The Contemporary Jazz Quintet

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

The Contemporary Jazz Quartet (senere Quintet) er navnet på en af de første avantgarde-jazzgrupper i Danmark, stiftet i starten af 1960'erne af altsaxofonisten Franz Beckerlee og trompetisten Hugh Steinmetz. De to var stærkt inspireret af den amerikanske avantgarde-musiker Ornette Colemans kvartet og dannede allerede i 1962 en dansk pendant til denne sammen med bassisten Steffen Andersen og trommeslageren Bo Thrige Andersen. I 1964 tog gruppen navnet The Contemporary Jazz Quartet. Musikken var ikke kun inspireret af Ornette Coleman, Albert Ayler og andre amerikanske avantgarde-jazzpionerer. De hentede også inspiration i 12-tonemusik og i østlig musik og deltog i flere af tidens tværæstetiske kunsteksperimenter bl.a. sammen med Fluxus-kunstneren og musikeren David Tudor i 1964.

The Contemporary Jazz Quartet udgav flere plader. Den første, Action (Debut, 1965), blev indspillet i oktober 1964, og på den medvirker også den amerikanske trommeslager Sunny Murray, der på dette tidspunkt var i Danmark som medlem af Albert Aylers kvartet. Gruppen medvirkede i 1965 på pladen Third Stream Music i den klassisk uddannede komponist og pianist Niels Viggo Bentzons navn. Og i 1968 udgav gruppen endnu en plade, udvidet til kvintet med saxofonisten og sav-spilleren Niels Harrit, og under stigende indflydelse fra den gryende, elektriske jazz/rock. Hidtil uudgivne optagelser med gruppen fra 1966-67 blev udgivet i 2000. The Contemporary Jazz Quintet blev opløst i 1969, hvor Beckerlee forlod jazzen, betaget af Jimi Hendrix' musik og snart guitarist i rockgruppen Gasolin. Steinmetz har vedvarende arbejdet inden for jazzen i både avantgarde- og fusionsprojekter.

I det nye årtusind har interessen for dansk avantgarde-jazz været stigende, og Contemporary Jazz Quartet´s/Quintets plader er blevet genudgivet på cd på selskaberne SteepleChase og Columbia Records.

Diskografi

  • The Contemporary Jazz Quartet/Quintet: Action, 1964 og 1968 med henholdsvis Sunny Murray på trommer og udvidet med Niels Harrit, SteepleChase 2000 (2-cd)
  • Third Stream Music,1965 med Niels Viggo Bentzon – ikke genudgivet på cd
  • The Contemporary Jazz Quintet: Actions 1966-67, Columbia 2000
MusikgruppeSpire
Denne artikel om en dansk musikgruppe er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

MusicalnotesDenmark.svg
Image for 'Denmark-band-stub'-template at english wikipedia