Skalmeje

En kvinde der spiller på en bas-skalmeje (Tobias Stimmer, ca. 1500)
Gnome-speakernotes.svg
Lyden af en skalmeje

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (engelsk)

Skalmejen eller bombarden er et traditionelt instrument i bretonsk folkemusik.[kilde mangler] Med tiden er den vandret fra Bretagne til det meste af Nordeuropa, hvor den var meget anvendt i middelalderens musik. Den er i familie med nutidens obo og ligner en primitiv udgave af den.

Den spilles ved at placere mundstykket, som består af et dobbelt rørblad, mellem læberne og puste. Den stemmer oftest i Bb, og spænder over to oktaver.

Skalmejens tone er meget klar og kraftfuld og kræver meget luft af musikeren. Det passer til den bretonske måde at spille på, hvor skalmejen spiller første linje, og andre instrumenter spiller "ekko" – Skalmejespilleren kan så nå at få vejret igen.

"Jeg slænger skalmejen for munden" skriver Jeppe Aakjær i digtet Jeg bærer med Smil min Byrde fra 1906 og i Den Gamle Skærslippers Forårssang synger Hans Kurt "Og jeg har skåret en grøn skalmeje bag piledammen ved Holstebro". Skalmejen nævnes i flere af Johannes V. Jensens værker, herunder Ved Frokosten.[1]

Referencer

  1. ^ Aage Jørgensen (december 2015), "Skalmejen, hyrdedrengens trøst", Ord & Sag, 35: 4-9Wikidata Q73266622

Medier brugt på denne side

Gnome-speakernotes.svg
Forfatter/Opretter: Gnome?, Licens: GPL
SVG recreation of Gnome speakernotes.
Schalmei sound.ogg
Forfatter/Opretter: Ajta, Licens: CC BY-SA 3.0
Schalmei sound
Woman playing bass Shawn, Tobias Stimmer.jpg
Tobias Stimmer woodcut engraving of a woman with a bass shawm, circa 1570-1577. Part of a series of 10 prints from about 1575 that included the "lute, viol, guitar, positive organ, transverse flute, psaltery, cornett, 'clarion', base shawm, and 'pot lid and spoon.'"[1]