Sialinsyre

Sialinsyre er et generisk navn for N- eller O-substituterede derivater af neuraminsyre, et monosaccharid med ni kulstofatomer[1]

Sialinsyre anvendes også som navn på N-acetylneuramin. Sialinsyrer findes vidt udbredt i mennesker og dyr, i mindre udstrækning i planter og svampe, gær og bakterier, mestendels i glycoconjugater som glycoproteiner og gangliosider.


Struktur

N-acetylneuraminic acid and Kdn, two sialic acids

Neuraminic acid anomeric configuration

Biosyntese

Biosynthesis of sialic acid by a bacterial aldolase enzyme.

Glycoproteiner

Sialinsyre indgår i mange animale glycoproteiner som den terminale gruppe i kulhydratdelen, specielt i plasmaproteiner og membranproteiner, dvs. proteiner på celleoverfladen. En almindelig forekommende forskel i mængden af sialinsyre på det enkelte protein-molekyle resulterer i forekomsten af såkaldte glycoformer. Plasmaproteinerne bliver trukket ud af cirkulation, når de mister sialinsyren, via en specifik receptor i leveren, et lectin.

En speciel variant af kulhydrat-strukturen træffes på N-CAM[2], neuronal cell adhesion molecule, et glycoprotein, der findes på overfladen af nerveceller. Her findes polysialinsyre, PSA, der menes at bestemme molekylets biologiske funktion.

Se også

Eksterne links

Referencer

  1. ^ Varki, Ajit; Roland Schauer (2008). in Essentials of Glycobiology. Cold Spring Harbor Press. pp. Ch. 14.
  2. ^ Neuronal cell adhesion molecule

Medier brugt på denne side

Sialic acids.1.png
Drawings of two common sialic acid derivatives, Neu5Ac and Kdn
Sialic acids 3.png
Biosynthesis of sialic acid by bacterial aldolase enzyme.
Sialic acids 2.png
Anomeric configurations of Neu5Ac and numbering scheme.