Sri Lanka

Den Demokratiske Socialistiske Republik Sri Lanka

ශ්‍රී ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජය (singalesisk)
Srī Lankā prajātāntrika samājavādī janarajaya

இலங்கைச் சனநாயக சோசலிசக் குடியரசு (tamil)
Ilaṅkai caṉanāyaka sōsalisa kuṭiyarasu

Democratic Socialist Republic of Sri Lanka (engelsk)
Nationalvåben
MottoIntet
NationalmelodiSri Lanka Matha
Sri Lankas placering
HovedstadSri Jayawardenapura-Kotte
6°54′N 79°54′Ø / 6.900°N 79.900°Ø / 6.900; 79.900
Største byColombo
Officielle sprogSingalesisk, tamilsk
RegeringsformRepublik
Ledig
• Premierminister
Ranil Wickremesinghe (fra 2022)
Uafhængighed 
4. februar 1948
Areal
• Total
65.610 km2  (nr. 120
• Vand (%)
1,3
Befolkning
• Anslået 2018
21.670.000[1] (nr. 57)
• Tæthed
305,8/km2  (nr. 24)
ValutaSrilankansk rupee (LKR)
TidszoneUTC +5.30 (SLST)
Kører ivenstre side af vejen
Kendings-
bogstaver (bil)
CL (Ceylon)
Luftfartøjs-
registreringskode
4R
Internetdomæne.lk
Telefonkode+94
ISO 3166-kodeLK, LKA, 144
Nationalvåbnet er gengivet med henvisning til www.Vector-Images.com
Kort over Sri Lanka

Sri Lanka (singalesisk: ශ්‍රී ලංකා; tamil: இலங்கை) er en sydasiatisk østat beliggende i Det Indiske Ocean. Landet ligger sydøst for Indien og er bestående af en større ø og et antal småøer. Sri Lanka blev under britisk kolonisering og frem til 1972 kaldt Ceylon. Sri Lanka var et af de lande, der blev hårdt ramt af tsunamien som følge af Jordskælvet i det indiske ocean 2004 den 26. december 2004.

Landets historie er præget af en konflikt mellem den singalesiske majoritet og den tamilske minoritet. Singaleserne udgør 74 % af landets befolkning, mens tamilerne udgør 26%.

I 1983 forværredes konflikten og udviklede sig efterhånden til en regulær borgerkrig med hundredvis af dræbte og sårede, og 100.000 berørte civile. Mere end 40.000 tamiler fra Sri Lanka emigrerede til den indiske delstat Tamil Nadu, og et stort antal flygtninge fortsatte til Europa. Krigen sluttede den 19. maj 2009, og siden da er turister strømmet til Sri Lanka. I 2010 steg antallet af turister med 45% i forhold til året før.

Øen er verdens syvende mest befolkede ø.

Sri Lankas flag har i midten en guldløve, som holder et sværd. I flagets side mod stangen findes en grøn og en orange stribe, og det er indrammet af en gul bort. Flaget blev indført som Sri Lankas nationalflag i 1948.

Sri Lankas nationalsport er volleyball, hvor de har deres eget landshold. Den mest populære sport er imidlertid cricket.

Sri Lanka har 8 steder på UNESCO’s Verdensarvsliste - byerne: Polonnaruwa, Anuradhapura, Galle, Kandy og stederne: Sigiriya, Sinharaja, Dambulla temple og Horton Plains.

Indrejse i Sri Lanka kræver et visum. Det er dog forholdsvis nemt, at bestille et visum, da dette kan gøres online via regeringens ETA bestillingsside (se nedenfor). Et turist visum koster 30 USD og gælder i 30 dage. Børn under 12 år er gratis. Selvom du på forhånd har bestilt et ETA slipper du ikke for, at udfylde indrejse papirerne, som udleveres i flyet og disse skal fremvise sammen med dit ETA i lufthavnen.

Udover et visum, skal du også have styr på dine vacciner. Længden på dit ophold er afgørende for, hvilke vacciner du skal have. Hvis du kommer fra et gul feber område, skal du have dokumentation på, at du er vaccineret mod gul feber. Derudover anbefales det, at man altid har fået Difteri-stivkrampe, Hepatitis A og tyfus vacciner.

På Sri Lanka kører man i venstre side af vejen, hvilket skyldes tiden som engelsk koloni. Det er også det eneste ikke indiske sted hvor der lever vilde påfugle.

Regionalt samarbejde i Sydasien

Sri Lanka er sammen med de øvrige lande i Sydasien medlem af SAARC (en forkortelse for South Asian Association for Regional Cooperation). SAARC blev stiftet i marts 1985 med det formål at fremme det regionale samarbejde inden for regionen, samt øge samhandel mellem landene og styrke Sydasiens økonomisk udvikling. Organisationen har hovedsæde i Kathmandu, Nepal, og følgende stater er medlemmer: Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverne, Nepal, Pakistan og Sri Lanka samt fra april 2007 også Afghanistan.

Terrorangreb

Påskedag den 21. april 2019 blev Sri Lanka ramt af et terrorangreb. Det ramte især kristne kirker og luksushoteller. Ved otte eksplosioner er mindst 253 personer indtil videre dræbt, og mere end 500 kvæstet. 2. Påskedag er der forlydender om nye eksplosioner. Ifølge Sri-Lanka avisen Daily Mirror, er det en islamisk organisation der kalder sig NTJ (National Thowfeek Jamaath) som stod bag massakren, dog bistået af et internationalt netværk. Man har dog senere fundet ud af at det var en udbrydergruppe der sammen med IS har planlagt angrebet. Premierministeren på Sri Lanka mener at det er et modangreb til angrebet i Christchurch i New Zealand. Allerede i november 2018 blev Sri Lanka advaret om, at angreb ville finde sted - 4. april 2019 igen, 11. april igen, og 2 timer før angrebet. Som det senere er verificeret, har angrebet intet med Christchurch at gøre, da det har krævet langvarig planlægning at få så mange involverede til at handle på samme tid.[kilde mangler]

Se også

Referencer

  1. ^ "Mid-year population projection" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 17. november 2017. Hentet 30. oktober 2018.

Eksterne henvisninger

Asiens geografiSpire
Denne artikel om Asiens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 7°N 81°Ø / 7°N 81°Ø / 7; 81

Medier brugt på denne side

Punch Rhodes Colossus.png
The Rhodes Colossus: Caricature of Cecil John Rhodes, after he announced plans for a telegraph line and railroad from Cape Town to Cairo.
Coat of arms of Sri Lanka.svg
National emblem of Sri Lanka
Sri Lanka (orthographic projection).svg
Forfatter/Opretter: User:Connormah, Licens: CC-BY-SA-3.0
Location of Sri Lanka.
LocationAsia.svg
World map depicting Asia