Terrænstreg

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Amerikansk illustration af finger- og håndsbredde i TS
Kortmål M/70 med cirklens inddeling i 6400 TS

Terrænstreg (fork. TS) er den dagligdags betegnelse for vinkelenheden Tusinddel, der anvendes i militære organisationer.

En TS er defineret som topvinklen i en ligebenet trekant, hvor forholdet mellem grundlinjens og benenes længde er 1:1000. En TS er således vinklen man ser ind i, når man observerer et objekt med en størrelse på 1 m på en afstand af 1 km.

Definitionen på en TS er valgt, så den er nem at regne med. Hvis det f.eks. vides at et objekt har en bredde på 3m (f.eks. en BMP-1), og objektet fylder 3 TS i synsfeltet, så er afstanden til objektet 1km. Hvis samme objekt fylder dobbelt så meget (6 TS), så er afstanden halvt så stor, 0.5 km.

Formlen for afstanden til et observeret objekt er således

hvor er vinklen (i TS), er objektets størrelse (i meter) og er afstanden (distancen) (i km). TS angives normalt i hele tal.

Soldater lærer under deres grunduddannelse, hvad deres egen finger- og håndsbredde er i TS. Militære observations- og sigtekikkerter har indbygget vinkelmål i TS, så et objekts vinkelmål kan observeres mere præcist. En skytte lærer derfor højde, bredde og længde på en række fjendtligt material udenad, og kan herefter ved observation af dette materials størrelse i synsfeltet hurtigt udregne afstanden til objektet, således at sigtet kan tage højde for afstanden.

Udover den vigtige anvendelse til udregning af målafstande anvendes TS også til befaling for skydning med et affuteret våben. Et affuteret maskingevær kan således befales at bestryge en bakkekam med en skudfelt på f.eks. 100 TS i en given hovedretning. Hvis bakkekammen ligger 0.4 km væk, så har det befalede skudfelt en bredde på 100 TS * 0.4 km = 40m. For samme type våben kan korrektion af ilden også befales i TS, f.eks. 25 TS til højre. For en afstand på 0.4 km vil det være en korrektion på 10 m.

En TS svarer med adskillige decimalers nøjagtighed til en milliradian, og til en hel cirkel på radianer svarer der således (i heltal) 6283 TS. Men for at det skal være nemmere at regne med store vinkelmål, så defineres en fuld cirkel til at være 6400 TS. Bagsiden af kompashuset på Forsvarets kompas M/71 er således inddelt i 64 cirkelbuer, hver defineret til at være 100 TS.

Se også

Medier brugt på denne side

Mil estimation.jpg
Estimating mils using hand and fingers
Kortmaal M70.jpg
Forfatter/Opretter: Lklundin, Licens: CC BY-SA 4.0
Map measure M/70 from Denmark (HMAK), Kortmål M/70. The black string fastened at the hole in the center is missing.

Each of the four sides has a 10 cm ruler with 1 mm markings.

The two perpendicular linear scales marked '2 cm' has numbered markings corresponding to hektometer on a '2 cm'-map (i.e. a map where 2 cm corresponds to 1 km, a scale of 1:50000).

Similarly, the other two perpendicular linear scales marked '4 cm' has numbered markings corresponding to hektometer on a '4 cm'-map (i.e. a map where 4 cm corresponds to 1 km, a scale of 1:25000).

The circular scale is divided into 6400 angular mils.

With the string in place the direction from one point on a map (of any scale) to another can be measured by centering the map measure on top of the first point with the arrow marked N pointing towards North and pulling the string over the second point, after which the direction in mils can be read off the outer circular scale. The inverse direction can be read off the inner scale.