Spækhugger (sejlbåd)

For alternative betydninger, se Spækhugger. (Se også artikler, som begynder med Spækhugger)
Spækhugger
Klassemærke
Klassemærke
Mål
Længde over alt7,44 m
Længde i vandlinje6,30 m
Bredde2,33 m
Dybgang1,44 m
Deplacement2.280 kg
Ballastandel61.4 %
Mastehøjde12 m
Sejlareal
Storsejl18 m²
Genua I22 m²
Fok16 m²
Spiler56 m²
Andet
Ståhøjde1,33[1] m
Besætning3–4 personer
KonstruktørPeter Bruun
Konstruktionsår1969
Antal produceret500[2]

Spækhuggeren er en 24 fods entype sejlbåd (knap 7,5 m), der blev designet af Peter Bruun sidst i 60'erne og sat i produktion i 1970. Den blev en populær lystbåd[kilde mangler] og kendt som en hurtigsejlende båd,[kilde mangler] der kunne bruges både til kapsejlads og familietur. Der blev produceret over 300 både indtil sidst i 1980'erne. Omkring år 2008 er produktionen genoptaget af Peter Bruun.

Spækhuggeren er formet efter Utzons 30 kvadratmeter spidsgatter, men har i modsætning til denne finnekøl, hvilket øger manøvredygtigheden. Endvidere er spækhuggeren - som en af de første masseproducerede danske lystfartøjer - bygget i glasfiber.

Spækhuggeren tilhører gruppen af spidsgattede både. Denne typiske danske skrogform genfindes bl.a. i Lynæsjollen og vikingeskibene.

I forhold til moderne både med tilsvarende længde er spækhuggeren en forholdsvis tung båd; 2.280 kg. Den tunge køl - der udgør 60 procent af bådens vægt - sikrer en høj krængningsstabilitet og bløde bevægelser i vandet. For at kompensere for den høje vægt, er spækhuggeren udstyret med en sejloverflade på godt 40 m² fraregnet spileren. Denne forholdsvis store sejloverflade bidrager til at gøre spækhuggeren til en hurtig båd i let vind.

Spækhuggeren er en af de mest benyttede kapbåde i Danmark[kilde mangler] og har opnået ry for at være et alsidigt fartøj.[kilde mangler] Båden kan ikke plane, hvorfor dens hastighed gennem vandet er begrænset til godt 6 knob (omtrent 11 km/t), dog med undtagelser under perfekte forhold hvor tophastigheden kan nå op til 10 knob.[kilde mangler]

Spækhuggeren blev godkendt som national entypebåd af Dansk Sejlunion i 1989 og der sejles DM i klassen hvert år.[3] Den første Spækhugger der blev bygget indgår i den sejlende flåde på Danmarks Museum for Lystsejlads i Svendborg.[4]

Referencer

  1. ^ Anders Høegh Post (2005). "Brugtbådsportræt: En båd skal være velsejlende, smuk og ikke for dyr". Bådmagasinet. 39 (2).
  2. ^ "Spækhugger" (engelsk). Hentet 20. marts 2024.
  3. ^ "Danske Mesterskaber". Hentet 20. marts 2024.
  4. ^ "Den første Spækhugger D-1 fra 70erne i nye klæder". Hentet 20. marts 2024.

Eksterne henvisninger

Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.

Medier brugt på denne side