Silkeborg Papirfabrik

Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Papirfabrikken set fra havnen med Jysk Musikteater i front
Radisson Hotel med det tidligere vandtårn i midten

Silkeborg Papirfabrik har alle dage været et pulserende centrum i Silkeborg. I 1844 sluttede man overenskomst om udnyttelse af vandkraften i Gudenåen og om køb af arealer til opførelse af en papirfabrik. Brødrene Christian og Michael Drewsen ønskede at flytte Danmarks papircentrum fra Strandmøllen ved Mølleåen nord for København til Silkeborg ved Gudenåen. Michael Drewsen var den af brødrene, som kom til at stå for den daglige drift i Silkeborg. Samme år indstiller rentekammeret til kongen, at der oprettes en handelsplads, og den 7. januar 1846 forelå den kongelige resolution hertil.[1]

Efter datidens målestok var den et gigantisk industriprojekt med moderne maskiner, som ved hjælp af vandet fra Gudenåen omdannede gamle klude til det fineste hvide papir. Kvaliteten var så høj, at Nationalbanken i halvtreds år brugte papir fra Silkeborg Papirfabrik til danske pengesedler.

H.C. Andersen var en hyppig gæst hos direktør Drewsen. Forfatteren var dybt fascineret af kludebunkernes forvandling og lod sig inspirere til flere eventyr. Blandt andet ”Laserne”, hvori han lader en dansk og en norsk las diskutere kulturer.

Silkeborg Papirfabrik lukkede i 2000, men sjælen fra den gamle fabrik lever videre i bygningerne, der i dag rummer Jysk Musikteater, biograf, hotel, restaurant, spillested m.m.

Op ad kedelbygningen står fabrikkens imponerende skorsten, tegnet af arkitekt Anton Rosen, og opført i 1903. Skorstenen var dengang Danmarks højeste. Der er indrettet pejs i bunden af det enorme murstensbyggeri, som i dag er en markant del af loungeområdet i spillestedet Kedelhuset. Også hoteldelen har et kendetegn, nemlig vandtårnet, der rager op i midten af bygningen.

Referencer

Eksterne henvisninger


DanskSpire
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 56°10′18.40″N 009°33′24.24″Ø / 56.1717778°N 9.5567333°Ø / 56.1717778; 9.5567333

Medier brugt på denne side

Wikitext.svg
wiki written in wikitext, for template use
DenmarkStub2.svg
Map of Denmark with flag.
Bridge drawing.svg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Jysk Musikteater ved Stryget.jpg
Forfatter/Opretter: Johanneskonstantin, Licens: CC BY-SA 4.0
Musikteatret i Silkeborg på den gsmle papirfabriks område overfor havnen.