Straffesag

Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Formålet med en straffesag er at finde ud af, hvorvidt en person, som er mistænkt for at have begået et strafbart forhold, eller som er anmeldt for et sådant forhold, er det rette gerningsmand, og at afgøre om denne, i givet fald, kan/skal straffes eller ej.

En "straffesag" jf. retsplejelovens § 835 er begyndt ved indlevering af et anklageskrift mod en sådan person til en by- eller landsret.[1]

En "straffesag" jf. forvaltningslovens § 9, stk. 3 (Bestemmelserne i dette kapitel (4) gælder ikke sager om strafferetlig forfølgning af lovovertrædelser, jfr. dog § 18.) uden for retten først er begyndt kun hvis Politiet, som efterforsker forholdet, ved en sådan forfølgning af en lovovertrædelse har sigtet nogen.

I betragtning af at "en anmeldelse af strafbart forhold" er en "anmodning" fra anmelderen til politiet om at finde en gerningsmand til at retsforfølge for overtrædelsen, eller et "tilbud" til Politiet om (med eller uden efterforskning) at retsforfølge en bestemt person for overtrædelsen, kan modtagelsen af anmeldelsen hos Politiet til behandling, hvis ingen er sigtet, ikke anses som en begyndelse af en "straffesag", men alene en sag som Politiet jf. Forvaltningslovens § 2, stk. 1, skal afgøre.

Referencer

  1. ^ side 156 i Gorm Toftegaard Nielsen (2020): Straffesagens gang. 7. udgave. Djøf Forlag. ISBN 978-87-574-3967-0
JuraSpire
Denne juraartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.