Stavkirke

Urnes stavkirke er på UNESCOs verdensarvsliste.

En stavkirke er en kirke fra middelalderen bygget af træ og med bærende træstolper, stave, i jorden eller på en træramme lagt på kampesten, syldstene. Kirker med stolperne nedsat i jorden er kun kendt fra arkæologiske undersøgelser, og bliver i Norge ofte benævnt stolpekirker, medens de bevarede kirker, som alle har stavene sat på træramme på kampesten, benævnes stavkirker. De mest kendte er Borgund stavkirke og Urnes stavkirke, hvoraf sidstnævnte er på UNESCOs verdensarvsliste.

Historie

Hedareds stavkirke, Sverige.

Man antager på grundlag af arkæologiske fund, at de ældste kirker i Danmark, Sverige, Norge og Nordeuropa i øvrigt var stavkirker. Nu er der kun bevaret stavkirker i Norge og én i Sverige, Hedareds stavkyrka, bygget omkring år 1500 på grunden for en ældre stavkirke. I Norge har der været over 1.000 stavkirker, men i dag er der kun 28 tilbage. Mange af dem er ændret gennem tiden. Borgund stavkirke, bygget omkring 1180, er den mindst ændrede, og flere stavkirker er i slutningen af 1800-tallet restaureret eller rekonstrueret med Borgundkirken som model. Dendrokronologiske undersøgelser har nylig afsløret, at Kvernes stavkirke blev bygget så sent som i 1633, og dermed at traditionen med stavkirkebyggeri har holdt sig levende betydeligt længere, end man har regnet med.[1]

Mange af de norske stavkirker blev revet ned, da der i 1851 kom en lov om, at der i sognets kirke skulle være plads til tre tiendedele af befolkningen. En række kirker blev reddet ved at blive købt af Fortidsminneforeningen og bevaret i lokalmiljøet som foreningens ejendom. Nogle kirker blev købt af private samlere eller museer og derefter flyttet og restaureret, fx Gol stavkirke, som blev flyttet fra Gol i Hallingdal til Folkemuseet på Bygdøy i Oslo, og Fortun stavkirke i Sogn, som blev nedbrudt og genopbygget på Fantoft i (Bergen) i 1883 som Fantoft stavkirke. Universitetsmuseerne i Trondheim, Bergen og Oslo har portaler og inventar fra nedbrudte stavkirker.

Hovedgrupper

Grundplan over en stavkirke med ophøjet midterparti og stavene sat på en træramme lagt på kampesten.

De norske stavkirker falder i to hovedgrupper: Enskibede stavkirker og stavkirker med ophøjet midterrum, også benævnt mastestavkirker. Både enskibede stavkirker og stavkirker med ophøjet midterrum kan have detaljer, som kendes fra stenbyggeriet, med staver, som nederst er udformet efter model af stensøjler, som stavene i den enskibede kirke fra Haltdalen (nu på Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum i Trondheim), eller kapitæler på stavene, som i Urnes stavkirke.

  • De enskibede kirker har de bærende stave i hjørnerne i ydervæggene, eventuelt med supplerende mellemstaver i væggene.
  • Stavkirkerne med ophøjet midterrum (mastestavkirkerne) har hovedstavene inde i kirkerummet for at bære ydervæggene og taget i det ophøjede midterparti. Det er de stavkirker, de fleste ser for sig, når de tænker på stavkirker.

Stavkirkerne med ophøjet midterrum er ikke en efterligning af den kristne basilika, men en bygningstype med rødder i nordiske træbygningstraditioner. De smalle, lave partier mellem stavene og ydervæggene i stavkirkerne, omgang, løber langs alle fire sider af skibet med eget tag på alle siderne, i modsætning til sideskibene i en basilika. Uden for ydervæggene i stavkirker af denne type kan der være bygget en smal svalegang. På Borgund stavkirke løber svalegangen rundt om hele kirken, medens Torpo stavkirke helt mangler svalegang.

Portaludsmykning

Stavkirkernes portaler er oftest rigt smykket med udskæringer med vikingetids-ornamenter i form af dyreslyng, rovdyrhoveder, som udspyr vin- eller humleranker, hvori andre væsener af forskellig art kæmper mod hverandre eller mod en nedstyrtende slange eller drage i angreb på kirkegængere på vej ind i kirken; slangens eller dragens hoved hænger ned i portalåbningen. Forskellige fabeldyr, ofte med menneskehoveder i gabet, kan også stå som friskulptur på portalsøjler.

Alle disse motiver er kristne i middelalderkristendommens forstand, selv om det kristne budskab er iklædt en dragt, som i vore dage fremstår som hedensk. Også de mange portaler med billeder, som refererer til den norrøne Vølsungesaga, og de tilsvarende digte i Den ældre Edda formidler kristne budskaber. Fx de bevarede portaler fra de nedbrudte stavkirker Hylestad og Austad. Billederne på portalen fra Hylestad stavkirke fortæller om Sigurd Fafnersbanes drab på Fafner og sin fosterfar Regin (Fafners bror). De ligner en kristen helleristningRamsundsberget i Sverige.

Den norske kongehelgen Sankt Olavs død under slaget ved Stiklestad i Trøndelag i 1030 og hans ophøjelse til en kristuslignende helgen, fortælles i billederne på en portal fra den nedbrudte Hemsedal stavkirke.

Galleri

Noter

  1. ^ https://www.nrk.no/mr/eit-lite-hol-avslorte-ein-stor-hemmelegheit-1.14819362

Se også

Litteratur

  • Bugge, Gunnar og Mezzanotte, Bernardino, Stavkirker, Oslo 1993 ISBN 82-504-2072-1
  • Bugge, Gunnar, Stavkirkene i Norge, Oslo 1981 ISBN 82-09-01890-6
  • Distler, Flemming, Stavkirkernes billedesprog, Århus 1997 ISBN 87-983991-2-8
  • Hauglid, Roar, Norske Stavkirker, Oslo 1973
  • Hoftun, Oddgeir, Stavkirkene – og det norske middelaldersamfunnet, (Tekst: Oddgeir Hoftun; foto: Gérard Franceschi; komposisjon: Asger Jorn, 10000 års nordisk folkekunst),Copenhagen Valby 2002, ISBN 87-21-01977-0
  • Hoftun, Oddgeir, Kristningsprosessens og herskermaktens ikonografi i nordisk middelalder, Oslo 2008, ISBN 978-82-560-1619-8

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Øye stavkyrkje 2.jpg
Forfatter/Opretter: Sean Hayford O'Leary, Licens: CC BY 2.0
Øye stave church
Lomen.5.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY 2.5
Borgund stavkyrkje detalj.jpg
Forfatter/Opretter: Eduardo, Licens: CC BY-SA 2.0
Borgund stavkyrkje
Borgund stave church 2009.JPG
Forfatter/Opretter: User:Sveter (Please credit as "Petr Šmerkl, Wikipedia" in case you use this outside WMF projects.), Licens: CC BY-SA 3.0
Borgund stave church in Lærdal, Sogn og Fjordane country, Norway.
Reinli stavkirke, vinter.JPG
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 2.5
Urnes Stave Church 1.jpg
Forfatter/Opretter: Leo-setä, Licens: CC BY 2.0
Urnes Stave Church
Urnes stave church
Holtålen, Håkon Christie.jpg
Forfatter/Opretter: Håkon Christie , Licens: CC BY-SA 2.5
Holtålen stave church, drawing by Håkon Christie
Urnes stavkyrkje interioer Wilse.jpeg
Urnes stavkyrkje interiør
Urnes,a.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY 2.5
Røldal Stave Church.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Stave church construction.jpg
Forfatter/Opretter: Håkon Christie; Original uploader was Nina at no.wikipedia, Licens: CC BY-SA 2.0
Construction drawing of Borgund stave church (stavkirke, stavkyrka) by architect Håkon Christie in 1974. Text in Norwegian.
Haltdalen stavkirke.jpg
Forfatter/Opretter: J. Morten Dreier, Licens: CC BY-SA 2.5
Haltdalen Stave Church from around 1170 - originally from Haltdalen in Norway. This original now is at the Sverresborg Museum in Trondheim, but a copy can be found at the original site in Haltdalen.
Grunnplan stavkirke, Håkon Christie.jpg
Forfatter/Opretter: Håkon Christie , Licens: CC BY-SA 2.5
Floor plan of a stave church, drawing by Håkon Christie
Uvdal stave church.jpg
Forfatter/Opretter: No machine-readable author provided. Agtfjott~commonswiki assumed (based on copyright claims)., Licens: BSD

Uvdal Stave Church.

© 2005 J. P. Fagerback
Hedareds stavkyrka.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
HahnenkleeStabkircheNord.jpg
Forfatter/Opretter: User Kassandro on de.wikipedia, Licens: CC BY-SA 3.0
Nordseite der Stabkirche in Hahnenklee
Stavkirke heddal 02.jpg
Forfatter/Opretter: kirq (Tomasz Halszka), Licens: CC BY-SA 2.5
Stave church in Heddal, Norway
Torpo stavkirke 2005-08-28.jpg
Forfatter/Opretter:

Photo by John Erling Blad (jeb) 22:26, 6 February 2006 (UTC)

Creator of this photo was Jeblad.

Please credit the photo John Erling Blad in the immediate vicinity of the image.
jeb.no

, Licens: CC BY-SA 2.5
Torpo stave church, Ål i Hallingdal, Norway