Støvhvirvel

En støvhvirvel

En støvhvirvel[1] (på dansk også kendt som en høtyv eller under den engelske betegnelse dust devil) er en lokal hvirvelvind, der opstår når jordoverfladen opvarmes kraftigt. Den varme luft vil stige til vejrs, hvilket i fagsproget kaldes for termik. Lokale ujævnheder i landskabet, f.eks. bakker, eller ligende, kan bevirke at den opstigende varme luftstrøm begynder at rotere. Dette skaber en søjle af roterende opstigende varm luft, der kan strække sig et par hundrede meter op i atmosfæren. Støvhvirvler kan ligne små tornadoer, men er langtfra så intense, men virkeligt kraftige støvhvirvler kan forårsage lettere skade på bygninger og natur.

I Danmark ser man ofte støvhvirvler over nyligt høstede marker, hvor de kan smide rundt med halm, og andre lette genstande (derfra formentlig øgenavnet høtyv), de har dog sjældent vinde over kulingstyrke, så de udgør en minimal trussel for levende væsener.

Se også

Kilder

  1. ^ "Meteorologisk leksikon – S". Arkiveret fra originalen 28. marts 2009. Hentet 8. marts 2010.
ArtikelstumpSpire
Denne meteorologi eller vejr-relaterede artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Weather-Snow-Sunny-Periods.png
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: FAL
Mojave DustDevil.jpg
Forfatter/Opretter: Jeff T. Alu, Licens: CC BY-SA 3.0
Dust Devil, El Mirage Dry Lake, Mojave Desert