Reberbane
En reberbane er det sted hvor en rebslager laver tovværk.
I gamle dage havde mange byer rundt omkring i Danmark en reberbane, hvor der blev produceret reb. En stor havneby som København havde rigtig mange reberbaner spredt rundt i byen. Der lå bl.a. reberbaner der, hvor Vesterbros Torv ligger i dag. Reberbanegade på Amager er opkaldt efter den 350 meter lange reberbane, som Jacob Holm byggede der i 1813. Holmen havde også en stor reberbane, som lå på Bremerholm og forsynede flådens skibe med tovværk. Den Gule Længe i Heibergsgade 9 udgør resterne af en reberbane, der blev bygget 1592-1594. I Aalborg Vestby findes også en længere Reberbanegade. I Flensborg findes tilsvarende en rebslagerbane og i Kerteminde et rebslagerstræde.
Der findes stadig nogle få fungerende reberbaner rundt om i landet, bl.a. i Skjern, hvor der ligger en 110 meter lang reberbane.
I moderne tid er det ganske få steder der bliver lavet reb på en reberbane med traditionelle metoder og materialer. På Middelaldercentret ved Nykøbing Falster og Vikingeskibsmuseet i Roskilde bliver der fremstillet reb som man gjorde i vikingetiden og middelalderen.
Randers Reb (Randers Rebslaaeri) var grundlagt i 1840. I 2002 blev produktionen flyttet til Østeuropa.[1][2] Et slogan, der blev landskendt, er: »Hæng Dem ikke i bagateller. Hæng Dem i Randers Reb«.
Kildehenvisninger
Wikimedia Commons har medier relateret til: |
- Reberbanen på Holmen Arkiveret 5. april 2005 hos Wayback Machine
- Reberbanegade på Amager Arkiveret 12. december 2004 hos Wayback Machine
- Skjern Reberbane (Webside ikke længere tilgængelig)
Referencer
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: Hchristophersen, Licens: CC BY-SA 3.0
Rebslagerdrejestation til at sno kordeller, der slås sammen til et tov
Forfatter/Opretter: Hchristophersen, Licens: CC BY-SA 3.0
Dansk Sløjdlærerskoles reberbane fra den anden ende i brug på Skovbrugsmuseet i Hørsholm i 2006 med professor emeritus Mogens Nielsen fra Danmarks Lærerhøjskole for enden, assisteret af pensioneret overlærer Erik Houlberg Hansen, tidl. formand for Københavns Kommuneskolers Sløjdlærerforening og sløjdlærer på Gerbrandskolen på Amager.
Forfatter/Opretter: Hchristophersen, Licens: CC BY-SA 3.0
Mobil station til rebslagning sammen med rebslagerstand-1 som beskrevet under reberbane.
Forfatter/Opretter: Hchristophersen, Licens: CC BY-SA 3.0
Rebslagerstand, faststående del. Se beskrivelse under reberbane.
Forfatter/Opretter: Hchristophersen, Licens: CC BY-SA 3.0
Rebslagerprop til at styre tovslagningen, så resultatet bliver jævnt
Dansk Sløjdlærerskoles mobile reberbane opstillet på Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum Hørsholm ved Værkstedsdage 2006 med Københavns Kommunes Sløjdlærerforenings gamle formand Erik Houlberg Hansen (f. 1931) ved håndsvinget.