Sphagnum (jordforbedringsmiddel)

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Sphagnum. (Se også artikler, som begynder med Sphagnum)
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Jordforbedringsmidlet sphagnum i en brugsvenlig, opkradset kvalitet, fremstillet ved opkradsning af klyner fra en højmose.
Foto: Sage Ross

Sphagnum (på emballage ofte stavet: spagnum) er et jordforbedringsmiddel og et dyrkningssubstrat, der – i sin rene form – består af fossile dele af planter fra slægten Tørvemos (Sphagnum). Spagnum er således den stavemåde, nogle vælger for at kunne skelne produktet spagnum fra planteslægten Tørvemos, Sphagnum (med -h-). Planteresterne hentes fra metertykke lag af højmose, hvor de har undgået at blive nedbrudt. Dette skyldes de fugtige forhold i jorden, som har gjort den iltfattig, og nedbrydningen er foregået meget langsomt. Ved den indledende nedbrydning er der dannet huminsyrer, som har opbrugt alle baser (først og fremmest kalk) i jorden, sådan at både spagnumlaget og råjorden neden under det er blevet sur.

Handelsvaren spagnum

Spagnum fremstilles af det øverste lag af højmoserne og består af planterester. Under perioderne med tørvegravning var dette lag kun til besvær og skulle ryddes af vejen, før man kunne komme i gang med tørven. Derfor gav man det øgenavnet hundekød. Produktet består mest af tørvemos, men er ofte iblandet rester af andre planter, især stargræsser, sivarter, Revling og Hedelyng.

Anvendelse

Fordelen ved at bruge sphagnum som forbedringsmiddel ligger i to forhold: Dels har materialet har bevaret sin oprindelige, trævlede struktur, hvad der betyder, at det kan bruges til at gøre en tung jord mere løs, veldrænet og luftig. Og dels er det meget surt (pH = 4,5 eller lavere), sådan at det kan bruges til at fjerne uønsket base fra jorden med. Derfor er produktet meget velegnet til etablering af surbundsbede. Destilleriet Stauning bruger spagnum til rygning af malt.

Problemer

(c) Bob Jones, CC BY-SA 2.0
Tørvegravning i Skotland. Bemærk, hvordan det øverste, lag har en afvigende, lys farve. Det er den "spagnum", der i dag bruges i surbundsbede som dyrkningsjord.
Foto: Bob Jones (Via geograph.org: Profile for Bob Jones.

På verdensplan vil der næppe nogensinde komme til at mangle spagnum, da de øverste lag af jorden i store dele af bl.a. Rusland, Finland, Sverige og Canada stort set består af spagnum. Men i flere lande, bl.a. Danmark, Tyskland og England diskuteres det, om man er på vej til at tømme landenes højmoser for spagnum, og i de senere år er man blevet opmærksom på, at den konsekvente tømning af højmoserne indebærer et tab af en sjælden og uerstattelig biotop. Derfor arbejder mange på at finde brugbare og pålidelige erstatninger for dette produkt, og især komposteret barkflis og tang synes at have en fremtid som jordforbedringsmidler.

Spagnum i moser (mest dødt og noget levende tørvemos) i større mængder viser sig at modvirke oversvømmelser, da spagnum kan holde vand op til 20 gange sin tørvægt.[1]

Kilder/referencer

  1. ^ 7 March 2014, BBC News: Restoring bogs 'could cut flooding' Citat: "...Productivity did not increase, but flooding did as water flushed off the moorlands to swell rivers...The sphagnum moss that forms peat holds up to 20 times its dry weight in water..."

Se også

Medier brugt på denne side

Peat cuttings near Unasary - geograph.org.uk - 176303.jpg
(c) Bob Jones, CC BY-SA 2.0
Peat cuttings near Unasary. The road along the southern side of Loch Eynort ends at Unasary. Similar peat cuttings are a frequent roadside sight in South Uist.
Schultz Sphagnum Peat Moss.jpg
Forfatter/Opretter: Ragesoss, Licens: CC BY-SA 3.0
Schultz brand Canadian Sphagnum peat moss, a common soil amendment.