Stephansdom

Stephansdom
"Kristus' Tandpine", fresker og epitafier på Stephansdoms ydre mur

Stephansdom på Stephansplatz er Wiens romersk-katolske domkirke. Kirken er viet til Sankt Stefan, som kaldes "den første martyr". Kirken er 107 meter lang og 34 meter bred, og den er overvejende i gotisk stil med visse romanske træk. Pummerinklokken, der er Østrigs største kirkeklokke, hænger i domkirkens nordlige kirketårn.

Historie

Katedralen blev bygget i 1147 som en hovedkirke og blev ombygget og udbygget gennem århundrederne. De største ombygninger skete i 1511.

På trods af bombeangreb og gadekampe mellem tyske og sovjetiske tropper i byen under 2. verdenskrig undgik domkirken større skader. Den 10. april 1945 blev der hejst et hvidt flag op i klokketårnet. Byens tyske kommandant Sepp Dietrich befalede alligevel at "smide hundrede granater og indhylle den i flammer og aske" Den tyske kaptajn Gerhard Klinkicht adlød ikke denne ordre. Tyskerne var ved at forlade byen på grund af de sovjetiske troppers fremmarch. I domkirken er der nu en mindeplade for kaptajnen[1].

Om aftenen den 11. april 1945 plyndrede nogle civile østrigere boderne på Stephansplatz. De satte ild til boderne og gnister herfra antændte domkirken. Loftet og kirketårnet brændte helt ud. På grund af den militære situation var det umuligt at slukke branden. Pummerinklokken styrtede til jorden. Det værdifulde Walcker-orgel fra 1886 blev ødelagt af det brændende tag over det vestlige galleri.

Taget

Domkirkens tag er et majolikatag og er lagt i et spektakulært mønster. Tagstenene er glaserede teglsten, som er meget vejrbestandige, vedligeholdelsesfrie og lette at renholde. Denne form for glaserede kakler eller tegl kendes fra bl.a. Majolikahaus i Wien.

Referencer

  1. ^ Unser Stephansdom → Förderer → Gerhard Klinkicht, stephansdom.at, hentet 4. marts 2017.

Eksterne henvisninger


KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion

Koordinater: 48°12′30.287″N 16°22′22.861″Ø / 48.20841306°N 16.37301694°Ø / 48.20841306; 16.37301694

Medier brugt på denne side

RWBA Kirche.svg
RWBA symbol: motorway chapel
Praising-hands.svg
Forfatter/Opretter: Original tiny raster by Bastique, vectorization work by Booyabazooka, Licens: CC BY-SA 3.0
Praying hands against quasi-stained-glass background.
Wien - Stephansdom.JPG
Forfatter/Opretter: C.Stadler/Bwag, Licens: CC BY-SA 4.0
Westansicht des Stephansdomes in der österreichischen Bundeshauptstadt Wien. Die vielen Polizeiautos bewachen nicht den Stephansdom, sondern waren im Zuge der Kundgebung Al-Quds-Tag zugegen, die auf dem Stephansplatz stattfand.
Zahnwehherrgott St Stephen cathedral Vienna.jpg
Forfatter/Opretter: Jebulon, Licens: CC0
The "Toothache Christ", frescoes and epitaphs, exterior wal of the St. Stephen's cathedral, Vienna, Austria.