Rammekonventionen for Beskyttelse af Nationale Mindretal

Lande i mørkegrøn har tilsluttet sig aftalen, lysegrøn er under ratificering og ikke-medlemmer er i grå.

I februar 1995 undertegnede 22 medlemsstater i Europarådet Rammekonventionen for Beskyttelse af Nationale Mindretal eller Framework Convention for the Protection of National Minorities. Konventionens hovedmål er at sikre, at de undertegnende stater respekterer nationale mindretals rettigheder og påtager sig at bekæmpe diskrimination, at fremme lighed, at bevare og udvikle de nationale mindretals kultur og identitet og at garantere bestemte frihedsrettigheder i forhold til medier, mindretalssprog og uddannelse samt at opmuntre de nationale mindretal til at tage del i samfundslivet.

Artikel 25 i Rammekonventionen forpligter de undertegnende stater til at fremlægge en rapport til Europarådet med "fuldstændig oplysning om de lovgivningsmæssige og andre skridt, der er taget for at virkeliggøre de principper, der er nævnt i denne Rammekonvention" (Europarådet, 1994, 7).

I Rammekonventionen for Beskyttelse af Nationale Mindretal er der indbygget en definition på "nationalt mindretal", nemlig mindretal, der har en geografisk identitet og en markant kulturarv.

Definitionen "nationale mindretal"

I konventionen er der ikke givet nogen definition af begrebet ”national minoritet”, da man mente det ikke var muligt for medlemslandene at nå til enighed om en sådanne definition.[1] Man mener dog at kunne læse ud af teksten, at nationale mindretal traditionelt har beboet/bebor et geografisk afgrænset område og flygtninge og indvandrere således ikke umiddelbart opfattes som et nationalt mindretal.[2].

Se også

Eksterne henvisninger

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel:

Fodnoter

Medier brugt på denne side

Member states of the Framework Convention for the Protection on National Minorities.svg
Forfatter/Opretter: , Licens: CC BY-SA 3.0

Signatories of the Framework Convention for the Protection on National Minorities, as of 2010.

Light green - signatories which have not ratified; dark green - signatories which have ratifies; white - member states which are not signatories; grey - non-member states of the Council of Europe.

Borders used, including disputed territories (Kosovo, Abkhazia, S. Ossetia, Transnistria, NKR, Northern Cyprus) as parts of UN member states claiming them. NB According to its declaration, Denmark applies FCNM to the German minority in Jutland only. Therefore Greenland is not coloured.