Saint Lucia

Saint Lucia
Saint Lucias nationalvåben
Nationalvåben
MottoThe Land - The People - The Light
(Engelsk: Landet - Folket - Lyset)
NationalmelodiSons and Daughters of Saint Lucia
LocationSaintLucia.png
Hovedstad
og største by
Castries
14°01′N 60°59′V / 14.017°N 60.983°V / 14.017; -60.983
Officielle sprogEngelsk
RegeringsformMonarki
• Konge
Charles 3. af Storbritannien (fra 2022)
• Generalguvernør
Cyril Errol Charles (fra 2021)
• Premierminister
Philip J. Pierre (fra 2021)
Uafhængighed
22. februar 1979
Areal
• Total
617 km2
• Vand (%)
1,6
Befolkning
• Anslået
178.844 (2017)[1] Rediger på Wikidata
• Tæthed
290/km2
ValutaØstcaribisk dollar (XCD)
TidszoneUTC-4
UTC-4
Internetdomæne.lc
Telefonkode+1-758
ISO 3166-kodeLC, LCA, 662
Nationalvåbnet er gengivet med henvisning til www.Vector-Images.com.

Saint Lucia er en østat i den østlige del af det Caribiske Hav på grænsen til Atlanterhavet. Det er en del af de små Antiller og er beliggende nord for øerne Saint Vincent og Grenadinerne og syd for Martinique.

Historie

Øen blev opdaget omkring 1500 af den spanske opdagelsesrejsende Juan de la Cosa. I 1664 hævdede guvernøren af Saint Kitts, Thomas Warner, suverænitet over Saint Lucia for England, og han sendte 1000 mænd for at beskytte øen mod Frankrig, men efter blot to år var de blevet reduceret til 86, resten var for størstedelen døde af sygdom. I 1666 forsøgte også det Fransk Vestindiske Kompagni at tage kontrol over øen.[kilde mangler]

Gennem det 18. århundrede begyndte kolonisterne at dyrke sukkerrør, hvilket gjorde øen meget attraktiv, da sukker var meget værdifuldt på det tidspunkt. Det var af denne grund, at øen flere gange skiftede ejerskab mellem Frankrig og England. I august 1791, kort efter den franske revolution, begyndte slaverne at gøre oprør på godserne og guvernøren flygtede.[kilde mangler]

Efter Napoleonskrigene blev øen overdraget til England ved traktaten indgået i Paris. 1814 blev øen en britisk koloni. I 1836 blev slaveriet afskaffet i hele det Britiske imperium og slaverne fik fuld frihed i 1838. Øen fik selvstyre i 1967. I midten af det 20. århundrede sluttede Saint Lucia sig til Vestindien-føderationen efter at være blevet opløst som koloni. I 1979 fik Saint Lucia fuld selvstændighed under John Compton.[kilde mangler]

Politiske forhold

Saint Lucia er et af de 16 Commonwealth-lande, hvor den britiske konge Charles 3. er overhoved. Landet er medlem af det Caribiske Fællesskab (CARICOM) og Organisationen for Østcaribiske Stater (OECS).

Administrativ inddeling

Saint Lucias kvarter

Saint Lucia er delt ind i 11 kvarterer:

 1. Anse la Raye Quarter
 2. Castries Quarter
 3. Choiseul Quarter
 4. Dauphin Quarter
 5. Dennery Quarter
 6. Gros Islet Quarter
 7. Laborie Quarter
 8. Micoud Quarter
 9. Praslin Quarter
 10. Soufrière Quarter
 11. Vieux Fort Quarter

Geografi

Den vulkanske ø Saint Lucia er mere bjergrig end mange andre caribiske øer. Det højeste punkt er Mount Gimie, som er 950 m højt.

Saint Lucias hovedstad er Castries, og her bor omkring en tredjedel af landets befolkning. Andre større byer er Gros Islet, Soufrière og Vieux Fort. Klimaet er tropisk med passatvinde. Det er regntid fra maj til august. Der forekommer vulkansk aktivitet og orkaner.

Økonomi

Bananindustrien er central for Saint Lucia. Det er dog også lykkedes at tiltrække udenlandske investeringer inden for især bankvirksomhed og turisme. Landet har den mest varierede fremstillingsvirksomhed i Østcaribien.

Befolkning

Befolkningen i Saint Lucia består mest af folk med afrikansk baggrund eller folk af blandet herkomst. Der er et indisk mindretal på ca. 3 %, og ca. 1 % af befolkningen har europæisk ophav. Det officielle sprog er engelsk, men der tales også et kreolsk sprog, der primært er baseret på fransk. Flertallet af befolkningen er katolikker (ca. 90 %) – den resterende del er anglikanere (3 %) eller tilhører andre trosretninger protestanter (7 %).

Kendte indbyggere

På trods af sin lidenhed har Saint Lucia fostret to Nobelprismodtagere: William Arthur Lewis, der modtog Nobelprisen i økonomi i 1979 for sin forskning inden for udviklingsøkonomi, samt Derek Walcott, der modtog Nobelprisen i litteratur i 1992. En tredje kendt indbygger er Joey Bada$$, der er en ung hip-hopper (født 1995). Han er amerikansk statsborger, men hans forældre er oprindeligt fra Saint Lucia.

Kilder og eksterne henvisninger

 1. ^ World Bank Open Data, hentet 8. april 2019 (fra Wikidata).

Koordinater: 13°53′00″N 60°58′00″V / 13.8833°N 60.9667°V / 13.8833; -60.9667

Medier brugt på denne side

Coat of Arms of Saint Lucia.svg
Forfatter/Opretter: Diafora, Licens: CC BY-SA 3.0
Coat of Arms of Saint Lucia
The ROSE which you see on the coat of arms tells us about England. At one time England was our “mother” country because she was in charge of our affairs. The FLEUR-DE-LIS reminds us that we belonged to France as many as seven times. The Bamboo is our national plant, two pieces form the cross of the shield. The little AFRICAN STOOL in the centre is African and reminds us of our ancestors who were shipped from Africa during the slave trade. To light us on our way, we have a TORCH which is held up high. The Saint Lucian Parrot Amazona versicolor is our national bird guards each side of the Coat of Arms. Our Motto “THE LAND, THE PEOPLE, THE LIGHT”, is printed at the bottom of the shield.
Flag of La Francophonie.svg
Flag of La Francophonie. Five circular arcs of different colors symbolizing the 5 inhabited continents.