Strengteori

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
I strengteorien er de fundamentale byggestene ikke 0-dimensionelle elektroner og kvarker men vibrerende 1-dimensionelle strenge.

Strengteori er en gren af teoretisk fysik, der går ud på at man i stedet for at opfatte verden som bygget op af 3-dimensionelle partikler som elektroner og kvarker, som det er tilfældet i standardmodellen, anser universets byggesten for at være såkaldte 11-dimensionelle strenge eller superstrenge, der vibrerer med forskellig frekvens, og derfor har visse givne egenskaber.

Strengteorien har som mål at løse et af de store problemer inden for teoretisk fysik: at forene kvantemekanikken med den generelle relativitetsteori. Standardmodellen inden for kvantemekanik beskriver tre af de fire naturkræfter (vekselvirkninger): den stærke kernekraft, den elektromagnetiske kraft og den svage kernekraft. Men den forklarer ikke tyngdekraften, der indtil videre ikke har nogen succesfuld kvanteteori, men er beskrevet ved den generelle relativitetsteori. Strengteori er et forsøg på dette, og på at lave en såkaldt teori om alting.

En af de mest markante nytænkninger ved strengteorien er, at rumtiden har 11 dimensioner. 10 fysiske og 1 tidsdimension.

Problemer ved teorien

Strengteorien er blevet aktivt udforsket siden 1969, men er stadig ikke kommet med forudsigelser, der kan testes ved eksperimenter. Det kan derfor diskuteres, om der overhovedet er tale om en fysisk teori eller om det egentlig bare er en hypotese.

Kildehenvisninger

Kilder

Litteratur

  • Davies, Paul og Julian R. Brown.: Superstrings: A Theory of Everything?. Cambridge University Press (1988). ISBN 0-521-43775-X.
  • Greene, Brian: The Elegant Universe: Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory, W.W. Norton & Company; (2003) ISBN 0-393-05858-1.
  • Gribbin, John: The Search for Superstrings, Symmetry, and the Theory of Everything. London, Great Britain: Little Brown and Company (1998). ISBN 0-316-32975-4.
  • Kaku, Michio: Hyperspace: A Scientific Odyssey Through Parallel Universes, Time Warps, and the Tenth Dimension. New York, Oxford University Press (1994). ISBN 0-19-508514-0.
  • Susskind, Leonard: Cosmic Landscape: String theory and the illusion of intelligent design. Little, Brown (2005). ISBN 0-316-15579-9.
  • Woit, Peter: Not Even Wrong: The Failure of String Theory And the Search for Unity in Physical Law. Random House, 290 (2006). ISBN 0-224-07605-1
  • Dawid, Richard: String Theory and the Scientific Method. Cambridge University Press (2013). ISBN 978-1107029712
  • Penrose, Roger: The Road to Reality: A Complete Guide to the Laws of the Universe. Knopf (2005). ISBN 0-679-45443-8.

Eksterne henvisninger

Se også

  • M-teori
  • Superstrengteori
FysikSpire
Denne artikel om fysik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Apfel partikel.jpg
Forfatter/Opretter: Nina Hernitschek, Licens: CC BY-SA 2.5
Structure of matter (string theorie)
Text document with red question mark.svg
A text document icon with a red question mark overlaid. This icon is intended to be used in e.g. "unverified content" templates on Wikipedia.