Rigsdagsbranden

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Brandfolk forsøger at slukke branden

Rigsdagsbranden blev en vigtig begivenhed i etableringen af Nazi-Tyskland. Den begyndte den 27. februar 1933 – blot en uge før valget til rigsdagen.

BrandenRigsdagsbygningen i Berlin opstod tilsyneladende flere steder i bygningen, og da politi og brandvæsen nåede frem, havde en stor eksplosion spredt ilden til rigsdagssalen. Den hollandske kommunist Marinus van der Lubbe gemte sig nøgen bag bygningen i færd med at stryge tændstikker mod den. Politiet mente, at attentatmanden var grebet på fersk gerning. Han blev i retten kendt skyldig og idømt dødsstraf.

Hændelsen var den direkte årsag til, at den tyske præsident, Hindenburg, dagen efter udstedte den såkaldte Rigsdagsbrandforordning ("Forordning af Rigspræsidenten til Beskyttelse af Folket og Staten"), der gav Rigskansler Adolf Hitler næsten uindskrænkede beføjelser til at fængsle enhver politisk modstander. Da den formodede attentatmand var kommunist, opstod mistanken om, at det kommunistiske parti var ved at planlægge et kup. Partiet blev forbudt fra 1. marts og måtte ikke stille op til valget.

Bl.a. i aviserne spredtes budskabet om, at der var tale om en kommunistisk sammensværgelse, der havde til formål at "skænde tyskernes koner og myrde deres børn."

Den 5. marts blev valget afholdt planmæssigt og gav det nazistiske parti 44 % af stemmerne, mens dets støtteparti, Deutschnationale Volkspartei, fik 8%. Hermed kunne regeringen samle 52 %. Det var en skuffelse, da nazisterne havde håbet på 50-55% af stemmerne alene. De måtte ty til bestikkelse for at nå det nødvendige 2/3 flertal, der var krævet for at indføre Bemyndigelsesloven, der gav nazisterne med Hitler i spidsen en nærmest diktatorisk magt.

Senere er der spurgt, om det var nazisterne selv, der påsatte branden for at fjerne kommunisterne. Da van der Lubbe blev taget på fersk gerning, hersker der ikke meget tvivl om hans deltagelse – spørgsmålet er blot, hvor stor den var, ikke mindst fordi branden opstod samtidigt flere steder.

I januar 2008, næsten 75 år efter branden, blev dødsdommen over van der Lubbe ophævet af Tysklands øverste statsadvokat.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Berlin Brandenburger Tor BW 3.jpg
Forfatter/Opretter: Berthold Werner, Licens: CC BY-SA 3.0
Berlin, Brandenburg Gate, quadriga from east
Reichstag Luft 2004.jpg
Reichstag, Berlin (bird's eye view)
Reichstag und Siegessäule um 1900.jpg
Reichstag House with Triumphal Column on the Königsplatz (now Platz der Republik), Berlin, Germany, around 1900)
Bundesarchiv Bild 102-14367, Berlin, Reichstag, ausgebrannte Loge.jpg
(c) Bundesarchiv, Bild 102-14367 / CC-BY-SA 3.0
For documentary purposes the German Federal Archive often retained the original image captions, which may be erroneous, biased, obsolete or politically extreme. Info non-talk.svg
Der Plenar-Sitzungssaal des deutschen Reichstags, durch Brandstiftung vernichtet!
Die Reichspräsidenten- und ehemalige Hofloge im Plenar-Sitzungssaal des deutschen Reichstags, nach der vollständigen Vernichtung. Im Vordergrund der verkohlte Ehrensitz des Reichspräsidenten.
Reichstagsbrand.jpg
Firemen work on the burning Reichstag