Stefan Löfven

Stefan Löfven
Stefan Löfven efter slutdebatten i SVT 2014 (cropped).jpg
Stefan Löfven i 2014
Sveriges statsminister
Embedsperiode
3. oktober 2014 – 30. november 2021
MonarkCarl 16. Gustav
ForegåendeFredrik Reinfeldt
Efterfulgt afMagdalena Andersson
Personlige detaljer
FødtKjell Stefan Löfven
21. juli 1957 (64 år)
Stockholm, Sverige
Politisk partiSocialdemokraterne
Ægtefælle(r)Ulla Löfven
BopælSagerske hus
Uddannelses­stedUmeå Universitet
BeskæftigelseOmbudsmand, Svejser
ReligionLutheranisme
UnderskriftStefan Löfven autograph.png
Links
socialdemokraterna.se
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Kjell Stefan Löfven ([ˈsteːfan lœˈveːn], født 21. juli 1957 i Stockholm , Sverige) er en svensk socialdemokratisk politiker, der fra 2014 til 2021 var Sveriges statsminister og fra 2012 til 2021 leder af Socialdemokraterne.

Stefan Löfven blev valgt til den svenske Riksdag ved riksdagsvalget den 14. september 2014 og blev den 3. oktober 2014 statsminister efter Fredrik Reinfeldt.

Opvækst og karriere

Löfven voksede op på et børnehjem og endte i en plejefamilie, inden han uddannede sig til svejser i Umeå. Han blev aktiv i den svenske fagforening IF Metall, der organiserer svenske metalarbejdere, og endte som fagforeningsleder i 2005. Efter Håkan Juholt blev tvunget til at trække sig som leder af de svenske socialdemokrater i 2012, meldte Löfven sig ind i kampen og endte som partiets leder.

Socialdemokraterne fik 31,3 procent af stemmerne ved valget i 2014, og efter statsminister Reinfeldt valgte at trække sig, stod døren åben for Löfven, der kunne danne en mindretalsregering, da ingen partier ville samarbejde med Sverigesdemokraterne, som havde fået et kanonvalg og knap 13 procent af stemmerne. Da den socialdemokratiske blok var større end den borgerlige, var det Stefan Löfven, som blev statsminister.[1]

Det endte dog hurtigt i en politisk krise. Efter kun 62 dage kom hans regering i mindretal, da Löfven spillede højt spil og ville teste de borgerlige og Sverigesdemokraterne (SD) i sit finanslovsforslag. SD ville under ingen omstændigheder stemme for en finanslov, der ikke bremsede for den indvandring, som partiet mener truer det svenske samfunds økonomi både nu og i fremtiden. Sverigesdemokraterne stemte for de borgerliges forslag, som pludselig havde flertal. Löfven annoncerede derfor at han den 29. december (i forbindelse med den endelige behandling af finansloven) ville udskrive valg, der skulle afholdes 22. marts 2015. Den 27. december nåede de to blokke til enighed, og valget blev aflyst.

Ved en mistillidsafstemning den 21. juni 2021 blev det afgjort at Löfven måtte gå af.[2]

Referencer

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Coat of arms of Sweden.svg
Forfatter/Opretter: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lesser coat of arms of Sweden
Stefan Löfven autograph.png
Forfatter/Opretter: Armigo, Licens: CC BY-SA 3.0
Signature of Swedish politician Stefan Löfven
Stefan Löfven efter slutdebatten i SVT 2014 (cropped).jpg
Forfatter/Opretter: Frankie Fouganthin, Licens: CC BY-SA 4.0
Stefan Löfven efter slutdebatten i SVT 2014 den 12 september 2014.