Sydpol-Aitkenbassinet

Topografisk kort der viser Sydpol-Aitkenbassinet. De laveste steder er angivet med violet farve (de højeste med rød)

Sydpol-Aitkenbassinet er det ældste og største nedslagskraterMånen. Det er med en diameter på 2.500 km og en dybde på 13 km et af de største nedslagskratere i Solsystemet.[1]

Sydpol-Aitkenbassinet ligger på Månens bagside, men dele af kraterranden kan ses fra Jorden som en stor bjergkæde, der uofficielt også kaldes Leibnitz-bjergene.

Nedslaget dateres til den første periode i Månens historie, Præ-Nectarian, der strækker sig fra for 4.533 millioner år siden (tidspunktet for Månens dannelse) til for 3.920 millioner år siden.

Man regner med at nedslaget skete med relativ lav hastighed og i en skrå vinkel.

Kina planlægger opsendelse af et rumfartøj omkring årsskiftet 2018/19, missionen Chang'e 4, der som det første skal lande på månens bagside i Aitkenbassinet.[2]

Se også

Referencer

Eksterne henvisninger

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Medier brugt på denne side

Aitken Kagu big.jpg
Forfatter/Opretter: Ittiz, Licens: CC BY-SA 3.0
South pole Aitken basin on the moon, from JAXA's Kaguya data. Viewed at -45 degrees. The black ring is an old approximation; the elliptical purple and grey rings trace the inner and outer rings per [1] (fig. 2 from Garrick-Bethell and Zuber, 2009, doi:10.1016/j.icarus.2009.05.032)
Full Moon Luc Viatour.jpg
(c) Luc Viatour, CC BY-SA 3.0
Fuldmåne fotograferet i Hamois, Belgien.