Portal:Sverige

Sveriges flag.

Sverige (på dansk tidligere også skrevet Sverrig) eller Kongeriget Sverige er et land beliggende på den østlige del af den skandinaviske halvø, grænsende op til Norge mod vest, Finland helt mod nordøst og forbundet til Danmark i sydvest via Øresundsbroen. Centralt placeret i Nordeuropa har det kyststrækninger til Skagerrak, Kattegat, Østersøen og den Botniske Bugt. Med et areal på 449.964 km² er det Vesteuropas tredjestørste land.

Sverige er i dag Skandinaviens største og vigtigste land, en position landet har haft siden det 17. århundrede, hvor Sverige under Karl X Gustav formåede at fravriste Danmark provinserne Skåne, Halland og Blekinge. Store områder i Rusland samt Finland har også været svenske, men måtte opgives i det 18. og 19. århundrede. I dag er Sverige et meget pacifistisk land, der i løbet af de sidste 200 år med succes har holdt sig ude af deltagelse i konflikter og krige. I nyere tid har man forsøgt at gøre sig til en neutral mægler mellem stridende parter på kloden.

Mere

Portal:Sverige/Månedens artikel/April 2021

Carl von Linné

Carl von Linné (født Carl Linnaeus, latiniseret til Carolus Linnaeus og adlet som Carl von Linné (Speaker Icon.svg hør), født 23. maj 1707 i Råshult, død 10. januar 1778 i Uppsala) var en svensk botaniker, læge og zoolog, som lagde grunden til den moderne nomenklatur inden for biologi og den moderne systematik, som grupperer planter og dyr. Han er også fader til den moderne økologi. Linné var sin tids mest indflydelsesrige botaniker, og han var kendt for sine store sprogkundskaber.

Carl von Linné udformede seksualsystemet, en inddeling af planter efter deres frugtanlæg (støvdragere og støvfang). Det var en let og original måde at inddele planter på.

Han opfandt også det binominale system, som bygger på, at alt liv (inklusive sygdomme) skal bære en videnskabelig betegnelse med to navne: et slægtsnavn og en artstilføjelse.

Læs hele artiklen
Sverige FlaggKarta.svg
  • WikiProjekt Sverige
    • Udvide påbegyndte artikler om svensk geografi
Vidste du at...
Sverige
Påbegyndte artikler om Sverige
Sverigeartikler efter kvalitet
Begivenheder i Sverige
Energi i Sverige
Sveriges geografi
Sveriges historie
Hospitaler i Sverige
Hunderacer fra Sverige
Hædersbevisninger fra Sverige
Internet i Sverige
Svensk kultur
Sveriges militær
Det svenske monarki
Mord i Sverige
Svenske myndigheder
Organisationer fra Sverige
Personer fra Sverige
Sveriges politik
Skånelandene
Slægter fra Sverige
Transport i Sverige
Uddannelse i Sverige
WikiProjekt Sverige
Sveriges økonomi
  • Palnatoke
  • Dan KoehlPortalforsideOm portalerHvordan opretter jeg en portal?

Ryd cachen for denne side (purge).

Medier brugt på denne side

Sverige FlaggKarta.svg
(c) Lokal_Profil, CC BY-SA 2.5
Sweden with it's flag on top.
Sv-Carl von Linné.ogg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Lunds universitetsbyggnad2007.jpg
Forfatter/Opretter: Anton Holmquist & Pauline GyllengahmSoasta, Licens: CC BY-SA 3.0
University of Lund main building