Portsmouth

Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen Portsmouth. Der er også andre byer med dette navn, se Portsmouth (flertydig).
Portsmouth
Portsmouth Rediger på Wikidata
Portsmouths byvåbenPortsmouths byflag
Coat of Arms of Portsmouth.svgCity Flag of Portsmouth.svg
Spinnaker Tower from Gosport - geograph.org.uk - 78579.jpg
(c) Stella Ridley, CC BY-SA 2.0
Overblik
LandStorbritannien Storbritannien
Telefonkode023 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere248.440 (2016)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal40,2 km²
 - Befolkningstæthed6.172 pr. km²
Andet
TidszoneUTC±00:00 Rediger på Wikidata
Hjemmesidewww.portsmouth.gov.uk
Oversigtskort

Portsmouth (øgenavn Pompey) er den næststørste by i HampshireEnglands sydkyst stik nord for Isle of Wight. Portsmouth er kendt for at være den eneste britiske by på en ø, idet den primært ligger på Portsea Island. Portsmouth ligger ca. 103 km sydvest fra London og 31 km sydøst for Southampton.

Portsmouth har været en betydelig krigshavn i århundreder og er hjemsted for verdens ældste tørdok, som stadig er i brug. Byen er også hjemsted for flere berømte skibe herunder HMS Warrior, Mary Rose (og Mary Rose Museum) og Lord Nelsons flagskib, HMS Victory, der alle ligger i området kaldet Portsmouth Historic Dockyard. Selvom flådstationen er mindre end i sin storhedstid er det stadig Englands største flådestation og Royal Navy har værft og base her, ligesom Royal Marine Commandos har hovedkvarter her. Byen har også en blomstrende kommerciel færgetrafik, der betjener destinationer på kontinentet med både gods- og passagertrafik.

Der bor 248.440(2016)[1] indbyggere i Portsmouth, og det er den eneste by i England med en større befolkningstæthed (6.661/km²) end London (4.984/km²). Byområdet Portsmouth Urban Area, der omfatter Fareham, Portchester, Gosport og Havant, er det 13. største byområde i Storbritannien og den største i Hampshire, med anslået 520.000 beboere i henhold til 2011-tællingen. Sammen med Southampton danner Portsmouth et storbyområde med en befolkning på over en million, hvilket er et af Storbritanniens mest folkerige storbyområder.

Bl.a. Charles Dickens, Arthur Conan Doyle, James Callaghan og Peter Sellers er fra byen.

Referencer

Eksterne henvisninger

Englands geografiSpire
Denne artikel om Englands geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Medier brugt på denne side

Spinnaker Tower from Gosport - geograph.org.uk - 78579.jpg
(c) Stella Ridley, CC BY-SA 2.0
Spinnaker Tower from Gosport. Taken the first night of illumination of the tower - the evening prior to the 2005 International Fleet Review
Coat of Arms of Portsmouth.svg
Forfatter/Opretter: Felipe Fidelis Tobias, Licens: CC BY-SA 4.0
Coat of Arms of the City of Portsmouth
City Flag of Portsmouth.svg
Forfatter/Opretter: JimmyGuano, Licens: CC0
Flag of the City of Portsmouth, based on a banner of the city's arms. Own work, based on design here [1] and with evidence of status on page 65 of Bartram, Graham (2004). British Flags and Emblems. Tuckwell Press. ISBN 186232297X.