Portal:Skak/Skakportal
Skakportalen er en projektside for Portal:Skak, som skal medvirke til, at
- portalsiden udvikles og vedligeholdes
- dækningen af området skak forbedres
- udarbejde anbefalinger omkring projekter og generelle spørgsmål om skakartikler, illustrationer mv.
Deltagere
Er du interesseret i at deltage i arbejdet omkring skakportalen og skakartiklerne, så tilføj dit navn til nedenstående liste, gerne med angivelse af interesseområde.
Deltagerliste:
- Sir48 - Generelle spørgsmål om wikipedia, skakportalen og emnet skak - især skakregler, verdensmesterskaber, danmarkmesterskaber og kendte stormestre.
- TBA - lidt af det hele inden for skak. Vil gerne prøve at skabe lidt sammenhæng, men hvis nogen har særlige ønsker til en artikel, forsøger jeg mig gerne.
Opgaver
Faste vedligeholdelsesopgaver vedrørende portalsiden
Med jævne mellemrum skal der
- Findes en ny Udvalgt artikel. Den valgte artikel skal gøres klar med billede og tekst og indlægges på siden: Udvalgt artikel. Den foregående artikel skal arkiveres i artiklen: Portal:Skak/Udvalgt artikel/Arkiv.
- Udvælges et billede til portalsiden.
- Findes og indsættes en ny skakopgave eller interessant skakstilling til indsættelse i Skakopgave og løsning angives i Skakopgave. Den tidligere arkiveres derefter under Portal:Skak/Skakopgave/Arkiv (sammen med dens løsning fra Portal:Skak/Skakopgave/Løsning)
Løbende opgaver
- generelt at frembringe og implementere idéer til at holde portalen levende og skiftende.
Projekter
Projekter igangsættes for at udvide dækningen af et skakemne, en større begivenhed (eller tilbagevendende begivenheder). Der er pt. ikke igangsat projekter.
Anbefalinger og hjælpemidler
Kategorier
Artiklerne placeres i Kategori:Skak eller en af dens underkategorier.
Infoboks- og navigationsskabeloner placeres i kategorierne Sport_infoboksskabeloner henholdsvis Sportsnavigationsbokse.
Farver
Der anvendes hovedsageligt nedenstående farvenuancer i infoboks- og navigationsskabeloner:
Visning og farvekode | Bemærkning |
---|---|
FFE8AB | lys, mest brugt som baggrundsfarve |
ffa841 | mørk, brugt til bjælker i skabeloner |
FF9900 | mørk, brugt som bordercolor |
Skabeloner og sportsstubbe
Skabeloner
Alle skabeloner vedrørende skakartikler findes beskrevet på siden Skabeloner og/eller findes i kategorierne Sport_infoboksskabeloner og Sportsnavigationsbokse.
Blandt de generelle skabeloner til brug for skakartikler kan især peges på
- Skabelon: {{Arvefølge}} - der trods navnet er velegnet til at vise den tidsmæssige følge af f.eks. verdens- og danmarksmestre.
- Skabelon: {{Skakstilling}} benyttes til indsættelse af skakdiagrammer. Vejledning i brug og indsættelse af skabelonen findes her: Hjælp:Skak-diagrammer
- Skabelon: {{Infoboks skakåbning}} til karakterisering af grundlæggende ting omkring åbningstyper
"International" skabelon
Det skal bemærkes, at der findes en diagramform til indsættelse af skakdiagrammer, som er anbefalet på Commons, se Commons:Standard chess diagram. Diagrammet er fremkommet efter diskussion på meta: Se WikiProject Chess på Meta-Wiki. Den internationale skabelon findes indsat på dansk Wikipedia: Skabelon:Skakstilling2.
Værktøjet FEN2Wikipedia konverterer stillinger i FEN-format til dette skakdiagrams format.
På commons-siden findes også henvisning til en formindsket udgave af samme skabelon til visning af mindre diagrammer. Desuden er der vejledning i indsættelse samt forskellige udgaver af brættet og ekstra brikker til illustration af diverse spil i kategorien kunstskak.
Diagrammet har pr. februar 2007 ikke været benyttet på dansk Wikipedia (hvor som nævnt ovenfor diagrammet Skabelon:Skakstilling er benyttet i stedet). Det er ret enkelt at kopiere en stilling, der benytter det internationale diagram og modificere den til at bruge den danske udgave.
Sammenligning
Dansk form |
Påbegyndte artikler (stubbe)
Skakartikler, som kun er påbegyndt, forsynes med en stub-skabelon. Oversigt over samtlige stubskabeloner findes på Wikipedia:Stubprojekt. Til skakartikler findes følgende skabeloner:
- {{Skakstub}}
- {{Skakspillerstub}}
Flere kan dannes efter behov.
Notation af træk
Der anvendes normal notation i kort form (eks. 1. e4 e5 og ikke 1. e2-e4 e7-e5) og med mellemrum til adskillelse af hvids og sorts træk. Et sort halvtræk vises ved at erstatte hvids træk med tre punktummer (5. ... Sf6)
Hovedvarianter angives med bold mens analyser og bivarianter angives med almindelig skrift.
Kort og lang rokade anføres som henholdvis O-O og O-O-O, mens en skak vises med et plustegn (+).
Translitteration
Udenlandske skakspilleres navne skal sommetider oversættes (translittereres) til dansk. Oversættelse af biografier (især af russiske eller sovjetiske spillere) fra f.eks. engelsk eller tysk kræver ofte ændring af deres navn til den danske form. Hjælp hertil kan findes under Hjælp:Translitteration.
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: StevenDH, Licens: CC BY-SA 4.0
Icon depicting greyed-out people.