Politiker

DanishView.svg Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

En politiker er en person, der er aktiv i partipolitik eller en person, der har, eller ønsker, et politisk embede.

I Danmark betegner ordet politiker egentlig kun folketingsmedlemmer, ministre og EU-parlamentarikere, regionsrådsmedlemmer og byrådsmedlemmer.[kilde mangler] Der er dog i øjeblikket en tendens til, at ordet også bruges om nogle eller ligefrem alle, der beskæftiger sig med politik som kandidat, medarbejder, aktivist eller med interne tillidshverv i et parti.

Et medlem af Folketinget tjener 532.507 kr. om året plus tillæg.[kilde mangler] Kommunalpolitikere får et vederlag, der er fastlagt af Indenrigsministeriet. Byrådsmedlemmerne får et fast vederlag på ca. 60.000 kr. årligt.[kilde mangler] I magistratskommunerne Århus, Odense, Aalborg og Frederiksberg er dette vederlag dog 70.000 kr.,[kilde mangler] og for medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation udgør vederlaget ca. 80.000 kr.[kilde mangler] Undersøgelser viser, at byrådsmedlemmerne i gennemsnit bruger 15 timer om ugen på at varetage deres hverv.[kilde mangler]

Litteratur

  • Mogens Herman Hansen, Hvad er en politiker og hvem er politikere? Et essay om politikerbegrebet i dagens Danmark, Historisk-filosofiske Meddelelser 65. Det Kongelige Dansk Videnskabernes Selskab. Copenhagen. 1992. ISBN 87-7304-237-4.

Se også

PolitikerSpire
Denne politikerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi

Medier brugt på denne side

DanishView.svg
Based on - made in Inkscape.
Dmitry Medvedev 2 April 2009-1.jpg
(c) Kremlin.ru, CC BY 4.0
LONDON. Before meetings of the Heads of State of the G20 nations.