Suðuroyartunnilin
Denne artikel beskriver en fremtidig begivenhed Denne artikel eller sektion handler om planlagt eller forventet fremtidig begivenhed. Der kan forekomme spekulativ information, og indholdet kan ændres dramatisk når begivenheden nærmer sig og mere information bliver tilgængelig. |
Suðuroyartunnilin er en planlagt undersøisk vejtunnel på ca. 26 km, der skal forbinde Færøernes sydligste ø, Suðuroy, med det centrale Færøerne. Der vil sandsynligvis være tale om to undersøiske tunneler, som begge vil komme op til overfladen på den lille ø Skúvoy, som ligger imellem Sandoy og Suðuroy. En forudsætning for at Suðuroyartunnilin bliver bygget, er at Sandoyartunnilin bliver bygget, og den åbnede i december 2023. En forudsætning er også, at det vedtages af lagtinget, at den skal bygges. Indtil videre er det ministeren for samfærsel, Henrik Old, som har startet en diskussion om og sat undersøgelser i gang om hvordan man skal gribe det an.
To undersøiske tunneler
Efter at arbejdet med Eysturoyartunnilin gik i gang i 2016 og fra 2018 blev også arbejdet med Sandoyartunnilin skudt i gang, er politikere på Færøerne begyndt at tale om muligheden for at fortsætte hele vejen sydpå og bygge en undersøisk tunnel til Suðuroy, efter at arbejdet med at bygge Sandoyartunnilin er overstået ca. 2023. Samfærdselsministeren Henrik Old har i 2016 anmodet Landsverk (Vejdirektoratet) om at undersøge, hvordan man bedst kunne bygge en undersøisk tunnel til Suðuroy og gå i gang med forundersøgelserne.[1] Den 4. september 2017 var Landsverk klar med svaret til Henrik Old. Der blev holdt et informationsmøde på gymnasiet på Suðuroy, hvor repræsentanter fra Landsverk fortalte om deres foreløbige planer. De mente, at det var bedst at bygge forbindelsen mellem Sandoy og Suðuroy som to undersøiske tunneler på henholdsvis 9 og 17,2 km, hvor den ene på 9 km ville forbinde bygden Sandur på Sandoy med en af de små øer, der ligger i mellem Sandoy og Suðuroy. Skúvoy var den af de små øer, der egnede sig bedst til formålet. Tunnelen vil komme op syd for bygden Skúvoy, hvorefter en anden tunnel vil være firehundede meter derfra og denne vil forbinde Skúvoy med Sandvík, som er den nordligste bygd på Suðuroy. Hvis planerne føres ud i livet, så vil 99% af Færøernes befolkning være forbundet via vejnettet.[2] (Eysturoyartunnilin åbnede for trafik den 19. december 2020 og Sandoyartunnilin den 21.december 2023)
Prisen
Landsverk regner med, at det vil koste omkring 3 milliarder at bygge de to tunneler mellem Suðuroy og Sandoy. Det skal holdes op imod, at hvis man ikke bygger disse tunneler, så må man bygge en ny færge omkring år 2030, og den koster ca. 1 milliard. Smyril koster ca. 50 millioner i driftsomkostninger om året, tunnelerne vil koste ca. 30 millioner i vedligeholdelse om året. Ved at lade tunnelerne komme op på Skúvoy sparer man også færgen, der ellers sejler mellem Skúvoy og Sandoy, den koster ca. 3 millioner om året.[3]
Afstanden til Tórshavn
Suðuroy ligger langt borte fra det centrale Færøerne, som efterhånden er bygget sammen med underøiske tunneler og broer. Det tager to timer med færgen, Smyril, at sejle mellem Krambatangi ved Tvøroyri og Tórshavn, og færgen sejler kun to til tre gange daglig. Det er derfor ikke muligt at bo på Suðuroy og arbejde i Tórshavn, hvor de fleste arbejdspladser findes. Vágs kommunes borgmester, Dennis Holm, påpegede, at beboere på Suðuroy som er ca. 10% af Færøernes befolkning, ikke har samme adgang til arbejdspladserne på Færøerne, som folk der bor på andre øer, f.eks. kan man bo i Klaksvík eller i Sørvágur og arbejde i Tórshavn. Han sagde også, at den økonomiske vækst som kan ses i resten af landet, ikke kan ses på Suðuroy, som bl.a. har landets højeste arbejdsløshed.[4]
Galleri
|
Referencer
- ^ Bertholdsen, Áki (2. oktober 2016). "Nú skal Suðuroy eisini hava undirsjóvartunnil". in.fo. Arkiveret fra originalen 6. september 2017. Hentet 5. september 2017.
- ^ "Tunnil til Suðuroyar verður í tveimum" (færøsk). Landsverk. 4. september 2017. Hentet 5. september 2017.
- ^ Nolsø, Sólvit (5. september 2017). "Ljóðbrot: Rætta tíðin at byrja at hugsa um tunnilin". in.fo. Arkiveret fra originalen 6. september 2017. Hentet 5. september 2017.
- ^ Bertholdsen, Áki (6. september 2017). "Suðuroyingar hava ikki atgongd til arbeiðspláss". in.fo. Arkiveret fra originalen 6. september 2017. Hentet 5. september 2017.
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: David Vignoni (globe, clock face/ring), Anomie (clock hands), David Göthberg (making the clock red, shadows). Anomie and David G (putting all the parts together)., Licens: LGPL
Globe with clock to represent a "current event"
Letiště. Určený symbol č. 307 pro dopravní značky podle přílohy č. 7 vyhlášky č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích.
Forfatter/Opretter: DavideGorla, Licens: CC BY 2.0
Sandvik, Suðuroy, Faroe Islands
Shiny black button/marker widget.
Unicode CHURCH character
Forfatter/Opretter: Erik Christensen, Licens: CC BY-SA 3.0
M/F Smyril blev sat i daglig drift mellem Suðuroy og Tórshavn den 1 november 2005.
Forfatter/Opretter: Quistnix, Licens: CC BY-SA 3.0
Map symbol for a lighthouse
Forfatter/Opretter: Clemenspool, Licens: CC0
ISO 7001 PI TF 004 Port or ships or ferries or boats; To indicate the location of shipping services
Forfatter/Opretter: Erik Frohne, Licens: CC BY-SA 3.0
Location map of the Faroe Islands
Equirectangular projection, N/S stretching 213 %. Geographic limits of the map:
- N: 62.44° N
- S: 61.30° N
- W: 7.88° W
- E: 6.00° W
Shiny green button/marker widget.
Forfatter/Opretter: Eileen Sandá, Licens: CC BY-SA 3.0
Sandvík er den nordligste bygd på øen Suðuroy (Suderø) på Færøerne. Indbyggertallet er ca. 100. Den lille ø som ses på billedet er Stóra Dímun. Billedet er taget i nærheden af tunnellen til Hvalba.
Wellenlinie als Gewässersymbol für die Formatvorlage Autobahn
a map symbol for a mountain, the center is in the middle of the base line - as opposed to Fire.svg