Sommerhyld

Sommerhyld
Foto: Jon Peli Oleaga
Foto: Jon Peli Oleaga
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
DivisionMagnoliophyta (Dækfrøede)
KlasseMagnoliopsida (Tokimbladede)
OrdenDipsacales (Kartebolle-ordenen)
FamilieAdoxaceae (Desmerurt-familien)
SlægtSambucus (Hyld)
ArtS. ebulus
Videnskabeligt artsnavn
Sambucus ebulus
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Sommerhyld (Sambucus ebulus), også skrevet Sommer-Hyld, er en flerårig, urteagtig plante, der i Danmark vokser meget sjældent på affaldspladser. Blomsterne har en sød, krydret duft. Planten indeholder bitterstoffer og forstadier til blåsyre (blåsyreglykosid), der gør den giftig. Specielt bærrene kan fremkalde diarrhoe og opkastninger.

Beskrivelse

Sommerhyld er en flerårig, urteagtig plante med en tæt, opret og efterhånden tæppedannende vækstform. Stænglerne er stift oprette, furede, lysegrønne og marvfyldte. Bladene er modsatstillede og fjerdelte med 7-9 lancetformede småblade, der har fint takket rand. Akselbladene er kraftigt udviklede og næsten bladagtige. Oversiden er græsgrøn, mens undersiden er lysegrøn. Både bladene og stænglerne får vinrød efterårsfarve.

Blomstringen foregår i juli-august, og blmsterne er samlet i endestillede, flade skærme med rigtigt mange enkeltblomster. De er 5-tallige og regelmæssige med hvide kronblade og røde støvdragere. Frugterne er sorte stenfrugter ("hyldebær"-agtige).

Rodsystemet består af en vandret krybende jordstængel og tykke, kraftige rødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 1,00 x 0,50 m (100 x 50 cm/år).

Voksested

Indikatorværdier
Sommerhyld
L = 8T = 6K = 3F = 5R = 8N = 7

Arten hører hjemme i Makaronesien, Nordafrika, Mellemøsten, Kaukasus, Centralasien og det meste af Europa. Den mangler i Nordeuropa, og i Danmark er den meget sjælden og kun set i Østjylland og på Øerne på affaldspladser, dvs. som bortkastet haveaffald.

Den er knyttet til lysåbne voksesteder med milde temperaturudsving og en let fugtig, kalkrig og næringsrig jord. Den findes i sit naturlige udbredelsesområde i skovbryn og -lysninger, på ruderater og langs hegn.

I buskadser og krat ved Obermassen, nær Unna, Tyskland, findes arten sammen med bl.a. avnbøg, benved, alm. brombær, fjerbregne, guldnælde, hassel, humle, alm. hyld, korsknap, kvalkved, miliegræs, alm. syren, vedbend, dunet gedeblad, engriflet hvidtjørn, korbær, lundrapgræs, rød kornel, skvalderkål, slåen og stilkeg[1]

Anvendelse

Sommerhyld kan anvendes i haverne som en kraftigtvoksende og bunddækkende flerårig urt. Den tager let overhånd og bliver ukrudtsagtig, men kan man styre den, har man en dejligt duftende og insektrig plante, som tilmed får gode høstfarver.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:



Note

Kilder

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Sambucus ebulus 20080607 161742 Bizkaia 43p3460N 2p9968W.jpg
Forfatter/Opretter: Jon Peli Oleaga, Licens: CC BY-SA 3.0
Sambucus ebulus.
This photograph was taken on 2008-06-07 at Getxo in the Bizkaia province of the Basque Country (Europe), using a Canon PowerShot S50 camera. The original size was 2592x1944 pixels, it was reduced to the present size (1296x972 pixels) using the IrfanView freeware program.