Rickshaw
En rickshaw er en hyrevogn, der trækkes af en person til fods. Findes også som cykelrickshaw, hvor føreren driver vognen ved pedalkraft.
Både rickshaws og cykelrickshaws har traditionelt været særligt udbredt i Asien, hvor det har været et udbredt erhverv at ernære sig som rickshaw-kører. I dag har rickshaws ikke nær den samme betydning for infrastrukturen på grund af den hastige udbredelse af biler og busser.
Rickshawen er særligt velegnet til transport af flere mennesker, og især mange nye cykelmodeller er udviklet med automatgear og elhjælpemotorer, som gør dem lettere at cykle med personer og tung last.
I en del vestlige byer – blandt andet København – benyttes rickshaws særligt til at transportere turister, som en form for cykeltaxaer.[kilde mangler]
Rickshaws ses også brugt af børnehaveinstitutioner og ældrecentre, sidstnævnte som en del af en forening, der rekutterer frivillige til at cykle med ældre borgere.[kilde mangler]
Selve ordet rickshaw stammer oprindeligt fra det japanske jinrikisha, der er sammensat af jin (menneske), riki (kraft), sha (køretøj).
Litterært er den fattige kinesiske rickshaw-løbers situation i Singapore behandlet i Johannes V. Jensens novelle Kulien fra 1906.
Foto-galleri
Rickshaw på Toyota museet i Aichi, Japan. Foto: Gnsin
To japanske kvinder i en rickshaw, ca. 1860-1900.
To japanske rickshaws.
Rickshaw ved en helligdom i Kyoto, Japan.
Rickshaw i Kolkata (tidligere Calcutta), Indien
En indonesisk cykel-rickshaw kaldet en becâk, Foto: Jonathan McIntosh,
En rickshaw i indisk stil fotograferet i Stockholm.
Kilder
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. (2023) (Lær hvordan og hvornår man kan fjerne denne skabelonbesked) |
- Powerhouse Museum Sydney, Beskrivelse af museets genstand H626, Japansk rickshaw. En del information om rickshaws historisk set.
- Kolkata's rickshaw pullers take to the streets, protest ban move, WebIndia123.com, August 25, 2005.
- Joanna Kirkpatrick, Transports of Delight. The Ricksha Arts of Bangladesh, Indiana University press, 2003.
- Rickshaw kunst i Bangladesh Arkiveret 12. juli 2017 hos Wayback Machine.
- Rob Gallagher, The Rickshaws of Bangladesh. Dhaka: University Press, Ltd., 1992.
- Cykling uden alder. En forening som bruger rickshaws til cykling med ældre.
Se også
Wikimedia Commons har medier relateret til: |
|
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: Liftarn, Licens: CC BY-SA 3.0
A Bangladeshi style rickshaw. Photographed by myself at Prins Bertil Memorial in Stockholm, Sweden 2005.
(Note: The style is not similar to the one used in India. The stylized form of rickshaws with rickshaw art is prevalent in Bangladesh. The rickshaw being displayed has the flag of Bangladesh in the front handle-bar)A man-pulled rickshaw in Kolkata
Forfatter/Opretter: Jonathan McIntosh, Licens: CC BY 2.0
Becak, Bandung Indonesia.