Stofskifte
Stofskifte, metabolisme (fra græsk μεταβολή metabolé) eller stofomsætningen er den biokemiske omsætning af kemiske forbindelser i den levende organisme og dens celler. Metabolismen omfatter nedbrydningen af fødens molekyler til energi eller byggesten til biosyntese (opbygning) af komplekse organiske molekyler (anabolisme) og deres nedbrydning (katabolisme).
Populært er stofskiftet den hastighed, som kroppens motor kører med. Hvis hastigheden er for lille, er der energi i overskud, og kroppen opbygger depoter. Hvis hastigheden er for stor, er der energi i underskud og der bliver tæret på kroppens depoter. Mange mennesker prøver at styre deres stofskifte.
Se også
- Stofkredsløb, Fosforkredsløb, Kvælstofkredsløb
- Stofskiftevand
- Respiration, Aerob respiration, Anaerob respiration, Fermentering
- Citronsyrecyklus, Glykolyse
Referencer
- Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Eksterne links
- Sådan fungerer stofskiftet. Netdoktor.dk
- Stofskiftet – for højt – for lavt – og skjoldbruskkirtlen. Thyreoidea landsforeningen Arkiveret 13. oktober 2013 hos Wayback Machine
Spire Denne naturvidenskabsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter:
- Urutseg: Blank_template.svg
- AllyUnion, Stannered: Science-symbol-2.svg
- Ain92: combination
Science stub icon.