Roslagen

Folklande i Svitjod (Uppland/Gästrikland), hvor det nutidige Roslagen omtrent svarer til Roden.
rød = Tiunda
cyan = Attunda
gul = Roden
grøn = Fjärdhundra
Söderöra i Roslagen, en af de mange skærgårdsøer i Stockholms skærgård

Roslagen er i Sverige i dag navnet på skærgården ud for Upplands kyst og fastlandet langs kysten.

Der er ingen entydige grænser for Roslagen, der omtrent omfatter området fra og med Danderyd i syd til og med Östhammar i nord. I en anden definition har Roslagen mindre udstrækning og omfatter kun Vaxholms, Österåkers, Norrtälje og Östhammars kommuner[1].

Den bredere definition styrkes af, at kommunerne Danderyd, Lidingö, Täby og Vallentuna indgik i den tidligere Södra Roslags retskreds (siden april 2007 en del af Attunda domsaga).

De største øer i Roslagen er Gräsö, Singö og Väddö. Norrtälje kaldes nogle gange for Roslagens hovedstad. Andre større byer i Roslagen er Hallstavik, Rimbo, Vaxholm, Åkersberga, Älmsta, Öregrund og Östhammar.

Historie

Roslagens tidligere navn, Roden, er meget gammelt og benævner kystlandskabets yderste dele i Svitjod og strandlandskabet helt ind til Mälaren, til tider også kysten helt ned til Östergötland og videre ned til Sankt Anna skærgård.

Stednavnet Roslagen er opstået i 1400-tallet ved en sammenlægning af ordene "Roden" og "skeppslag" (sidstnævnte var Rodens administrative inddeling). Roden betyder kystfolk, dem der ror.

Håkanstenen ved HovgårdenAdelsö nævnes bryden Tolir som Bryde i Roden. I den middelalderlige Östgötalagen[2] nævnes også jarls bryde i Rodens bo. I skriftlige kilder nævnes Roslagen første gang i 1493.

Mange historikere mener, at Roslagen kan have lagt navn til et svensk folkeslag ruserne og også Kievriget, som på russisk hedder Rus, nu Rossija, det vil sige Rusland. Svarende til at Sverige hedder Ruotsifinsk og Rootsiestisk.

Referencer

  1. ^ Nuss, Gerhard m.fl. (2006). Roslagen - en stund för dig själv (svensk). Vaxholms, Österåkers, Norrtälje og Östhammars kommuner. s. 29. 
  2. ^ Östgötalagen D XIV

Koordinater: 59°31′30″N 18°24′30″Ø / 59.52488°N 18.4082°Ø / 59.52488; 18.4082

Medier brugt på denne side

Folklands.png
Forfatter/Opretter: Em.andersson, Licens: CC BY 3.0

The Folklands of Svitjod (Uppland / Gästrikland)

 
Tiunda
 
Attunda
 
Roden
 
Fjärdhundra
striped 2
Gästrikland

Note: The coastline has changed considerably during the last millennium, there were for example a sea bay reaching in from the north into Uppsala. Also the Långhundra route (Swedish: Långhundraleden) was open water.

This map has been made by using the hundred borders (Swedish: häradsgränser) from the 1900-century.

Gästrikland is sometimes included in Tiunda
Soderora 2002-07-13.jpg
Söderöra, Sweden,