GU. I januar 2015 udkom den gennemsnitligt i 185.429 eksemplarer dagligt [1]. Politisk regnes avisen for at tilhøre centrum-venstre.

Historie

The Guardian blev redigeret af Alan Rusbridger fra 1995 til 2015 i en tid, hvor avisen var først til at publicere en række verdensomspændende nyheder. Blandt andet historien fra 2011 om telefonaflytning udført af avisen News of the world, der på det tidspunkt var den avis i verden, der havde det største oplag. Afsløringen førte ultimativt til avisens lukning samme år [2].

The Guardian var også den første avis til i juni 2013 at bringe lækkede afsløringer om National Security Agency (NSA) massive, hemmelige, verdensomspændende masseovervågning via lækkede oplysninger fra NSA systemadministratoren Edward Snowden, der arbejdede for NSA [3].

I 2015 overtog Katharine Viner posten som redektør for avisen. Den 15 januar 2018 overgik både The Guardian og The Observer fra Berliner til tabloid format for at spare penge [4].

Referencer

Ekstern henvisning

Medier brugt på denne side

The Guardian Building Window in London.JPG
Forfatter/Opretter: Bryantbob, Licens: CC BY-SA 3.0
Window of the building housing The Guardian newspaper, London England
The Guardian 2018.svg
Logo of the British newspaper The Guardian since 15 January 2018.