Stadsingeniør
Denne artikel eller dette afsnit er forældet Se artiklens diskussionsside eller historik. Teksten er helt eller delvist kopieret fra et gammelt opslagsværk (Salmonsens Konversationsleksikon), og det er rimeligt at formode, at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes. |
Stadsingeniør er en historisk betegnelse for lederen af en større kommunes tekniske forvaltning og således den embedsmand, der har det overordnede ansvar for kommunens ingeniørarbejde.
I mindre kommuner var den tilsvarende betegnelse kommuneingeniør.
Købstadskommuner
I takt med at de større købstadskommuner i sidste halvdel af 1800-tallet ansatte stadigt flere embedsmænd, som kunne aflaste borgmesteren, holdt ingeniørerne også deres indtog i forvaltningerne, blandt andet som stadsingeniører, men også som bygningsinspektører og havneingeniører.
Danmarks første stadsingeniør var Ole Rømer, der i 1705 blev udnævnt til embedet i Københavns Kommune.[1]
Stadsingeniørerne blev formelt udnævnt af kommunalbestyrelsen. I dag har lederen af en kommunal teknisk forvaltning i lighed med lederne af de øvrige forvaltninger titlen direktør.
Stadsingeniørens opgaver var at planlægge, udføre og vedligeholde alle stadens tekniske anlæg så som gade- og kloakanlæg, vandforsyning, belysning og havnevæsen, for så vidt disse administrationsgrene ikke har deres særlige ingeniører, desuden ansvar for de sanitære anlæg i alle offentlige bygninger samt at forestå tilsynet med private spildevandsinstallationer og lignende. Da byplanlægningen blev indført, blev opgaven i mange kommuner underlagt stadsingeniøren.
Mindre kommuner
I 1960'erne opstod der behov for teknisk bistand i de mindre kommuner. Sognekommunerne begyndte derfor at ansatte kommuneingeniører. Efter kommunalreformen i 1970 blev der ansat kommuneingeniører eller stadsingeniører i alle danske kommuner.
Sverige
I Sverige er det stadsingenjörerne, der leder stadsbyggnadskontorerne og stadsingenjörskontorerne.
England
I England kaldes en kommuneingeniør for borough engineer, mens den tilsvarende stilling i et grevskab kaldes for county engineer.
Eksterne henvisninger
- Stadsingeniør i Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1927)
Noter
- ^ Ole Rømer – den første stadsingeniør i Danmark (Webside ikke længere tilgængelig) Ingeniøren 28. okt 1994
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: David Vignoni (globe, clock face/ring), Anomie (clock hands), David Göthberg (making the clock red, shadows). Anomie and David G (putting all the parts together)., Licens: LGPL
Globe with clock to represent a "current event"
Forfatter/Opretter:
The original uploader was Yzmo at engelsk Wikipedia.
Later versions were uploaded by Tene at en.wikipedia., Licens: LGPLThis image is combined from the following two images.