Regionaltog

Eksempel på tysk regionaltog.
Strækninger med DSB's regionaltog i begyndelsen af 2021 markeret med rødt.

Regionaltog er en type persontog, som typisk kører på korte til mellemlange strækninger, i modsætning til InterCitytog og andre fjerntog, der forbinder landsdelene. Regionaltog standser på de fleste eller alle stationer på strækningen. I storbyer hvor der også er særskilt nærtrafik, for eksempel S-togene i København, standser de dog kun på de store stationer. Regionaltog kan have meget forskellig størrelse, alt afhængig om de primært varetager lokaltrafik på sidebaner eller står for pendlertrafikken til og fra storbyer.

De danske regionaltog kører typisk mellem regioner, ikke kun indenfor en specifik region. Dog findes der for eksempel Odense - Svendborg, som kun kører indenfor den samme region. I sådanne tilfælde minder regionaltog om lokaltog, der kun kører lokalt, for eksempel på en privatbane. Men modsat findes der også Øresundstogene, der kører mellem København og forskellige steder i Sydsverige. De fungerer som regionaltog i Danmark. Både regionaltog, lokaltog og Øresundstog indgår i de regionale trafikselskabers takstsystemer på linje med busser, metro, S-tog og letbaner.

Interregionaltog forbinder landsdele ligesom intercitytog men med flere stop og med samme materiel som regionaltogene. I Danmark supplerede de tidligere intercitytogene mellem København og Jylland fredag og søndag eftermiddag.

Regionaltog i Danmark

DSB

Nedenfor er angivet DSB's strækninger med regionaltog fra køreplansskiftet 11. december 2022. På nogle strækninger er der tog, der ikke kører hele vejen og/eller har forskellige standsningsmønstre.[1]

Arriva

Noter

JernbaneSpire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

DK 2021 Regional trains.png
Forfatter/Opretter: Leif Jørgensen, Licens: CC BY-SA 3.0
Map of railways in Denmark as of 2021. Lines served by regional trains of DSB are shown with red while lines served by Øresund trains are shown with blue.
Regionalbahn 27.jpg
Forfatter/Opretter: Thomas Wolf (Der Wolf im Wald), Licens: CC BY-SA 3.0
Rhein-Erft-Bahn (Regionalbahn 27) near Unkel, Germany