Sæbøsværdet

Sæbøsværdet som det er udstillet på Bergens Museum.

Sæbøsværdet (eller Thurmuthsværdet) er et vikingesværd fra begyndelsen af 800-tallet, som blev fundet i en gravhøj i Sæbø i Vikøyri i området Sogn i det vestlige Norge.[1] i 1825. Det er i dag opbevaret på Bergens Museum i Bergen.

Klingen har en inskription, som er identificeret som en runeinskription med et swastikasymbol af George Stephens i 1867. Klingen er dårligt bevaret, og inskriptionen er dårligt læsbar, men hvis Stephens tolkning er korrekt, er sværdet et unikt eksempel på et sværd fra vikingetiden med en runeinskription.

Beskrivelse

Tegning udført af George Stephens af sæbøsværdet og detaljerne i den indlagte dekoration.

Det er fremstillet i jern og stål og med jernindlæg i klingen. Det er 95 cm langt, hvoraf klingen er 78 cm. Det er dateret til 800-850.

Sværdet er kategoriseret som "Type C" af Petersen (1919), som noterede, at det var unikt, idet der var rester af metaltråd i nederst på sværdets klinge.[2]

Inskription

George Stephens tegning af inskriptionen.

Sværdet blev beskrevet i 1867 af den engelske arkæolog og filolog George Stephens, der var specialist i skandinaviske runeinskriptioner i Handbook of the Old-Northern Runic Monuments of Scandinavia and England. I bogen var en tegning af sværdet med en meget tydelig inskription, der bestod af fem runer eller rune-lignende bogstaver med et swastikasymbol i midten. Ifølge Stephens stod der oh卍muþ, læst fra højre mod venstre. Han mente, at swastika-tegnet var brugt som rebustegn for stavelsen þur for guden Thor, og han udvidede derfor skriften til oh Þurmuþ, hvilket betyder "Ejer [mig], Thurmuth".[3] Denne tekst inspirerede ideen om, at swastika blev brugt som symbol for Thor (eller snarere mjølner) i den nordiske religion i vikingetiden. Det gav debat i International Congress of Anthropology and Prehistoric Archæology i Budapest i 1876, hvor den fremherskende mening var, at swastika stod for "velsignelse" eller "held og lykke".[4]

Rester af inskriptionen på Bergen Museum.

I 1889 skrev Stephens i en anmeldelse af Anders Loranges bog, at sværdet var blevet behandlet med syre på et dansk museum, og at både sværd og inskription var svært skadet, og umuligt at studerede på en afbildning i Loranges bog.[5]

Tegning fra bogen Den yngre jernalders sværd af Anders Lorange, 1889.

Se også

Referencer

  1. ^ Sæbø var navnet på en gård i Hoprekstad (Hopperstad), Vikøyri, siden 1838 en del af Vik kommune. Ikke at forveksle med Sæbø, Hordaland. Hoprekstad, Olav, Bygdabok for Vik i Sogn III, Utgjevar er Nemndi for Bygdabok (1958), citeret efter familysearch.org Arkiveret 10. marts 2016 hos Wayback Machine.
  2. ^ Petersen, Jan (1919). "Den ældste vikingtid, Type C." [The Earliest Viking Age, Type C. (trans 1999. Noer, Kristin)]. De Norske Vikingesverd [The Norwegian Viking Swords]. s. 66-70.
  3. ^ Stephens 1866–1867, s. 407; Stephens (1884), 242 f.
  4. ^ Wilson 1896, s. 93
  5. ^ Stephens 1889, s. 407

Litteratur

Medier brugt på denne side

B1622 Lorange 1889 Tab IV.jpg
A detailed drawing of a viking age sword from the early 9th century found at Sæbø in the west of Norway. The swords is kept at Bergen Museum with the object number B1622. Original caption:
Fig. 1. Haugfundet Sværd fra Sæbø i Hoprekstad, Vik i Sogn. B. M. No. 1622.
1 a. Sværdet i 1/4.
1 b. Tværsnit af Kingen. 1/1.
1 c. Øverste Del af Klingen mit indlagte Tegn. 1/1.
1 d. Indlagt Mærke paa Klingens anden Side. 1/1.
Saebo sword Bergen Museum.jpg
Forfatter/Opretter: , Licens: CC BY-SA 2.0
Viking sword (8th century), found at Sæbø, Hoprekstad, Vik i Sogn municipality, Sogn og Fjordane county, Norway. Exhibited in Bergen Museum.
Saebo sword blade inscription.jpg
Forfatter/Opretter: , Licens: CC BY-SA 2.0
Remnants of an inscription in silver inlay on the blade of the 8th-century Sæbø sword (Bergen Museum, 2004 photograph).
Thurmuth Rune Sword Inscription.jpg
Detail of a runic inscription on a Viking sword found in a barrow in Sæbø, Hoprekstad, Norway in 1825. The inscription reads right-to-left "Oh Þurmuþ" (Thurmuth owns me), with a swastika representing the syllable Thur (for Thor).
Thurmuth Rune Sword.jpg
Viking sword found in a barrow in Sæbø, Hoprekstad, Norway in 1825. One side has a runic inscription that reads right-to-left "Oh Þurmuþ" (Thurmuth owns me).