Portal:Kvinder

Kvinder udgør 51% af verdens befolkning. Kvinder har altid spillet en afgørende rolle i menneskehedens udvikling. I vikingetiden havde kvinderne husets nøgler, et symbol på deres status. Gennem historisk tid har kvinder tilhørende adelen altid hævdet deres stand og deres køn. Kvinder havde krav på en medgift fra forældrenes side, og mange kvinder i kongehuset fik en "morgengave", et livgeding, der sikrede dem et standsmæssigt liv, hvis de overlevede deres mænd. Både kvinder i tilknytning til kongehuset og i adelen spillede ofte en betydelig rolle som godsadministratorer, i landets handel, og for enkedronningernes vedkommende som finanskilder for deres kongelige sønners virksomhed!

Feminisme er en betegnelse for en række politiske bevægelser, ideologier og sociale bevægelser, som har det fælles mål at definere, etablere og opnå politiske, økonomiske, personlige og sociale rettigheder for kvinder som ligestillede med mænd.

Statue af Emmeline Pankhurst i London. Foto: Fin Fahey.

En suffragette (la. suffragium, stemmeret) er en kvinde, som kæmper for samme stemmeret som mænd. En suffragette-bevægelse var aktiv i England i årene frem til 1. verdenskrig med stigende brug af militante midler i deres kamp for kvinders stemmeret.

Navnet på suffragette-bevægelsen, kommer af ordet suffrage, der betyder stemmeret. Suffragetternes kamp begyndte for alvor, da de hørte at kvinderne i New Zealand og i Australien havde fået stemmeret, i New Zealand i 1893 og i Australien i 1894. Grunden til, at suffragetterne blev mere og mere militante, var at de ikke havde set resultater af deres tidligere fredelige linje.

I 1918 fik alle kvinder over tredive år stemmeret i England. På det tidspunkt havde kvinderne i Norge, Danmark og Sovjetunionen allerede stemmeret. Men i England fik mænd samtidigt lov til at stemme fra de var enogtyve. Så der var stadig ikke lige rettigheder for mænd og kvinder. Først ti år senere, i 1928, opnåede kvinderne samme ret til at stemme som mænd. Emmeline Pankhurst nåede lige at opleve det før sin død. (Læs mere..)

Mary Wollstonecraft (født 27. april 1759, død 10. september 1797) var en britisk kvinderetsforkæmper, forfatter og filosof. I løbet af sin korte karriere skrev hun romaner, afhandlinger, en rejseskildring, en bog om den Den Franske Revolutions historie og en børnebog. Hun drev desuden en pigeskole og skrev Thoughts on the education of daughters (Tanker om døtres uddannelse). Hun er bedst kendt for sin bog A Vindication for the Rights of Woman (Et forsvar for kvindernes rettigheder, på dansk 1801-1802). I den talte hun for, at kvinden ikke fra naturens hånd er underlagt manden, men at det kan virke sådan på grund af hendes manglende uddannelse. Hun mente, at kvinder og mænd burde have de samme økonomiske, politiske og sociale rettigheder. Hun agiterede for, at mænd og kvinder burde behandles som fornuftsvæsener og forestillede sig et samfund baseret på fornuft.

Blandt det store publikum og specielt blandt feminister har Wollstonecrafts liv fået større opmærksomhed end hendes tekster på grund af hendes ukonventionelle og ofte stormfulde personlige forhold. Efter to vanskelige forhold til Henry Fuseli og Gilbert Imlay giftede hun sig i 1797 med filosoffen William Godwin og blev mor til Mary Shelley, forfatteren til Frankenstein. Hun døde i barselsseng 38 år gammel og efterlod sig flere ufærdige manuskripter. Godwin udgav året efter hendes død en biografi, Memoirs of the Author of A Vindication of the Rights of Woman (Erindringer om Forfatteren af Et forsvar for kvindens rettigheder). Han afslørede hendes uortodokse livsstil og ødelagde hendes omdømme i det næste århundrede. Ved fremkomsten af kvinderetsbevægelsen i 1900-tallet blev Mary Wollstonecrafts bidrag til kampen for lighed mellem kvinder og mænd betragtet som vigtig, og i dag betragtes hun som en af pionererne inden for feministisk filosofi. Feminister trækker ofte hendes liv og arbejde frem som inspiration.(Læs mere..)

Første side i erklæringen.

Erklæring om kvindens og medborgerindens rettigheder (fransk: Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne) er skrevet i 1791 af Marie Gouze under pseudonymet Olympe de Gouges, som en protest mod den nye franske forfatning, som var blevet vedtaget i 1789, men uden blandt andet at give kvinder politiske rettigheder i Frankrig.

"Mødre, døtre, søstre, Nationens repræsentanter hævder at være repræsenteret i Nationalforsamlingen. I den klare forståelse af, at uvidenhed, glemsomhed og foragt i forhold til kvinders rettigheder, er de eneste årsager til offentlige dårligdomme og styrelsens forfald, har vi besluttet, at der i en lovbestemt erklæring om at udvikle kvindens naturlige, umistelige og hellige rettigheder, at denne forklaring, gældende til alle tider for alle medlemmer af samfundet, som følger tiden til minde dem om deres rettigheder og pligter ved at være konstant på denne måde kan sammenlignes med, hvad der er alle bestyrelsens mål, og dermed kan vinde i anseelse, og af det ubehag udtrykte af medborgerinderne og fremover er baseret på enkle og ubestridelig principper kan altid tjene forfatningen og de gode manerers vedligeholdelse og alles lykke."

(Læs mere..)

Interiør af Hall of Fame

Kvindernes æresgalleri i USA (National Women's Hall of Fame) er en amerikansk institution, oprettet i 1969. Formålet er at ære kvinder, der har ydet vigtige bidrag til kunst, sport, erhverv, uddannelse, offentlig virksomhed, videnskab og filantropi. Galleriet ligger i Seneca Falls i staten New York, byen der betragtes som fødestedet for den amerikanske kvinderetsbevægelse.

De nominerede er udvalgt på grundlag af de ændringer, som de var med til at gennemføre, som har påvirket de sociale, økonomiske eller kulturelle aspekter af samfundet, deres væsentlige nationale eller globale konsekvenser og resultater af deres resultater, såvel som den blivende værdi af deres præstationer. (Læs mere..)

Mette Frederiksen.
WP:LA

Clara Tauson • Elisabeth Jerichau Baumann • Juliane Marie af Braunschweig-Wolfenbüttel • Karen Blixen • Katharina af Aragonien • Kristina af Sverige • Olga Eggers • Sophie af Mecklenburg • Sophie Amalie af Braunschweig-Lüneburg • Sophie Magdalene af Brandenburg-Kulmbach • Teresa Sampsonia • Wilma Mankiller

Kvinder
Kvinde
Kvinder efter nationalitet
Kvinder efter profession
Kvinder efter tidsperiode
Kvindearbejdspladser
Feminisme
Gudinder
Gynækologi
Kvindebevægelsen
Kvindelige mordere
Kvindepartier
Personer i Dansk Kvindebiografisk Leksikon
Pigenavne
Statsministerfruer fra Danmark
USA's førstedamer

Nyeste nyoprettede kvindeartikler:

 • Annie Ernaux oprettet 28. mar 2021, 12:26‎ af Jurup
 • Megan Thee Stallion oprettet 26. mar 2021, 20:26 af Nicole Schmidt Jensen
 • Margareta af Rumænien oprettet 26. mar 2021, 19:32 af‎ Sarah Layton
 • Helle Barth oprettet 26. mar 2021, 18:42‎ af ArveprinsKnud
 • Ewa Farna oprettet 26. mar 2021, 18:40‎ af Appearance stay
 • Simonetta Vespucci oprettet 24. mar 2021, 10:04 af‎ Rmir2
 • Anna Pelt oprettet 23. mar 2021, 20:15‎ af Zoizit
 • Suzanne Elisabeth Adeler oprettet 23. mar 2021, 17:23‎ af Zoizit
 • Margrete af York, hertuginde af Burgund oprettet 22. mar 2021, 17:34‎ af Maspha
 • Karima Baloch oprettet 22. mar 2021, 17:11‎ af Rmir2
 • Rmir2

Wikipedia:WikiProjekt Kvinder

Kategoridiskussion:WikiProjekt Feminisme/Ønskeliste

Medier brugt på denne side

Westminster emmeline pankhurst statue 1.jpg
(c) Fin Fahey, CC BY-SA 2.5
Statue of Emmeline Pankhurst, Victoria Tower Gardens, Westminster, London. Westminster AbbeyPalace of Westminster in background left. The statue is marked on the back left "A. B. Burton, Founder" and on the back right "Walker, A.R.A. 1930".

The statue originally stood alone. (See e.g. this old photo.) It was unveiled on March 6, 1930 by Stanley Baldwin, and Ethel Smyth conducted the metropolitan police band, playing The March of the Women.[1] The statue was originally located further south in Victoria Tower Gardens; it was moved to its present location in 1956.[2][3]

The half-rotunda with a medallion of Christabel Pankhurst on the right and a replica of a WSPU prisoners' badge on the left was added in 1959. That part of the memorial is known as the "Dame Christabel Pankhurst Memorial".[4] It was unveiled on July 13, 1959[5] by David Maxwell Fyfe.[6]

See also Nelson, C. C. (ed.): Literature of the Women's Suffrage Campaign in England, Broadview Press 2004, ISBN 1551115115; in particular pp. 145-149.
20190614 Folkemodet Bornholm Mette Frederiksen 0040 (48068776296).jpg
Forfatter/Opretter: News Oresund, Licens: CC BY 2.0

20190614. Folkemødet i Allinge på Bornholm. Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen talar vid partiets egen lokal Brandstationen en stund innan hon inleder sitt partiledartal på huvudscenen vid Cirkuspladsen, Hon och övriga partiledare i röda blocket har tagit paus i regeringsförhandlingarna torsdag-fredag för att kunna delta i den danska demokratifestivalen Folkemødet. På lördagen återupptogs sedan regeringsförhandlingarna i Christiansborg i Köpenhamn.

Photo: News Øresund - Johan Wessman © News Øresund - Johan Wessman

(CC BY 3.0).

Detta verk av News Øresund är licensierat under en Creative Commons Erkännande 3.0 Unported-licens (CC BY 3.0). Bilden får fritt publiceras under förutsättning att källa anges. .The picture can be used freely under the prerequisite that the source is given. News Øresund, Malmö, Sweden News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som är en del av det oberoende dansk-svenska kunskapscentrat Øresundsinstituttet.. <a href="http://www.newsoresund.org" rel="noreferrer nofollow">www.newsoresund.org</a>.

<a href="http://www.oresundsinstituttet.org" rel="noreferrer nofollow">www.oresundsinstituttet.org</a>
Woman-power emblem.svg
Woman-power symbol (clenched fist in Venus sign).
DDFC.jpg
Declaration of the Rights of Woman and the Female Citizen, 1791