Stavgang

Kvinder i stavgang

Stavgang (engelsk: Nordic walking) er en motionsform, som ligner gang men suppleres med to stave som hjælpemiddel.

Stavene giver en øget træningseffekt, da arme og overkrop bliver aktiveret under gangen, samtidig øger stavene stabiliteten af kroppen under træningen og skåner leddene og specielt knæene. Takket være stavene bliver pulsen højere og kalorieforbrændingen øges, fordi musklerne i armene aktiveres og bruges til at skubbe kroppen fremad.[kilde mangler] Samtidig udmærker stavgang sig ved at være konditionstræning, hvor alle kroppens muskler er i aktion, og ydermere er stavgang skånsom træning for kroppens led i forhold til fx løb.

De anvendte stave er forsynet med et håndgreb, der kan være forsynet med en strop eller handske samt spidser, som kan være udskiftbare, således at de kan tilpasses underlagets beskaffenhed.

Den korrekte stavhøjde kan beregnes på følgende måde med udgangspunkt i den udøvende persons højde i cm:

Formel og beregning

Længde af stav = ((personhøjde i cm) x 0,66) med en tolerance på plus/ minus 5 cm.[kilde mangler] Det vil sige at en 170 cm høj person skal anvende stave af længden 170 x 0,66 = ca. 112 cm plus/ minus 5 cm.

Det var oprindeligt langrendsløbere, som brugte stavgang som træningsmetode om sommeren. Senere blev metoden udviklet til decideret fitnesstræning med specifikt træningsudstyr. Stavgang/Nordic Walking blev lanceret i Finland og på få år steg populariteten ekstremt hurtigt. I dag er Stavgang/Nordic Walking en velkendt og meget udbredt fitness sport – også i Danmark.[kilde mangler]

Kilde

  • Dansk Idræts-Forbunds pjece STAVGANG

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Nordic Walkers near Ilkley 020.JPG
Forfatter/Opretter: Malcolm jarvis, Licens: CC BY-SA 3.0
Nordic Walkers near Ilkley, norther England