Store Fædrelandskrig

Denne artikel omhandler begrebet Store Fædrelandskrig; for de militære detaljer, se Østfronten under 2. verdenskrig.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Sovjetisk frimærke i anledning af 20-års dagen for Panserslaget ved Kursk.

Store Fædrelandskrig (russisk: Вели́кая Оте́чественная война́[1]) er et patriotisk og symbolsk begreb som ofte bruges i Rusland og andre tidligere sovjetiske stater for at beskrive den del af 2. verdenskrig, som foregik fra den 22. juni 1941 til den 9. maj 1945 mod Nazi-Tyskland og dennes allieredeØstfronten.

Der er en forskel mellem dette begreb og Anden Verdenskrig, da det sovjetiske udtryk kun betegner krigen mellem Nazi-Tyskland og dets europæiske allierede og Sovjetunionen. Krigen med Japan (herunder invasionen af Manchuriet) og krigen på Vestfronten er ikke omfattet af dette begreb. Sovjetunionens angreb i 1939 på Polen, dets angreb på Finland i 1940 og invasionen af Baltikum i 1940 er heller ikke omfattet af begrebet.

Begrebet kom til verden efter det tyske angreb på Sovjetunionen den 22. juni 1941 og havde til formål at motivere befolkningen til at forsvare det sovjetiske moderland og at udvise den invaderende fjende. Tidligere henviste begrebet Fædrelandskrigen til Napoleons russiske felttog, der nu i russisksprogede kredse kendes som Fædrelandskrigen i 1812.

Udtrykket Store Fædrelandskrig dukkede op i den sovjetiske avis Pravda hurtigt efter Nazi-Tysklands invasion af Sovjetunionen i en lang artikel med titlen "Det Sovjetiske Folks Store Fædrelandskrig". Det var under denne krig Sovjetunionen indstiftede Fædrelandskrigsordenen, der tildeles for heroiske gerninger.

Noter

  1. ^ ukrainsk: Велика Вітчизняна війна; hviderussisk: Вялікая Айчынная вайна; usbekisk: Улуғ Ватан уруши; kasakhisk: Ұлы Отан соғысы; georgisk: დიდი სამამულო ომი; azeri: Бөјүк Вәтән мүһарибәси; litauisk: Didysis Tėvynės karas; moldavisk: Мареле Рэзбой пентру апэраря Патрией; lettisk: Lielais Tēvijas karš; kirgisisk: Улуу Ата Мекендик согуш; armensk: Մեծ Հայրենական պատերազմ; turkmensk: Бейик Ватанчылык уршы; estisk: Suur Isamaasõda
SovjetunionenSpire
Denne artikel relateret til Sovjetunionen er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump
2. verdenkrigSpire
Denne artikel om 2. verdenskrig er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump

Medier brugt på denne side

Formation of No.19 Squadron RAF Supermarine Spitfire Mk.Is in 1938 over Cambridgeshire.jpg
Five Supermarine Spitfire Mark Is of No. 19 Squadron, Royal Air Force, based at Duxford, Cambridgeshire (UK), flying in starboard echelon formation led by the Commanding Officer, Squadron Leader H.I. Cozens, in K9794.
Stamp of USSR1963CPA2870.jpg
The stamp of the USSR devoted to the 20 anniversary of Kursk fight, 1963. CPA 2870